Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Contractenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Contractenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Contractenrecht

Zelf een vraag over Contractenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Contractenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Contractenrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ContractenrechtVragen over Contractenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Contractenrecht op jouw website?Vragen over Contractenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ContractenrechtVragen over Contractenrecht via E-mail. Klik hier.

Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?

[Gesteld op: 20-06-2014]

Toelichting:
Via makelaar Nederwoon hebben mijn man en ik een huurhuis gevonden. Aan dat huis moest nog veel geklust worden. Om die reden zou de eerste maand huurvrij zijn. Voordat we de woning zouden betrekken, zou verhuurder nog onderhoud plegen. Zowel de huurvrije periode als het onderhoud is (onder verschillende bepalingen) in het contract opgenomen.

Ik citeer:

“11.3 Huurder en verhuurder komen overeen dat verhuurder voor aanvang huurperiode zorg draagt voor verwijdering van 2 wasbakken op de begane grond, verwijdering van het keukenblok welke aanwezig is op de zolderetage, plaatsing van een wasmachine aansluiting op de zolderetage, vervanging van het dakraam op de zolderetage en herstel van het houtrot naast de voordeur.”

“11.10 Huurder en verhuurder komen voor de periode 16 juni 2014 tot en met 15 juli 2014 (30 dagen) een huurvrije periode overeen. Over deze periode wordt een korting van € 850,00 verleend op de overeengekomen (kale)huurprijs. Wel is huurder over deze periode een bedrag van € 0,00 aan servicekosten verschuldigd.”

Toen we de woning wilden betrekken, waren de houtrot en het dakraam nog niet hersteld. Wij hebben toen onmiddellijk contact gehad met Nederwoon, die ons wist te vertellen dat de eerste maand toch al huurvrij was, dus dat er niet zou worden overgegaan tot compensatie. Naar onze mening heeft de verhuurder contractbreuk gepleegd door de gebreken niet te herstellen, terwijl in het huurcontract duidelijk bepaald is dat die gebreken hersteld zouden moeten zijn voor ingang van de huurperiode. Wij hebben toen schriftelijk voorgesteld de periode vanaf wanneer we huur zouden gaan betalen, op te schorten met het aantal dagen dat de gebreken nog niet hersteld zouden zijn. Hierover heeft Nederwoon ons gebeld, en ons toegezegd dat ze met de verhuurder in gesprek zouden gaan. In de schriftelijke bevestiging waar we om hebben gevraagd staat echter dat ze, zoals telefonisch overeengekomen, niet over zullen gaan tot compensatie. Dit is absoluut niet wat er overeen is gekomen. Dat gaan we ze schriftelijk melden, maar verder weten we niet zo goed wat te doen. We zijn huiverig dat de verhuurder het contract vaker niet na zal komen en gaan nu met een zeer onprettig gevoel ergens wonen; we kunnen er immers niet van op aan dat de verhuurder te vertrouwen is. We willen dus graag compensatie op een bepaalde manier.

Hoe kunnen we het beste handelen? Alvast bedankt voor uw antwoord.
Antwoord:

Geachte vraagsteller,


Bij dergelijke gebreken moet u eerst contact opnemen met de verhuurder - niet de makelaar, tenzij deze formeel de beheerder is - via een zogeheten gebrekenbrief (per aangetekende post) met sommatie om het gebrek binnen 14/30 dagen (afhankelijk van het soort gebrek en de spoedeisendheid) te verhelpen.


Werkt dat niet, dan kunt u afhankelijk van uw situatie de verhuurder op verschillende manieren toch in beweging krijgen, waaronder (een deel van) de huur opschorten (maar pas na schriftelijke aankondiging, dus neem dit mee in de gebrekenbrief).


In uw geval zijn overigens lang niet alle opties interessant.


