Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Uit BV stappen met behoud stemrechtloze aandelen

[Gesteld op: 27-03-2014]

Toelichting:
L.S.,

Enige tijd terug ben ik samen met 3 anderen een BV gestart. Vanwege een conflictsituatie heeft 1 van mijn compagnons samen met mij besloten eruit te stappen. Volgens de statuten die wij hebben opgesteld kan dit niet zomaar. Wij zijn van menig dat wij hier van kunnen afwijken, mits overgekomen met elkaar. Klopt dit? Wij willen beiden voorstellen uit te stappen met behoud van onze 10% stemrechtloze aandelen en een vergoeding van een gedeelte van de door ons gedane investering en 15% stemrecht aandelen. Kunnen de twee overgebleven compagnons zomaar nieuwe BV's oprichten en daar de activiteiten (softwareontwikkeling) in onder brengen zodat wij nooit enig rendement kunnen hebben van de stemrechtloze aandelen? Alvast zeer bedankt voor uw reactie.
Antwoord:

Kan u afwijken van statuten? Nee, dat kan niet. De statuten worden vastgesteld bij de oprichting van de B.V., door het passeren van de betreffende akte bij de notaris. Daar mag nooit van worden afgeweken. Wel mogen de statuten worden aangepast, maar dat moet weer via de notaris.


Voor u is verder van belang dat u 2 petten op heeft. U bent namelijk werknemer van de BV en mede-eigenaar. Uiteraard kunt u uw dienstverband beeindigen als u dat wilt, rekening houdend met een reeele opzegtermijn. In principe staat dat los van het eigenaarschap, dus u kunt nog steeds aandelen houden als u niet meer voor de BV werkt. Dat is alleen anders als dat in de statuten van de BV is verboden, u kunt dan verplicht wordne om uw aandelen te koop ana te bieden. Als dat niet in de statuten staat, kan een dergelijke bepaling nog wel in een aparte aandeelhoudersovereenkomst worden opgenomen. Het is wel gebruikelijk om een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen als er sprake is van meerdere aandeelhouders, juist om af te spreken wat er in dit soort situaties moet gebeuren. De vraag is: heeft u een dergelijke overeenkomst getekend? Zo ja, dan bent u verplicht zich daaraan te houden.


Maar als er in de statuten geen bepaling over is opgenomen, en er is geen aandeelhoudersovereenkomst, dan kunt u niet worden verplicht om uw aandelen te verkopen. U kunt ze wel vrijwillig aanbieden aan de andere aandeelhouders, maar als u het niet onderling eens kan worden over een prijs, dan houdt dat op. Dan blijft u aandeelhouder.


Kunnen de andere aandeelhouders dan besluiten om de activiteiten in een andere BV onder te brengen? Ja dat kan, mits ze wel aan de huidige BV een koopsom betalen voor overname van de activiteiten. Een dergelijk besluit kan worden genomen door de directeur van de BV. U heeft daar als aandeelhouder geen zeggenschap in; de bevoegdheden van een aandeelhouder zijn beperkt, u kunt o.a. de jaarrekening vaststellen en het dividend, en u bent bevoegd om de directeur aan te stellen of te ontslaan. Maar u heeft geen zeggenschap over het beleid.


Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Het mag duidelijk zijn dat het in ieders belang is om gezamenlijk een oplossing te vinden die voor alle partijen bevredigend is.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Uit BV stappen met behoud stemrechtloze aandelen:

aandelen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 22:33:14
Wij hebben twee BV's en de verdeling in waarde is
      [Gesteld in Suriname]
2010-02-11 20:56:34
Kan ik beslag leggen op een bv die mijn ex deelt
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-07-25 01:58:58
Kan ik beslag leggen op een bv die mijn ex deelt
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-07-25 01:59:03
Behoud van aandelen bij ontslag uit eigen startup
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2016-10-04 19:34:06

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+