Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Urinewegaandoeningen » Nierziekten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Nierziekten en krijg online een antwoord van de specialist in Nierziekten

Zelf een vraag over Nierziekten? Klik hier.
Meer vragen over Nierziekten.
De huidige beheerder van de rubriek Nierziekten:
Naam: Prof. Dr. Johan Rosman
Bedrijf: Royal perth hospital
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Prof. Dr. Johan Rosman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NierziektenVragen over Nierziekten via RSS. Klik hier.
RSS over Nierziekten op jouw website?Vragen over Nierziekten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NierziektenVragen over Nierziekten via E-mail. Klik hier.

Nierfunctie

[Gesteld op: 11-04-2014]

Toelichting:
Mijn dochter (geb.Febr.1989) heeft sinds kort te horen gekregen dat zij een nierfunctei heeft van 40%.
Bij navraag bij de huisarts had zij bij een bloedonderzoek in 2006 een creatine waarde van 106 en bij een bloedonderzoek in 1012 een creatine waarde van 104. Had de huisarts toen al iets moeten doen? Zij is nu ongeveer 170 lang en weegt nu 59 kilo.
Antwoord:

Dat is een interessante vraag. Een creatinine van 106, en 8 jaar later onveranderd van 104 (is 1012 2014 ?) is slechts een beetje verhoogd. ik had indien het echt een nierfunctie van 40% is een hogere creatininewaard gehad. Of zijn de waarden van  2012 en is her creatinine nu in 2014 hoger ?


Indien het creatinine veel hoger is nu, dan is er iets aan de hand, het lijkt dan op een versnelling van nierfunctieverlies op een licht beschadigde nier. Heeft ze 2 nieren ? Is er een echo gedaan ? Heel belangrijk: heeft ze bloed of eiwit in de urine?


Uw gegevens zijn wat tegenstrijdig door het getal van 1012 and het ontbreken van een nieuwe creatinine. Als ik precies weet wat de tijdlijn is kan ik er meer over zeggen.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor het antwoord, met 2012 bedoel ik ook 2012. Na een bezoek aan de oogarts met klachten over zwarte vlekken voor haar ogen is zij op 16 december opgenomen op de mediumcare afdeling van een academisch ziekenhuis. Bij onderzoek bleek zij een bloeddruk te hebben van 250 bij 160, ze was toen nog 24 jaar.
Bij het zoeken naar de oorzaak van deze hoge bloeddruk is men bij de nieren terecht gekomen. Een nier van haar is verschrompeld en doet nagenoeg niets meer. De andere nier doet op dit moment 40%. De kreatinine waarde in haar bloed is nu 156. De eiwitten in haar urine zijn weer naar normale waarde en er is geen bloed in haar urine gevonden. Om te kijken waardoor haar nieren achteruit zijn gegaan stelt men een katheterisatie onderzoek voor maar dat is weer nadelig voor haar nieren. De vraag is of de verschrompeling ontstaan is door FMD of reflux. De vraag is Had de huisarts in het verleden al iets met de waarde van toen moeten doen?
 
Antwoord Beheerder:

Sorry voor de verwarring. Ik begreep niet wat U met 1012 bedoelde, maar blijkbaar maakte U een typfout en moet dat 2012 zijn, wat het geheel in een betere tijdlijn zet.


Het is een beetje een discussiepunt of een creatinine van 106 in een heel jong persoon meer agressieve onderzoeken verlangt. persoonlijk zou ik haar met zo'n waarde op dat moment voor een ECHO nieren hebben gestuurd en de nierfunctie iedere 3 maanden herhaald om te zien welke kant het opgaat. Op die ECHO zou dan de verschrompelde nier zijn gevonden en de catheterisatie onderzoeken hadden kunnen plaatsvinden bij een wat betere nierfunctie dan nu. Achteraf gezien is er geen twijfel dat ze al een verschrompelde nier had op dat moment en dat ze van slechts 1 nier afhankelijk was. Het ontbreken van eiwit in de urine was op dat memnet waarschijnlijk iets te geruststellend. Feit is echter dat een creatinine van 106 en 104 voor iemand op die leeftijd en met haar spiermassa net iets te hoog is.


Ik denk dat er snel verder onderzoek moet gebeuren, want dit wordt alleen maar erger. De catheterstudie zal de bloedvaten beoordelen om te zien of er FMD is, in welk geval vaak een kleine interventie de nier redden kan. Het contrast dat gebruikt wordt is inderdaad schadelijk voor de nier, maar ik zou het waard vinden.


een andere oplossing is het doen van een doppler echo, waarbij de doorstroming in de niervaten beoordeeld kan worden zonder contrast and een derde oplossing is een MRI waarbij een niet storend contrastmiddel dat gadolinium heet gebruimt kan worden. We zijn zeer angstig voor dit contrastmiddel bij  verder gevorderde nierfucntiestoornissen, maar bij een creatinine van 156 zou dit mijn voorkeur hebben omdat het geen invloed heeft op de nierfunctie zelf.


Wat vast staat is dat uigezocht moet worden wat er werkelijk aan de hand is met de goede nier (de andere kan afgeboekt worden) omdat haar toekomst van die nier afhankelijk is. Er is iets mis met die nier, want normaal leven we zonder problemen verder met 1 nier. dat is ook de reden waarom mensen simpel een nier kunnen afstaan bij donatie. het hebben van 1 nier op zich is niet een probleem, maar dit is een slechte nier.


 

Beantwoord door:
Prof. Dr. Johan Rosman
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Nierfunctie:

Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
hoe lang heeft mijn vader nog, nierfunctie 8%
      [Gesteld in Nierziekten]
2011-03-10 08:36:00

Gemiddelde score Nierziekten: 8.9 (169x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+