Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

BV en kilometervergoeding

[Gesteld op: 10-04-2014]

Toelichting:
Ik heb een uitzendbureau met als rechtsvorm BV. Ik heb een aantal auto's waarmee door mij, maar ook door het personeel gereden wordt naar de werkplaatsen. De auto's heb ik niet als zakelijk geëtiketteerd, omdat er ook privé mee wordt gereden. Kan ik de zakelijke kilometers tegen 0,19 ct als kosten opboeken met als tegenrekening rekening-courant, omdat ik het geld niet heb uitgekeerd? Dus:

4... Kilometervergoeding 5.000
Aan 1... Rekening-courant DGA 5.000

En aangezien deze auto's mijn eigendommen zijn, hoef ik geen personeelskosten te boeken, omdat zij ermee rijden, klopt dat?
Antwoord:

Voor uw eigen auto heeft u de keuze tussen deze door de BV laten aankopen, of de auto in prive houden. U heeft daarbij gekozen voor het laatste. Het gevolg hiervan is dat alle autokosten voor uw eigen rekening komen, de BV mag hier niets van betalen. Daar staat tegenover dat u inderdaad alle zakelijke km's van deze auto kunt declareren bij de BV tegen 0,19 per km. Dat hoeft u niet aan uzelf uit te betalen, u kunt dit ook via de rekening-courant laten lopen, zoals u voorstelde.


Tot zover loopt het goed. U heeft echter een groot probleem met de overige auto's. Als deze ook op uw prive-naam staan, maar voor de BV worden gebruikt, dan valt dit onder de regeling voor terbeschikkingstelling. U bent dan verplicht een zakelijke huur daarvoor van de BV te ontvangen, en de ontvangen huur moet u bij uw aangifte inkomstenbelasting opgeven in Box 1 (TBS-regeling). U betaalt dus belasting over deze huur, maar daar staat tegenover dat de huur bij de BV aftrekbaar is. Voor de goede orde: u kunt dus niet ook 0,19 per km aftrekken.


Maar dan bent u er nog niet: de BV stelt de auto's ter beschikking aan personeel. Als het personeel meer dan 500 KM prive in de auto's rijdt, dan moet er loonbelasting worden berekend over de bijtelling ivm privegebruik (max. 25 % van de cataloguswaarde). Daar komt u alleen onder uit als er kan worden bewezen dat het aantal prive-km minder is dan 500 km per jaar per auto. Dat kunt u bewijzen met een sluitende km-registratie. Daar komt u helaas niet onderuit: u geeft personeel de mogelijkheid om gebruik te maken van de auto, en dat wordt beschouwd als loon in natura.


Omdat u een BV heeft raad ik u aan een fiscalist of accountant in te huren om u te begeleiden. U heeft immers nog meer verplichtingen, waaronder het opstellen en deponeren van een jaarrekening die aan de wettelijke eisen voldoet. Als u dit niet goed doet kunt u als bestuurder in prive aansprakelijk worden gesteld.

 
Reactie vraagsteller:
U zegt: "Tot zover loopt het goed. U heeft echter een groot probleem met de overige auto's. Als deze ook op uw prive-naam staan, maar voor de BV worden gebruikt, dan valt dit onder de regeling voor terbeschikkingstelling." De overige auto's worden niet uitsluitend voor BV gebruikt alleen wanneer de personeelsleden naar hun werk moeten rijden en dit is ook de enige rit die ze mogen maken. Ze mogen de auto's niet voor privé doeleinden gebruiken. Vallen de auto's dan alsnog onder TBS-regeling? De overige auto's worden ook privé door mij en familieleden gereden.
 
Antwoord Beheerder:

Het is niet van belang dat er ook anderen in de auto's rijden. Het gaat er om dat de auto's voor werkzaamheden van de BV worden gebruikt. U stelt deze dus aan de BV ter beschikking, en dan moet de BV daar huur voor betalen. Uiteraard kan deze huur lager zijn als de auto's niet fulltime aan de BV ter beschikking staan.


Dat de auto's niet voor prive-doeleinden mogen worden gebruikt heeft niets  met de TBS-regeling te maken, maar wel met de bijtelling voor prive-gebruik. U zal aan de Belastingdienst moeten bewijzen dat de auto's niet prive worden gebruikt. In ieder geval is daarvoor gewenst dat de auto's na werktijd altijd bij u worden geparkeerd, en dat u daar ook aantoonbaar toezicht op houdt. En een km-registratie zou hierbij ook enorm helpen. Iedere situatie is weer anders, u zal hier zelf een oplossing voor moeten bedenken. Maar als u niet kunt bewijzen dat er geen prive-gebruik was, dan kan de BV een naheffing voor loonbelasting verwachten.


 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan BV en kilometervergoeding:

kan een mantelzorger kilometervergoeding krijgen
      [Gesteld in Mantelzorg]
2011-01-04 21:06:18
kilolmetervergoeding
      [Gesteld in WSNP]
2011-02-11 13:58:56
Bijverdienen bijstand/ww
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-07-26 09:19:11
kilometervergoeding
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2011-09-02 00:46:53
Wat is leidend: contract of arbeidsvoorwaarden?
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2012-02-06 16:04:44

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+