Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Adoptie ennaamswijziging

[Gesteld op: 17-06-2014]

Toelichting:
2 kinderen beide vaders nooit rol gespeeld, moeder heeft gezag.
Partner 8 jaar stiefvader van de kinderen wil ze beide adopteren ! Hoe lang duurt deze procedure en wat zijn de kosten hier van ?verandert de
Achternaam direct mee ?
Antwoord:

Geachte mevrouw,


Van belang is te weten hoe oud de kinderen zijn.


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur

 
Reactie vraagsteller:
Zestien en negen !
Mvg
 
Antwoord Beheerder:

Geachte mevrouw,


Naamswijziging


Achternaam minderjarige wijzigen


De achternaam van een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) mag uitsluitend in bepaalde situaties en onder strenge voorwaarden worden veranderd.


Ouderlijk gezag


Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een kind mogen een verzoek tot naamswijziging voor een kind indienen. Dit zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben. Ook de persoon van wie het kind de achternaam krijgt, moet het verzoek ondertekenen.


Wilt u de achternaam van uw kind(eren) wijzigen en hebben beide ouders het gezag? Dan moeten beide ouders het formulier van het verzoek tot naamswijziging ondertekenen. Wanneer een ouder dit verzoek niet ondertekent, kan het verzoek niet in behandeling nemen. Er wordt overigens altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Zelfs als de andere ouder niet het gezag heeft, geen contact heeft met het kind of geen alimentatie betaalt.


Scheiding ouders


Wanneer een kind wordt geboren, kunnen de ouders kiezen welke achternaam het kind krijgt: die van de vader of die van de moeder. Deze achternaam kan in een beperkt aantal gevallen worden veranderd:  • Na ontbinding van het huwelijk (scheiding), het verbreken van het geregistreerd partnerschap of de beëindiging van samenwoning van de ouders. Het kind kan dan de naam krijgen van de ouder die het kind verzorgt en opvoedt.

  • Als de partner met wie u uw kind opvoedt en verzorgt niet de ouder is, kan het kind de naam van uw partner krijgen.

  • Als het kind wordt verzorgd en opgevoed door een pleegouder of verzorger, kan het de naam van de pleegouder of verzorger krijgen.


Hoofdvoorwaarde: verplichte verzorgingstermijn


Degene van wie u wilt dat het kind de achternaam krijgt, moet het kind een aantal jaren hebben opgevoed en verzorgd. Dit is de ‘verplichte verzorgingstermijn’. De verzorgingstermijn is een aaneengesloten periode die wordt berekend vanaf de dag waarop u uw verzoek tot naamswijziging indient. Afhankelijk van de leeftijd van het kind geldt er een termijn van 3 of 5 jaar. Deze periode gaat in na de ontbinding van het huwelijk of de verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving. Bij een echtscheiding gaat de verzorgingstermijn in op de datum waarop de beslissing van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.


Een verzorgingstermijn van 5 jaar geldt voor als het kind jonger dan twaalf jaar is. Voor een kind van 12 tot 18 jaar geldt een verzorgingstermijn van 3 jaar. Wilt u een verzoek tot naamswijziging indienen voor meer kinderen binnen uw gezin? Dan geldt een verzorgingstermijn van 5 jaar als één van de kinderen jonger dan 12 jaar is.


Bij echtscheiding wordt bij de berekening van de verzorgingstermijn uitgegaan van de datum waarop de gemeente het echtscheidingsvonnis heeft ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit is een verplichte norm. Als u eerder uit elkaar bent gegaan, maakt dit geen verschil voor de berekening van de verzorgingstermijn.


Uitzonderingen op de hoofdvoorwaarde


Als aan de verplichte verzorgingstermijn wordt voldaan, maar de andere ouder heeft bedenkingen tegen de verzochte naamswijziging, dan wordt het verzoek afgewezen.


Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat hij zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder de naamswijziging blijft instemmen met de wijziging.


Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt dat het verzoek kan worden toegewezen als sprake is van één van de volgende uitzonderingen:  1. De weigerende ouder is onherroepelijk veroordeeld vanwege het plegen van misdrijven tegen het kind.

  2. De weigerende ouder is ontzet uit het ouderlijk gezag. Dit is een zware maatregel van de rechter die wordt opgelegd na bijvoorbeeld verwaarlozing of mishandeling van het kind. Dit is wat anders dan ontheven worden van het ouderlijk gezag.

  3. De verzoeker kan aantonen dat de ouder van wie het kind de naam heeft, niet of nauwelijks met het kind heeft samengeleefd. In de brochure Naamswijziging staat hoe dit kan worden aangetoond.


Let op: als het verzoek voor toewijzing in aanmerking komt, wordt altijd nog een belangenafweging gemaakt.


Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen bedragen de kosten  € 835,00 te voldoen aan Justitie.


Indien u wenst dat ik de aanvraag voor u regelt dan bedragen mijn kosten 250,00 euro.


 


Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust. (info@derechtskundigadviseur.nl)


 


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Adoptie ennaamswijziging:

buitenland adoptie-hoe lang moeten we daar wonen?
      [Gesteld in Adoptie]
2011-07-14 23:12:14
Kan je een kind adopteren uit Gambia?
      [Gesteld in Adoptie]
2011-03-12 17:39:22
Adoptie/Gezamelijkgezag
      [Gesteld in Familierecht]
2011-04-27 08:39:14
Ik wil mijn stiefzoon Adopteren,hij is 13 jaar.
      [Gesteld in Advocaten-Drenthe]
2011-04-24 14:46:10
is het mogenlijk het kind van een kennis te adopte
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2013-11-22 00:51:01

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+