Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

wettelijke eisen beschikking fiets verwijdering

[Gesteld op: 25-08-2014]

Toelichting:
Beste, wat zijn de eisen waaraan een beschikking moet voldoen, het label dat tevens het bestuursdwangbesluit is van de gemeente bij verwijdering van fout gestalde fietsen, en op de fiets wordt aan gebracht. Moet daar ook kenmerken van de fiets in staan vermeld, merk, kleur e.d., of is alleen het artikel en reden van verwijdering en termijnstelling met datum van constatering voldoende? Wat moet er precies op dat label, tevens beschikking, staan vermeld?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,
Over het verwijderen van fietsen is de afgelopen jaren al veel te doen geweest. Veel gemeenten hebben een broertje dood aan lukraak geparkeerde fietsen die vooral rond het station rondslingeren. Daar staat tegenover dat fietsers zich vaak gedwongen voelen om de fiets zomaar ergens neer te zetten omdat er onvoldoende stallingsmogelijkheden zijn. 
In het algemeen geldt dat een gemeente de eigenaar/gebruiker van de fiets eerst in de gelegenheid moet stellen om de overtreding ongedaan te maken, voordat men de fiets mag verwijderen. Daarvoor moet de gemeente een beschikking aan de fiets bevestigen waarin staat dat de fiets weggesleept wordt als de eigenaar/gebruiker hem binnen een bepaalde periode niet zelf weghaalt. Alleen als de fiets direct gevaar of hinder veroorzaakt, mag de fiets meteen weggesleept worden. Vooral die laatste voorwaarde - gevaar of hinder - was al een paar keer inzet van gerechtelijke procedures. 

Overlast of geen overlast 
Door een uitspraak van de Raad van State (9-2-2005) werden de mogelijkheden voor gemeenten een paar jaar geleden opgerekt. Ook al veroorzaakt de fiets geen direct gevaar, toch zou een gemeente volgens deze uitspraak een fiets mogen wegslepen. Het ging om een fiets die op het trottoir bij een taxistandplaats op het stationsplein van Amsterdam-CS was geparkeerd. Mede vanwege de grote reizigersstromen zou dit hinder kunnen opleveren voor voetgangers, oordeelde de Raad. En verder speelde de verwachting mee dat de plaatsing van de fiets het onjuist plaatsen van andere fietsen uitlokt. En dat was een opvallende extra overweging van de Raad van State . 

De Raad van State de teugels weer aan. Het betrof een fiets die in een loze ruimte tussen de fietsklemmen en de omheining van de stalling geplaatst was, waardoor die geen overlast of grote hinder veroorzaakte en voetgangers en gebruikers van de stalling niet werden belemmerd. De gemeente voerde aan dat anderen daarvan wel hinder konden ondervinden bij het plaatsen of verwijderen van hun fiets en dat een foutief geplaatste fiets voor anderen aanleiding kan zijn om hun fiets ook buiten de daarvoor aangewezen ruimte te plaatsen. 
De Raad van State oordeelde dat dit onvoldoende is om een fiets met spoed weg te slepen. De fiets veroorzaakt geen direct gevaar. De overtreder moet in de gelegenheid gesteld worden om de fiets zelf weg te halen. 

Stuurlabel 
De zaak wordt echter nog gecompliceerder. De gemeente had de fietser namelijk wel degelijk de tijd gegeven om de overtreding ongedaan te maken. De gemeente had een label op de fiets bevestigd met de mededeling dat de fiets door de gemeente weggesleept zou worden. Het label voldeed echter niet aan de eisen die de wet aan een beschikking stelt. De Raad van State redeneerde dus: als er sprake geweest zou zijn van een spoedsituatie had de gemeente de fiets meteen mogen verwijderen, zonder voorafgaande beschikking. Het feit dat label niet aan de wettelijke eisen voor een beschikking voldeed, was dan geen probleem geweest. Er was echter geen sprake van spoed, dus had er een goede beschikking op de fiets bevestigd moeten worden. En de Raad van State doet er nog een schepje bovenop: het feit dat de gemeente de fietser nog enige tijd gunt om de fiets zelf weg te halen, onderstreept de conclusie dat er geen sprake is van een spoedeisende situatie. 

