Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Ondernemer of niet?

[Gesteld op: 21-04-2014]

Toelichting:
Goedendag

Hoe gaat de belasting om met het feit dat er in 2013 maar voor een opdrachtgever gewerkt is.
Ik ben bezig voor de aangifte IB 2013 voor mijn man.
Hij heeft wel 1225 uur gewerkt en hij heeft ook bericht gehad dat hij aangifte moet doen als ondernemer.

Om mij heen hoor ik allerlei verhalen. De een zegt dat je het beter niet kan aanvinken omdat je daar achteraf problemen mee kunt krijgen. De ander zegt dat je het wel moet doen. Lekker allemaal dus.

Is het zo wanneer je maar een opdrachtgever hebt je geen ondernemer bent? Met andere woorden, je moet nee zeggen tegen deze opdrachtgever omdat je anders geen ondernemer bent. Vervolgens zit je zonder werk. Gevolg:
Alsnog een opdrachtgever en geen inkomsten meer.

Ik zit te denken om de aangifte uit te besteden aan een boekhouder. Stel dat deze wel aangeeft dat er recht is op ondernemersaftrek, en deze bij controle wordt afgewezen dan is hij toch aansprakelijk?

Groetjes Maartje
Antwoord:

Uw gedachtengang is niet juist. De vraag of er wel of niet sprake is van ondernemerschap wordt vooraf beoordeeld door de Belastingdienst of achteraf, maar die beoordeling is niet aan u. Ik zal dat nader toelichten:
Bij de inschrijving bij de KvK gaat er automatisch een signaal naar de Belastingdienst. Deze beoordeelt vervolgens op basis van de ingevulde vragenlijst of er sprake is van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting en/of omzetbelasting. In die vragenlijst heeft u bijvoorbeeld moeten aangeven hoeveel opdrachtgevers er worde verwacht, en hoeveel omzet en winst er wordt verwacht. Als de Belastingdienst dan besluit dat er wel een onderneming is, dan krijgt u een brief van de Belastingdienst hierover, waarin is vermeld voor welke belastingen dat geldt.


In uw geval heeft de Belastingdienst geoordeeld dat er sprake is van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting, en daarom moet uw man een aangifte als ondernemer indienen. Hij moet dan de balans en winst- en verliesrekening invullen, en de winst uit onderneming moet hij aangeven. Hij heeft meer dan 1225 uren aan de onderneming besteed, dus hij heeft recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Als hij dit niet zou claimen zou dit veel belasting kosten.


Maar nu komt het probleem dat hij maar 1 opdrachtgever heeft. Dat betekent dat de verwachtingen niet zijn uitgekomen, want in de vragenlijst zal ongetwijfeld zijn aangegeven dat hij meerdere opdrachtgevers had verwacht. Dat kan gebeuren, iedere start van een onderneming is moelijk, en dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Maar dit mag niet te lang duren, want hij loopt het risico dat de Belastingdienst na een paar jaar oordeelt dat er helemaal geen sprake is van ondernemerschap, en dan kan alles van voorgaande jaren worden teruggedraaid. Dat gebeurt niet zo snel; eerst zal de Belastingdienst informeren naar de stand van zaken, en daarbij zal ook worden gekeken naar o.a. de manier waarop uw man opdrachtgevers probeert te verkrijgen. Hij moet bijvoorbeeld netwerken, en een eigen website hebben. Advertenties plaatseen of sponsoring kan ook helpen. Hij moet in ieder geval kunnen aantonen dat hij zich niet gedraagt als een gewone werknemer.
Dit is dus wel een probleem voor de toekomst, en niet voor de belastingaangifte over het afgelopen jaar. U heeft niet de keuze tussen wel of niet aanvinken; u moet de aangifte invullen met als uitgangspunt dat er wel sprake is van ondernemerschap, want uw man is volgens de Belastingdienst een ondernemer.


Wat uw laatste vraag betreft: u moet een boekhouder inschakelen als u hulp nodig heeft bij uw boekhouding, de belastingaangifte is een volgende stap. Is het verstandig een belastingaangifte over te laten aan een boekhouder?  Dan moet u zich eerst verdiepen in de achtergrond van die boekhouder, en navragen of hij daarvoor wel heeft geleerd. Iedereen mag zich namelijk boekhouder noemen, diploma's zijn niet vereist. U schiet er voor de aansprakelijkheid ook niets mee op: u blijft altijd de aansprakelijkheid houden, het maakt niets uit wie de aangifte voor u heeft verzorgd. Als u zeker wilt zijn dat een juiste aangifte wordt ingediend, dan moet u een accountant of belastingadviseur inhuren. Dat kost uiteraard meer geld, maar dan is de kans heel klein dat u problemen met de Belastingdient gaat krijgen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Ondernemer of niet?:

betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-13 15:53:53
Hoef geen btw en inkomstenbelasting af te dragen?
      [Gesteld in Accountancy]
2008-01-14 14:44:07
Hoef geen btw en inkomstenbelasting af te dragen?
      [Gesteld in Financieel]
2008-01-14 14:44:56
welke hbo-opleiding-deeltijd heb ik nodig?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-04-07 18:34:31
getrouwd mvv vergunning en werken als prostituee
      [Gesteld in Prostitutie]
2009-10-22 04:26:15

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (554x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+