Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Belgie

Zelf een vraag over Advocaten-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Belgie.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Belgie:
Naam: Johan Van Renterghem LL.M.
Bedrijf: Advocatenkantoor van renterghem
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Johan Van Renterghem LL.M. vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Belgie op jouw website?Vragen over Advocaten-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via E-mail. Klik hier.

Bezwaar wijziging bestaande verkaveling

[Gesteld op: 08-05-2008]

Toelichting:
Ik wens bezwaar aan te tekenen tegen een aanvraag tot wijziging van een bestaande verkaveling om verschillende redenen. Om te beginnen klopt de informatie in de aanvraag niet met de realiteit : er wordt gevraagd om van 2 loten 3 loten te mogen maken, terwijl het in feite gaat om een herschikking van 2 grote loten en 1 klein in 1 groot lot en 3 kleine (wat helemaal niet past in deze verkaveling).
1) Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn bezwaarschrift gericht aan de burgemeester en het schepencollege wel degelijk in het dossier terecht komt en dat er rekening mee wordt gehouden ?
2) Wie adviseert de burgemeester ivm de aanvraag ?
3) Hoeveel bewoners van de verkaveling moeten bezwaar aantekenen opdat de aanvraag zou worden afgewezen ?
4) Welke stappen kan ik ondernemen indien de aanvraag door de burgemeester toch wordt goedgekeurd ?
5) Een IMMO-kantoor biedt reeds 3 nieuwe woningen te koop aan op deze loten, in de veronderstelling dat de verkavelingswijziging zal worden goedgekeurd. Kan dat zomaar ? Is dat deontologisch verantwoord ?
6) Bij wie kan ik terecht voor nog meer info ivm dit onderwerp ?
Hartelijk dank bij voorbaat voor uw advies.
Antwoord:

Vooreerst dient U - als het U en de andere omwonenden menens is met het verzet tegen de verkavelingswijziging - een raadsman onder de arm te nemen. Eigenlijk is dit in se niet nodig voor het bezwaar, maar wel voor de volgende procedure in beroep.

1) Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn bezwaarschrift gericht aan de burgemeester en het schepencollege wel degelijk in het dossier terecht komt en dat er rekening mee wordt gehouden ?

Dit is eenvoudig. U dient uw bezwaar aangetekend tegen ontvangstbewijs (de rood-roze kaart) op te sturen ofwel uw bezwaarschrift neerleggen op de dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente (en uw kopie laten afstempelen voor ontvangst). Gemeenten houden normaliter altijd formeel rekening met bezwaarschriften. Inhoudelijk schuift de gemeente bezwaarschriften soms opzij, dit om allerhande redenen: grondbeleid van de gemeente, uniformiteit van aanvragen, densiteit van het project, ...

2) Wie adviseert de burgemeester ivm de aanvraag ?

Eigenlijk beslist het College van Burgemeester en Schepenen hieromtrent, zij het niet volstrekt zelfstandig (tenzij uw gemeente tot de categorie van gemeenten behoort die het nieuwe systeem kan toepassen). De Schepen van Ruimtelijke Ordening heeft de Dienst RO onder zich en hier zitten normaliter bevoegde ambtenaren.

Het oude systeem

De Gemeente dient voorafgaand advies in te winnen als de percelen grond langs een Gewest- of provincieweg liggen. Anderzijds is het advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar noodzakelijk, waarbij de gemeente geen vergunning kan geven als dit advies negatief is.

De gemeente zal de verkavelingswijziging beoordelen, rekening houdend met de eventuele bezwaren, de eventuele adviezen, de voorschriften van gewestplan, bijzonder plan van aanleg of rup , de mogelijke hinder voor de buurt (privacy, inkijk, bouwdiepte, terreinbezetting, ...), de watertoets.

Het nieuwe systeem

(van toepassing voor alleen de volgende gemeenten op dit moment: Anzegem, Avelgem, Borgloon, Bornem, De Panne, Denderleeuw, Evergem, Geel, Genk, Gent, Hoogstraten, Ieper, Kruibeke, Kruishoutem, Leuven, Liedekerke, Lommel, Maaseik, Sint-Gillis-Waas, Sint-Laureins, Sint-Lievens-Houtem, Stabroek, Stekene, Tielt, Vilvoorde, Wellen, Wetteren, Wevelgem, Zonnebeke, Zwevegem)

Hier geldt hetzelfde als in het oude systeem, behalve het dwingende advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, dat komt te vervallen.

3) Hoeveel bewoners van de verkaveling moeten bezwaar aantekenen opdat de aanvraag zou worden afgewezen ?

Een gemeentebestuur is zowieso gevoeliger voor het verzet van een groep van omwonenden, dan van het individuele verzet van een enkeling. Anderzijds zal het bestuur soms protesten afwijzen. Hier is geen echt cifjer op te plakken.

4) Welke stappen kan ik ondernemen indien de aanvraag door de burgemeester toch wordt goedgekeurd ?

Als de aanvraag niet onderworpen werd aan een openbaar onderzoek, kan elke persoon, die rechtstreeks hinder kan ondervinden van de vergunde werken, beroep instellen tegen een vergunning verleend door het schepencollege. Als de aanvraag onderworpen werd aan een openbaar onderzoek, kan iedereen die een bezwaar heeft ingediend tijdens het openbaar onderzoek, beroep instellen tegen een vergunning verleend door het schepencollege. Het beroep wordt bij aangetekende brief ingediend bij de deputatie van de betrokken provincie. De indiener van het beroep stuurt dezelfde dag bij aangetekende brief een volledige kopie van het beroepschrift naar het schepencollege en naar de aanvrager. Als hij dat niet doet, is het beroep niet ontvankelijk! Het beroepschrift moet worden verstuurd binnen 20 dagen na de overschrijving van de beslissing in het vergunningenregister.

Tegen de beslissing van de Bestendige Deputatie is een voorziening voor de Raad van State mogelijk.

5) Een IMMO-kantoor biedt reeds 3 nieuwe woningen te koop aan op deze loten, in de veronderstelling dat de verkavelingswijziging zal worden goedgekeurd. Kan dat zomaar ? Is dat deontologisch verantwoord ?

Hier zit inderdaad een geurtje aan.
Immers dient de bouwvergunning nog afgeleverd te worden. De aanvraag hiervoor kan pas na de verkavelingswijzing.
Het immo-kantoor zal dan ook waarschijnlijk geen "bouwgronden" verkopen, maar opties op eventueel toekomstige percelen. Indien het immokantoor daadwerkelijk overeenkomsten zou ondertekenen aangaande bouwgronden is er een juridisch probleem.

Uiteraard kan U dit vermelden in het bezwaarschrift.

6) Bij wie kan ik terecht voor nog meer info ivm dit onderwerp ?

Op de dienst Ruimtelijke Ordening in de eerste plaats kan U inlichtingen gaan vragen.

Echte juridische hulp lijkt me in deze noodzakelijk.

U vindt mijn contactgegevens bij het profiel, desgevallend.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Bezwaar wijziging bestaande verkaveling:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Van 24 uur naar 7 uur contract, mag dit zomaar?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2011-02-18 09:33:14
houtkachel in tuinhuisje mag straks niet meer.
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2011-09-29 11:08:24
verkaveling bij de notaris
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2017-05-11 16:42:09

Gemiddelde score Advocaten-Belgie: 9.0 (320x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+