Antwoord:
Goedemiddag,
In antwoord op uw vragen het volgende;
De belastingdienst stelt geen maximum aan de boeterente. Echter u mag niet zomaar afspreken dat bij vervroegd inlossen van de schuld er een belachelijk bedrag aan boete verschuldigd is en het moet aantoonbaar zijn dat deze boete ook daadwerkelijk is betaald.
In de praktijk werken veel banken veelal met de zogenaamde 'contante waarde'-methode. Stel dat zij een rente met u afspreken van 5 procent die voor 10 jaar vast staat en dat u besluit na 6 jaar de schuld in zijn geheel af te betalen. De bank gaat dan na aan wie ze de resterende 4 jaar het geld uit kunnen lenen en tegen welk renteatarief. Is de 4-jaars rente bij de bank op dat moment hoger dan 5 procent, dan is er geen boete verschuldigd. De bank zal juist blij zijn dat de schuld wordt afbetaald, want bij iemand anders kunnen ze meer krijgen. Is de 4-jaars rente op dat moment lager, bijvoorbeeld 4,5 procent, dan is er wel een boete verschuldigd. Zij missen 4 jaar keer 0,5 procent rente = 2 procent over de schuld aan inkomsten en die moeten als boete betaald worden.
Er zijn echter ook instellingen die standaard bijvoorbeeld 3 procent boete over de schuld berekenen bij vervroegd inlossen ongeacht het rentepercentage. Bij grote leenbedragen kunnen dit soort boetes dus behoorlijk oplopen.
Als men er toch voor kiest de boete voor lief te nemen en tot oversluiten over te gaan, dan moet het wel op verzoek van de belastingdienst aantoonbaar gemaakt kunnen worden dat de boete ook daadwerkelijk is betaald. U kunt dus niet een 'papieren' boete overeenkomen en de betaling ervan achterwege laten. U kunt deze boete uiteraard wel aan uw zoon terugschenken, maar daar is, afhankelijk van de hoogte ervan, eventueel schenkbelasting over verschuldigd.
Ik hoop u zo wat meer duidelijkheid te hebben gegeven.
Met vriendelijke groet,
Mark Maris |