Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Huurrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huurrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Huurrecht

Zelf een vraag over Huurrecht? Klik hier.
Meer vragen over Huurrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Huurrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HuurrechtVragen over Huurrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Huurrecht op jouw website?Vragen over Huurrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuurrechtVragen over Huurrecht via E-mail. Klik hier.

Ik wil bezwaar maken tegen de herstelkosten

[Gesteld op: 02-08-2014]

Toelichting:
Onlangs heb ik een brief gekregen waarin staat dat ik de herstelkosten van mijn voormalige huurwoning moet voldoen. Bij aanvang van mijn huurovereenkomst is er geen beschrijving gemaakt van de staat waarin het verhuurde zich toen bevond. Ik heb het huis opgeleverd in de staat zoals ik het heb ontvangen. Ik wil bezwaar maken tegen de vordering. Wat moet ik precies in mijn brief vermelden?
Antwoord:

Geachte vraagsteller,


De vraag is eerst of u het zo op moch leveren. Dat hangt van een aantal factoren af: • Het uitgangspunt bij opleveren van de woning is dat de huurder de woning moet opleveren zoals deze was bij het aangaan van de huurovereenkomst

 • Veranderingen die u zelf met schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft aangebracht mag u laten zitten, tenzij destijds is afgesproken dat u deze moet verwijderen bij het einde van de huurovereenkomst.

 • Zaken die door normaal gebruik en normale slijtage zijn verouderd vallen hier buiten. Het is logisch dat bijvoorbeeld een keuken na 10 of 20 jaar deels of geheel versleten is.


 De vraag is uiteraard hoe bepaald wordt, in welke staat de woning was bij het begin van het huurcontract. Welke regels daarvoor gelden hangt van 2 dingen af: 1. Is er bij het aangaan van de huurovereenkomst een opnamestaat gemaakt? Dat is opnamestaat is een beschrijving van de eigenschappen en alle eventuele gebreken of mankementen in- of aan de woning die door huurder en verhuurder moet zijn ondertekend bij het aangaan van het huurcontract. 

 2. De regels over oplevering zijn in het nieuwe huurrecht van 1 augustus 2003 veranderd. Voor huurcontracten die vóór 1 augustus 2003 zijn ingegaan gelden nog de oude regels, voor
  contracten die 1 augustus 2003 of later zijn ingegaan gelden de nieuwe regels.Contracten van vóór 1 augustus 2003 • Bij oplevering zonder opnamestaat bij aanvang van de huur, moet u er van uitgaan dat de woning bij het begin van het contract in goede staat was. U moet de woning dan ook in goede staat opleveren (behalve normale slijtage).

 • Bij oplevering mét opnamestaat bij aanvang van de huur moet u er van uitgaan dat de woning in goede staat was behalve de zaken die in de opnamestaat staan. U moet de woning in goede staat opleveren. Met uitzondering van de gebreken op de opnamestaat en normale slijtage.

 • Bij contracten van voor 1 augustus 2003 ligt de bewijslast over de staat van de woning bij de huurder. Als de opnamestaat niet klopt moet de huurder dit kunnen aantonen. Dit is niet makkelijk. U zult dit moeten bewijzen met bijv. foto’s en verklaringen van getuigen, zoals  buren of een aannemer die in de woning heeft gewerkt.


Contracten van op of ná 1 augustus 2003 • De bewijslast is voor deze contracten omgekeerd. Bij oplevering zonder opnamestaat, mag de u de woning opleveren zoals deze is. Als de verhuurder het hier niet mee eens is, dan moet de verhuurder bewijzen dat de woning in betere staat was bij het begin van het contract.

 • Bij oplevering met opnamestaat, moet u de woning opleveren zoals beschreven op de opnamestaat. Zaken die door normaal gebruik en slijtage zijn verouderd of stuk zijn gegaan hoeft u niet te repareren. Als u het achteraf niet eens bent met de opnamestaat dan moet u zelf bewijzen dat de woning slechter was dan vermeld in de opnamestaat.


Opleveringsprocedure
Als u bepaalde zaken moet herstellen dan moet de verhuurder wel een zorgvuldige procedure in acht nemen. U moet de kans krijgen om de gebreken zelf te verhelpen. Daarom moet de verhuurder zowel een voorinspectie als een eindinspectie houden.


Als dat niet is gebeurd kan verhuurder daar niet achteraf mee aankomen.


U kunt de verhuurder dan middels een aangetekende brief in gebreke stellen en sommeren om alsnog binnen 14 dagen de waarborgsom terug te betalen. En aan te kondigen dat u bij gebreke daarvan aanspraak maakt op de wettelijke rente en rechtsmaatregelen zult laten nemen, waarvan de kosten ook op verhuurder verhaald worden. Uiteraard kunnen wij u hier bij helpen.


U kunt ons - met de stukken bij de hand - vrijblijvend bellen voor meer informatie. Zie www.uwjurist.nl voor telefoonnummer enz.

Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord.

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ik wil bezwaar maken tegen de herstelkosten :

Algemene wet bestuursrecht artikel 7.10 - 3e lid
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-11-19 16:28:37
CIZ bezwaar termijn
      [Gesteld in Persoonsgebonden Budget (PGB)]
2010-03-26 22:39:28
vraag a.w.b.
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2010-09-28 00:00:59
Aankoop camera voor beginner
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2012-04-02 19:05:39
over betaling aan LBIO
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2013-11-27 10:09:06

Gemiddelde score Huurrecht: 8.3 (493x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+