Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Belasting aftrek voor hypotheek echtscheiding

[Gesteld op: 17-05-2014]

Toelichting:
Geachte,
Ik heb een vraag, ik en mijn ex zijn 3 januari 2013 feitelijk uit elkaar. We hebben een woning welke het hypotheek tot 10 oktober 2013 door mij in geheel betaald. Aangezien ik niet in woning woont, heb ik 50% aftrek gehad vanwege hypotheek en de rest (50% haar deel die door mij betaald werd) als partner alimentatie (in natura) op gegeven in 2013.
Volgens vonnis van rechtbank moet zij vanaf 10 oktober 2013 eigen deel (50%) van het hypotheek betalen. Aangezien zij geen inkomen heeft zij geen aftrekken.
Ik weet dat ik gedurende 2 jaar kan mijn deel (50%) aftrekken als zij daar woont. Ik wou graag weten of ik op haar deel ook kan aftrek hebben? na 10 oktober heb ik geen partner alimentatie plicht vanwege mijn draagkracht.
Zij is namelijk van mening dat ik haar deel ook kan aftrekken ongeacht dit door haar moet betaald worden.
Alvast bedankt
Afshin
Antwoord:

Zodra u de woning verlaat en de scheiding is aangevraagd eindigt het fiscale partnerschap. Vanaf dat moment zou u de hypotheekrente niet kunnen aftrekken, maar gelukkig is er een overgangsregeling voor dit soort situaties. U mag inderdaad uw deel van de hypotheekrente nog maximaal 2 jaar aftrekken, tot het moment dat uw ex de woning ook verlaat.
U heeft de aangifte juist ingevuld door inderdaad 50 % van de hypotheekrente af te trekken, en de andere 50 % als betaalde alimentatie. Uw ex moet dan ook een aangifte indienen, en dit aangeven als ontvangen alimentatie, waarbij dan de andere helft van de hypotheekrente kan worden afgetrokken.


De rechtbank heeft nu bepaald dat zij haar eigen deel van de rente moet betalen. Is de scheiding met dit vonnis nu definitief geregeld, of is dit een ander vonnis? Als de scheiding namelijk definitief is geregeld kunt u nu geen afwijkende afspraken meer maken. Als u alsnog besluit om haar deel van de rente te betalen, dan is dit geen alimentatie, maar dan is dat een schenking. Schenkingen zijn niet-aftrekbaar, en daar moet eventueel schenkbelasting over worden betaald.Ik kan u dus afraden dit te doen. Als de scheiding nog niet definitief is, dan kunt u wel alsnog de rente voor uw rekening nemen, en kunt u dus inderdaad nog een belastingvoordeel behalen. Maar dit kost u dan wel geld, omdat u immers meer rente betaald. En dat terwijl de rechter heeft vastgesteld dat u vanwegde de draagkracht geen verplichting heeft tot betaling van alimentatie.


Uw ex kan overigens de betaalde rente nog steeds wel aftrekken op haar belastingaangifte. Als zij geen ander inkomen heeft leidt dit tot een negatief belastbaar inkomen, dat dan wordt verrekend met positieve inkomens in andere jaren, waardoor ze belasting terugontvangt. Maar heeft ze inderdaad geen ander inkomen? Ze moet toch ergens van leven? Zelfs als ze een uitkering gaat ontvangen, dan is dat nog inkomen.

 
Reactie vraagsteller:
Erg bedankt voor het antwoord,
Het is een overeenkomst geweest tijdens het mondeling zitting bij de rechtbank en mijn ex is mee akkord gegaan dat zij de helft van hypotheek zal betalen . Er is een process verbal gemaakt en gehecht aan het beschikking van de rechtbank .
Het echtscheiding is wel November 2013 ingeschreven , maar andere zaken lopen nog .
Dus in mijn situatie , neem ik aan dat aangezien het verdeling van de kosten woning al gedaan in en beide partijen hebben ondergetekent , is dit deel definitief en kan ik alleen 50% aftrekken . Klopt dit ?

 
Antwoord Beheerder:

Het komt op mij over als dat dit inderdaad definitief is geregeld, en dan kan u hier niet op terug komen. Dat betekent dat u alleen uw aandeel in de hypotheekrente kan aftrekken, tot het moment dat de woning niet meer op uw naam staat, en gedurende maximaal 2 jaar. U zou dus geen belastingvoordeel hebben als u ook de hypotheekrente van uw ex zou betalen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Belasting aftrek voor hypotheek echtscheiding:

Hypotheel, belasting en scheiding duidelijk!!
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-06-29 12:30:50
Wat zijn de consequenties van een woning verhuren?
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2009-12-16 09:56:43
peiljaar scheiding verdelen schulden
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2010-03-12 14:51:22
Maximale termijn voor aftrek hypotheekrente?
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2011-11-21 12:01:47
Is dit wel een verstandig voorstel ?
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-12-29 12:59:58

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+