Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Midden- & Kleinbedrijf
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Midden- & Kleinbedrijf en krijg online een antwoord van de specialist in Midden- & Kleinbedrijf

Zelf een vraag over Midden- & Kleinbedrijf? Klik hier.
Meer vragen over Midden- & Kleinbedrijf.
De huidige beheerder van de rubriek Midden- & Kleinbedrijf:
Naam: Dirkjan
Bedrijf: Zietuwel.nl
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dirkjan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Midden- & KleinbedrijfVragen over Midden- & Kleinbedrijf via RSS. Klik hier.
RSS over Midden- & Kleinbedrijf op jouw website?Vragen over Midden- & Kleinbedrijf op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Midden- & KleinbedrijfVragen over Midden- & Kleinbedrijf via E-mail. Klik hier.

Woning veilig stellen bij starten eenmanszaak

[Gesteld op: 02-08-2014]

Toelichting:
Afgelopen jaar ben ik een geregistreerd partnerschap aangegaan waardoor de woning van mijn partner nu ook voor de helft van mij is.
Nu wil ik een onderneming starten waarbij ik er wel voor wil zorgen dat de woning bij eventuele problemen buiten schot blijft. Het handigst zou een B.V. zijn, maar gezien het verplichte salaris wat hierbij uitgekeerd moet worden zal dit in het begin zeker geen mogelijkheid zijn en lijkt een eenmanszaak de enige optie.
Omdat mijn partner nog herstelldende is van een ernstige ziekte, is een scenario waarbij zij zou komen te overlijden helaas nog wel iets om rekening mee te houden. Partnerschapsvoorwaarden waarbij zij volledig enige eigenaar is van het huis en ik niet zouden betekenen dat ik bij haar overlijden een berg belasting zou moeten betalen, wat bij gedeeld eigenaarschap niet het geval is.
Mijn vraag is dus als volgt; is er een manier om het huis in mjn eigendom te laten blijven, zonder dat er beslag op gelegd kan worden als mijn nog te starten onderneming in de problemen komt ?
Zo niet, wat is het beste alternatief?
Antwoord:

Oei. Even los van de emotionele keuze die je uiteraard zelf moet maken, heb je zakelijk hier ook een lastige situatie. In beide gevallen is de kans op zakelijk verlies onzeker, maar zou het voorval wel zeer pijnlijk zijn.


Laat ik om te beginnen maar zeggen dat hierop geen antwoord mogelijk is met zo'n beperkte kennis van je situatie. Want eigenlijk kan ik je gewoon adviseren niet te ondernemen toch? Eigenlijk zou je dit het beste met je partner en vrienden kunnen bespreken maar ik kan je wel vertellen hoe ik per persoonlijk naar zou kijken.


Gezien je situatie lijkt het mij het meest logisch als je inderdaad een eenmanszaak start en simpelweg het risico op faillissement gewoonweg draagt. Bij een BV zou dit niet het geval zijn, maar verlies je met zekerheid zoveel vermogen dat je beter voor de onzekere factor in dezen kunt gaan. Je woning buiten schot houden is in jouw geval waarschijnlijk te lastig.


Faillissement betekent inderdaad het einde van je complete vermogen, inclusief huis. Faillissement is niet uit te sluiten, maar is ook weer niet iets dat elke ondernemer zomaar overkomt. Wat voor onderneming wil je starten? Is daar startkapitaal voor nodig? En wat wordt je grootste schuldeigenaar? Wat is het risico dat er schulden ontstaan? Als je freelance aan de slag gaat en verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid is de kans op een faillissement relatief laag.


In jouw geval klinkt het alsof je tijd beschikbaar moet hebben voor je geliefde, mocht dat nodig zijn. Je wilt dus flexibel blijven en relatief lage zorgen hebben. Een eenmanszaak valt daar redelijk mee te combineren zolang je goed je risico's in kaart brengt. Wat zou jou nu failliet kunnen laten gaan? Zonder personeel, tienduizenden euros kosten per maand en onzekere factoren zoals weersomstandigheden bij een boerenbedrijf of afnemers bij een fabriek, kun je vaak de risico's best aardig inschatten.


Waarschijnlijk beter dan de andere optie die betekent dat je de kans op een nadelig verloop van ziekte moet inschatten. Even los van emotionele zaken, is dat zakelijk gezien meestal ook geen prettige gedachte.

Beantwoord door:
Dirkjan
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Midden- & Kleinbedrijf:
Bedrijfsoprichting
Dienstverlening
Opvolging & Overname
StartersGerelateerde vragen aan Woning veilig stellen bij starten eenmanszaak:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
zoek een opleidng
      [Gesteld in Studiekeuze]
2010-01-11 12:55:57
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
In 2015 een eenmanzaak, in 2016 een BV
      [Gesteld in Administratie]
2016-07-19 15:44:39

Gemiddelde score Midden- & Kleinbedrijf: 8.0 (260x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+