Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Hippisch Recht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hippisch recht en krijg online een antwoord van de specialist in Hippisch recht

Zelf een vraag over Hippisch recht? Klik hier.
Meer vragen over Hippisch recht.
De huidige beheerder van de rubriek Hippisch recht:
Naam: Edgard Bogers
Bedrijf: Tact letselschade-juridisch advies-coaching
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Edgard Bogers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hippisch rechtVragen over Hippisch recht via RSS. Klik hier.
RSS over Hippisch recht op jouw website?Vragen over Hippisch recht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hippisch rechtVragen over Hippisch recht via E-mail. Klik hier.

Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?

[Gesteld op: 22-04-2014]

Toelichting:
Afgelopen week is gebleken dat mijn 2 jarige merrie ruim 10 maanden drachtig is. Zij heeft in een kudde met merries en ruinen gestaan. In het landje ernaast stonden 2 hengsten.
De weilanden zijn gescheiden door een smal weggetje en de omheining bestaat uit draad welke regelmatig kapot knapt en losraakt. Sommige draadjes zijn weer even aan elkaar geknoopt. De stroomvoorziening is minimaal en de draadjes laag.
Nu blijkt dat de hengsten een paar keer zijn uitgebroken en zelfs een nacht overnacht hebben in deze kudde omdat ze door de pensionhoudster in het donker alleen niet terug te krijgen waren naar hun eigen land.
Pensionhoudster weet ineens alleen nog een datum in Juli, hetgeen niet overeen komt met de duur van de dracht opgegeven door de da.
Diverse argumenten tav van mijn pony worden aangedragen om de verantwoording af te schuiven en zij weet ineens niks meer.
Door de pony te laten scannen ben ik al begonnen met kosten maken. Er zullen nog meer kosten gaan volgen. Mijn 2 jarige heeft schade opgelopen in haar groei en zal nooit meer uitgroeien tot E pony. Het risico van een moeilijke bevalling of overlijden is ook aanwezig.
Wie is nu aansprakelijk? Kan ik de kosten op de pensionhoudster verhalen? Kan zij het veulen claimen?
Zij heeft mij tot op de dag dat ik zeker wist dat mijn pony drachtig was niks verteld over uitbraken van de hengsten. Terwijl ze 3 weken terug zelf ook verdenking had bij een van haar pony's en dat aan haar da heeft voorgelegd.

Ter info:
(Voordat mijn pony in de kudde stond heeft ze samen met de hengst 2jarige gestaan. I.v.m. dekgedrag heb ik haar haar toen hengstig laten spuiten om een dracht te voorkomen) Daarna is ze gelijk gescheiden en ben ik in de absolute veronderstelling geweest dat ze daarna nooit meer met een hengst in aanraking is geweest.
In mijn stallingsovereenkomst staat: verhuurder is niet aansprakelijk voor schade aan huurders paard als gevolg van gedragingen van andere paarden, behoudens opzet of grove schuld van de verhuurder.

Is pensionhoudster niet nalatig met haar afrasteringen indien men hengsten houdt en het "vergeten" te vertellen dat ze uitgebroken zijn naar de merries?

Graag wil ik dit op een goede manier met haar oplossen maar wil wel weten in welk recht ik sta mocht het zo ver komen.

Ik heb nog veel meer ins en outs over deze kwestie die ik niet kwijt kan in de max 2500 karakters. Ik hoop op een reactie en wellicht via de mail nog veel meer te kunnen toelichten.
Antwoord:

Beste heer, mevrouw,


Bedankt voor uw vraag.


Als ik het goed begrijp, is uw vraag of u de kosten die u dient te maken en de schade die u lijdt door de drachtigheid kunt verhalen op de eigenaar van een van de twee hengsten? 


Bij aansprakelijkheid van dieren geldt een zogenaamde risico-aansprakelijkheid. Een bezitter/eigenaar van een dier is aansprakelijk voor de schade die ontstaat uit de eigen gedragingen van het dier.


In uw geval heeft 1 van de twee hengsten uw pony gedekt toen zij zijn ontsnapt. Hierdoor dient u kosten te maken en lijdt u schade. Formeel gezien zal u moeten aantonen dat de drachtigheid is ontstaan door een van de twee hengsten. In uw geval lijkt dit erg aannemelijk (tenzij de drachtigheid ook kan zijn ontstaan door de eerdere hengst waarmee uw pony samen stond). Dat de drachtigheid is ontstaan door de eigen energie/gedragingen van een van de hengsten is ook aannemelijk. Daar de drachtigheid niet gewenst was, kan de door u te maken kosten gezien worden als schade, waarvoor de eigenaresse van een van de hengsten aansprakelijk gesteld kan worden.


Ik adviseer u om haar schriftelijk aansprakelijk te stellen en haar te vragen om deze kwestie te melden bij haar aansprakelijkheidsverzekering particulier c.q. bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringsmaatschappij zal met u beoordelen of er sprake is van aansprakelijkheid en zo ja welke schade u in dat kader kunt vorderen.


Verder geeft u aan dat in het contract is opgenomen dat de verhuurder niet aansprakelijk is voor schade aan een paard als gevolg van gedragingen van andere paarden. Hiermee heeft de verhuurder de risico-aansprakelijkheid willen uitsluiten. De clausule is naar mijn mening dermate ruim en onduidelijk geformuleerd dat de vraag is of deze juridisch geldig is. Zeker in het kader van de bestaande risico-aansprakelijkheid kan een eigenaar van een dier niet zo maar haar verantwoordelijkheid afschuiven door een dergelijke "eenvoudige" clausule. Contractueel heeft dat  naar mijn idee weinig juridische rechtskracht. 


In uw geval had de eigenaresse van de hengsten er op toe moeten zien dat de hengsten niet konden ontsnappen en schade hadden kunnen veroorzaken. Goede omheining en toezicht daarop mag van haar worden verwacht. Ook los van de risico-aansprakelijkheid zou je kunnen betogen dat de eigenaresse ook op basis van de reguliere aansprakelijkheid al aan te spreken zou zijn.


Voordat u een schriftelijke aansprakelijkstelling stuurt, zou u de pensiohoudster kunnen informeren over het bovenstaande. Als haar verzekering deze zaak in  behandeling neemt, wordt het voor beide partijen waarschijnlijk netjes geregeld. Het kost voor de eigenaresse geen extra premie of iets dergelijks.


Succes er mee.


Met vriendelijke groet,


Edgard Bogers


Voor meer vragen kunt u contact met mij opnemen via mijn website www.tactdongen.nl

Beantwoord door:
Edgard Bogers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?:

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
ouder verantwoordelijk voor schulden kind?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-02 00:32:03

Gemiddelde score Hippisch recht: 9.7 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+