Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

beste herman, mij vraag is nog actueel.

[Gesteld op: 12-06-2014]

Toelichting:
het punt is dat ik van de executeur geen overzicht heb gekregen van het banksaldo na de verkoop. Ik verwacht dat bedragen kunnen veranderen. Omdat het niet via een notaris afgehandeld wordt en ik geen jurist ben is het lastig te achterhalen hoe het correct hoort te gaan.
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,


Een executeur heeft volgens de wet een aantal taken. Wat u moet doen als executeur, hangt verder af van wat er in het testament staat. Vergoeding Als executeur krijgt u volgens de wet één procent van het vermogen van de overledene op de dag van overlijden. Maar in het testament kan ook een andere vergoeding staan, bijvoorbeeld een vast bedrag. U bent begrafenisexecuteur Dan hoeft u alleen de begrafenis of crematie te regelen. U bent beheersexecuteur Dan zijn uw taken:
 • Het regelen van de begrafenis of crematie
 • Een boedelbeschrijving maken. Dit is de basis voor de erfbelasting en verdeling van de erfenis. Ook bevat de boedelbeschrijving belangrijke informatie voor erfgenamen die nog niet zeker weten of zij de erfenis willen verwerpen.
 • Het betalen van schulden, inclusief erfbelasting of begrafeniskosten. Hiervoor mag u eventueel bezittingen verkopen, ook het huis, maar alleen als er geld  nodig is voor het betalen van schulden. Zo niet, dan kunt u alleen samen met de erfgenamen de woning verkopen.
 • Als executeur bent u verplicht namens de erfgenamen aangifte voor de erfbelasting doen. U bent dan ook aansprakelijk voor het betalen van de erfbelasting. Dit kan vervelend zijn, als na de aangifte bijvoorbeeld de waarde van de aandelenportefeuille daalt. Overleg met de notaris wat u het beste kunt doen. Overigens bent u als executeur (onbeperkt in de tijd) aansprakelijk voor nog te betalen erfbelasting over verzwegen buitenlandse bezittingen (bijvoorbeeld een Zwitserse bankrekening met zwart geld). Alleen als u aantoont dat u daar niets aan kan doen, kan de Belastingdienst u hier niet voor aansprakelijk stellen.
 • Ervoor zorgen dat legaten worden afgegeven of uitbetaald
 • Aan het eind rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Dat betekent dat alle uitgaven en inkomsten controleerbaar moeten zijn, bijvoorbeeld met facturen of bankoverzichten. Dit doet u achteraf, maar het is goed als u de erfgenamen ook tussentijds hierover kunt informeren.
 • Speciale opdrachten uitvoeren (bijvoorbeeld persoonlijke papieren vernietigen of een goed tehuis voor de huisdieren zoeken).


  U zorgt niet voor de verdeling van de bezittingen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de erfgenamen. U bent executeur-afwikkelingsbewindvoerder Hierbij hebt u dezelfde taken als een beheersexecuteur, maar in het testament kan staan dat u extra bevoegdheden heeft. Bijvoorbeeld het verdelen van de erfenis.


  Naar de notaris voor de verklaring van executele en advies Als u heeft besloten de taak van executeur op u te nemen moet u naar de notaris om een verklaring van executele te halen. Met die verklaring kunt u zich als executeur legitimeren bijvoorbeeld bij de  bank en verzekeringsmaatschappijen. De notaris kan u ook helpen bij het opstellen van de boedelbeschrijving en de rekening van verantwoording. En advies geven over wat u wel en niet mag doen. Zo voorkomt u dat u aansprakelijk wordt naar de erfgenamen.


  Voorkom onvredeHet kan even duren voordat u klaar bent met uw taak als executeur. De erfgenamen moeten hierop wachten voor ze over hun erfenis kunnen beschikken. Daardoor en doordat erfgenamen vaak niet weten wat er bij het afhandelen komt kijken, kan er onbegrip of wantrouwen ontstaan. Zeker als u ook erfgenaam bent. Voor een goede verstandhouding met de erfgenamen is het goed hen geregeld te informeren. Dan weten zij wat er allemaal moet gebeuren en hoe lang de afwikkeling van de nalatenschap gaat duren. Hiermee voorkomt u onbegrip en wantrouwen en problemen als de erfgenamen straks zelf aan de slag moeten met de verdeling.
 • Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.
Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur


 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan beste herman, mij vraag is nog actueel.:

Miskramen door verklevingen?
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2008-07-30 11:30:56
Syndroom van Asherman
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2009-08-25 16:23:04
Is zodat beter dan waardoor in deze zinnen?
      [Gesteld in Taal]
2010-01-11 18:23:27
mogelijkheid tot beroepen op gewoonterecht?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2012-01-18 12:25:08
Bedrijfshypotheek zonder cijfers?
      [Gesteld in Vastgoed]
2013-09-26 15:25:25

Gemiddelde score Erfrecht: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+