Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Kan negatieve stakingswinst worden afgetrokken?

[Gesteld op: 12-08-2014]

Toelichting:
Ik ben eind 2001 een winkel begonnen in de vorm van een VOF, met twee andere vennoten, die feitelijk de winkel dreven. Ik werkte bij de rijksoverheid. Mijn winstaandeel zou 10% zijn.

De winkel heeft alleen maar verlies gedraaid en is in 2006 gesloten. De VOF is blijven bestaan t.b.v. een rechtszaak tegen de verhuurder i.v.m. de toestand van het pand. Dat heeft in 2013 tot een uitspraak geleid waarbij een schadevergoeding en ingehouden huur zijn verrekend. Dit heeft nog een netto bedrag opgeleverd.

Voor het starten van de onderneming, het afdekken van de verliezen en de betaling van de juridische bijstand heb ik geld geleend via hypotheken op de overwaarde van mijn huis, spaargeld gebruikt en tekorten aangevuld uit mijn
inkomen als ambtenaar.
De daarmee gemoeide rente heb ik steeds bij de VOF in rekening gebracht en die is ten laste van de (negatieve) winst gebracht en afgetrokken.

Na het nodige geharrewar met de belastingdienst over de aftrek van de verliezen, die volledig tot mijn last kwamen, is in 2006 afgesproken dat ik de tot dan geleden verliezen mocht aftrekken, omdat ik bij het feitelijk staken van de onderneming, het sluiten van de winkel, een vordering had op mijn medevennoten die zij niet konden betalen. Een oninbare vordering dus.

Tevens kon ik toekomstige kosten volledig aftrekken omdat mijn medevennoten niet meer bij het bedrijf betrokken waren. Anderzijds zou een te zijner tijd te ontvangen schadevergoeding als winst tot mijn inkomen worden gerekend.

Ik heb dat ook als zodanig opgegeven en er op een voorlopige aanslag 2013 belasting over betaald.

Na het beŰindigen van de onderneming kan de rente over het door de VOF van mij geleende geld (en deels door mij weer van de hypotheekbank) niet meer worden afgetrokken.

Er is dan wel een negatieve stakingswinst. De waarde van de onderneming is nihil en er is nog een negatief vermogen. Eerder ontvangen belastingteruggaven en de schadevergoeding konden immers maar voor een deel de lening aanzuiveren.

Mijn vraag is of ik bij staking in 2014 de resterende schuld die de VOF aan mij heeft als stakingsverlies van de inkomstenbelasting over 2014 kan aftrekken. En hoe zit het dan met de rente tot het moment van staken?
Het stakingsverlies zal overigens groter zijn dan mijn inkomen (AOW en pensioen).

De beide andere vennoten beschikken niet over middelen en hebben een inkomen op bijstandsniveau.
Antwoord:

Er spelen hier verschillende factoren. In principe is het redelijk eenvoudig; bij het einde van de VOF moet een stakingsbalans worden opgesteld, waarbij 10 % van het resultaat aan u wordt toegerekend. Uit deze stakingsbalans blijkt het kapitaal per vennoot, en dit moet met iedere vennoot worden afgerekend. Als dat betekent dat u een vordering op de VOF heeft, die niet kan wordne betaald omdat de andere vennooten hun schuld aan de VOF niet kunnen aflossen, dan is uw vordering op de VOF oninbaar, en kunt u deze afboeken. In het stakingsjaar geeft u dus 10 % van het resultaat op als "winst uit onderneming" waarbij de oninbare vordering extra in mindering wordt gebracht.


Nu is in de winkel in 2006 gesloten, en de VOF had toen moeten worden ontbonden. U had deze resultaten dus in 2006 moeten aangeven. Het feit dat er een rechtzaak liep is geen reden om een VOF te laten bestaan. Een VOF is namelijk geen rechtspersoon, en kan ook niet zelfstandig een rechtzaak voeren. Het draait altijd om de vennoten zelf, die in prive aansprakelijk zijn. Maar goed, het feit dat de VOF nog bij de KvK ingeschreven heeft gestaan heeft verder ook geen waarde. Er waren immers geen activiteiten meer. Maar als u met de Belastingdienst heeft afgesproken dat de oninbare vordering mocht worden afgetrokken, dan vraag ik mij wel af waarom u nu weer een bedrag hiervoor wilt aftrekken. Dat kan uiteraard maar 1 keer.


Maar de regeling is als volgt: u had in 2006 moeten afrekenen over de stakingswinst (of verlies). Als later nog nagekomen baten of lasten blijken, dan moeten deze worden verwerkt in het laatste jaar dat nog niet definitief is vastgesteld. U zal dit dus met een brief aan de Belastingdienst moeten opgeven.


Ten aanzien van de rente constateer ik dat het fout is gegaan; als u geld leent aan de VOF, dan kan de VOF dit niet van de winst aftrekken. Er kan namelijk geen sprake zijn van een lening, omdat u zelf onderdeel bent van de VOF, en dan zou u aan uzelf lenen. In dit geval gaat het om inbreng van eigen vermogen, en de rente daarover is niet aftrekbaar. Wel kan u bij de winstverdeling een extra bedrag worden toegekend wegens deze kapitaalstorting. Maar dat heeft dus geen invloed op het belastbare bedrag van de VOF.
Omdat u geld heeft geleend voor deze kapitaalstorting kunt u de door u betaalde rente aftrekken bij winst uit onderneming. Deze aftrekpost houdt u, ook nadat de VOF is opgeheven. dat eindigt pas als het extra deel van de hypothecaire lening door u is afgelost.
Kortom: na 2006 kan het vermogen van de VOF niet verder negatief worden, omdat de VOF geen rente kan aftrekken. Er kan dan ook geen sprake van zijn dat u hierdoor nog een (onbare) vordering op de VOF heeft. U zal dit dus moeten aanpassen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Kan negatieve stakingswinst worden afgetrokken?:

Stakingswinst
      [Gesteld in Administratie]
2013-08-29 12:06:09
twijfel-relaties-invloed ouders-ratio vs gevoel
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-22 21:25:03
Angst voor het uitgaan van mijn relatie
      [Gesteld in Psychologie]
2009-04-15 10:41:39
Hoe durf ik weer te genieten van mijn relatie?
      [Gesteld in Psychologie]
2010-03-19 16:34:52
Nlp versus assertiviteit
      [Gesteld in NLP]
2010-10-19 17:40:47

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+