- Zelf het onderhoud of de reparaties uitvoeren


- Betaling (van een deel) van de huur uitstellen


- Klacht indienen bij gemeente


- naar de huurcommissie (alleen in geval van niet-geliberaliseerde huur)


- Procedure starten bij de rechter


U kunt zonder rechterlijke machtiging het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. U vordert dan de gemaakte kosten terug van uw verhuurder of - als deze niet betaalt - verrekent u deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. U loopt hierbij wel het risico dat u door de verhuurder wordt aangesproken voor wanprestatie.


U kunt het betalen van de huur uitstellen tot de verhuurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit kunt u doen zonder tussenkomst van rechter, advocaat, Huurcommissie of gemeente. Hierbij stuurt u de verhuurder een brief waarin u zich beroept op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Als de verhuurder de onderhoudswerkzaamheden of reparaties heeft uitgevoerd, moet u met terugwerkende kracht de opgeschorte huur betalen.


 


U kunt in sommige gevallen bij uw gemeente een klacht indienen over achterstallig onderhoud/onvoldoende brandveiligheid. Op grond van de Woningwet kunnen Burgemeester en Wethouders dan de verhuurder een brief (de gemeentelijke aanschrijving) sturen waarin ze hem oproepen de woning te repareren. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de gemeente de werkzaamheden laten verrichten. De kosten zijn dan voor de verhuurder. Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht (of Bouwen en Wonen) van uw gemeente.


U kunt (alleen in geval van niet-geliberaliseerde huur) aan de huurcommissie verzoeken om huurverlaging wegens deze gebreken (niet met terugwerkende kracht) tot het moment dat deze verholpen zijn.


U kunt een procedure bij de rechter beginnen om de verhuurder te verplichten uw woning te repareren. Doet de verhuurder dit niet, dan legt de rechter de verhuurder een dwangsom op. U kunt de rechter ook binnen 6 maanden na het versturen van de gebrekenbrief aan de verhuurder vragen de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U betaalt dan minder of geen huur meer tot het onderhoud is uitgevoerd.


Ook kunt u (met terugwerkende kracht) recht hebben op huurvermindering / schadevergoeding. De wet bepaalt dit in de artikelen 7:207 en 7:208 BW:


7:207 lid 1. De huurder kan in geval van vermindering van huurgenot ten gevolge van een gebrek een daaraan evenredige vermindering van de huurprijs vorderen van de dag waarop hij van het gebrek behoorlijk heeft kennis gegeven aan de verhuurder of waarop het gebrek reeds in voldoende mate bekend was om tot maatregelen over te gaan, tot die waarop het gebrek is verholpen.


7:208. Onverminderd de gevolgen van niet-nakoming van de verplichting van artikel 206 is de verhuurder tot vergoeding van de door een gebrek veroorzaakte schade verplicht, indien het gebrek na het aangaan van de huurovereenkomst is ontstaan en aan hem is toe te rekenen, alsmede indien het gebrek bij het aangaan van de huurovereenkomst aanwezig was en de verhuurder het toen kende of had behoren te kennen, of toen aan de huurder heeft te kennen gegeven dat de zaak het gebrek niet had.


Als u er niet uitkomt kunt u een jurist inschakelen. Huurrecht is mijn specialisatie en ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.


U kunt ons voor meer informatie vrijblijvend bellen. Zie www.uwjurist.nl voor telefoonnummer enz.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord.

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?:

Betr. het vroegere wetsart 248 bis.
      [Gesteld in Advocaten-Utrecht]
2008-03-11 18:48:28
wat mag een verhuurder doen met de borg??
      [Gesteld in Woningen]
2008-04-23 17:29:19
Verplichtingen/streken van ex firmant.
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-08-28 20:56:12
Contractbreuk?
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Brabant]
2012-10-22 11:45:35
Artikel 249 ook van toepassing op leraren?
      [Gesteld in Strafrecht-Noord Brabant]
2013-10-24 15:24:50

Gemiddelde score Contractenrecht: 8.4 (503x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+