Conclusie: bij het verwijderen van een fiets moet een gemeente een duidelijke keus maken. Als de fiets direct gevaar of hinder veroorzaakt, moet de fiets meteen weggehaald worden. De beschikking moet zo spoedig mogelijk daarna opgesteld worden. Als alleen een verbod wordt overtreden moet eerst een duidelijke beschikking opgesteld worden. Pas nadat de overtreder in de gelegenheid is gesteld de overtreding ongedaan te maken, kan de fiets weggesleept worden.
Ik ben bereid om de beschikking zonder kosten voor u te beoordelen indien u deze aan mij zendt. (info@derechtskundigadviseur.nl)


Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor de snelle reactie, ik begrijp nu als er spoedeisend is op getreden, maar ik vraag mij af wat er wettelijk op een beschikking die aan een gewoon fout gestalde fiets wordt gehangen moet staan. Uit uw antwoord lees ik dat tenminste de termijnstelling moet zijn aan gegeven en het overtreden verbod, maar zijn er nog meer eisen, bijvoorbeeld de kenmerken aan de fiets, moet er een handtekening op staan van de ambtenaar die de bestuursdwang heeft uitgevoerd, of is een paraaf of kledingnummer voldoende? Ook hoop ik dat u een antwoord kan geven op de volgende vraag; in mijn gemeente worden verwaarloosde fietsen verwijderd. Op die beschikking ( voor verwaarloosde fiets; rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in verwaarloosde toestand) staat een termijn van 2 weken aan gegeven, en vermeld dat na verstrijken van deze periode de fiets op last van college wordt verwijderd, mogen ze die fiets dan weghalen als de eigenaar het label/beschikking heeft verwijderd, ook al is het een goede fiets? Zij zeggen aan te kunnen tonen omdat er een tyrip is aangebracht, dat de fiets niet is gebruikt, er wel daarvoor een label is aangebracht maar deze door kinderen misschien is afgetrokken. Ook al ziet de fiets er goed uit, geen gebreken, maar als je hier een maand je fiets buiten laat staan, loop je de kans dat die als verwaarloosd wordt verwijderd. Het kost je wel 25 euro om hem weer terug te krijgen! Ik heb daar iemand over aangesproken en kreeg als antwoord dat een goede fiets, zonder gebreken, langdurig en ongebruikt op straat staat deze ook als verwaarloosd wordt gezien, en het "bewijs" is de aangebrachte tyrip, volgens hem. Nu heb ik in de wet nergens kunnen lezen dat het verboden is om een goede fiets langdurig ongebruikt op straat te stallen, je hebt hier veel bovenwoningen zonder kelder of schuur, waar moet je dan b.v. in de winter je fiets kwijt.
Vriendelijke groeten,
Paula
 
Antwoord Beheerder:

Beste Paula,


Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een goede fiets zo maar kan worden verwijderd en dat die fiets voor 25 euri moet worden teruggekocht.


Ik adviseer om een foto van de fiets te maken en bezwaar aan te tekenen indien de gemeente een dergelijke handelwijze aan de dag legt.


Uiteraard dient een omschrijving van de fiets te worden vermeld.


Wil je in voorkomend geval een foto en een kopie van de betreffende beschikking aan mij zenden, dan zal ik deze zonder kosten bestuderen.


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur

Beantwoord door:
Herman Albersen
profielpagina


Gerelateerde vragen aan wettelijke eisen beschikking fiets verwijdering:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Voorrang op V.O.P.
      [Gesteld in Verkeer]
2011-02-11 19:59:25
Fiets uitgeleend en niet terug
      [Gesteld in Recht-Overijssel]
2011-02-14 16:36:38
Eigenaar Reindivicatiemogelijkheden?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-21 14:44:51
Aansprakelijkheid gestolen geleende fiets?
      [Gesteld in Aansprakelijkheidsrecht]
2012-08-15 23:24:49

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+