Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

gevaarlijke bomen verwijderen

[Gesteld op: 21-03-2014]

Toelichting:
U moet zicht voorstellen: Ik ben eigenaar van een woonboerderij met oprijlaan en langs deze oprijlaan staan 5 grote populieren. Ik heb de boerderij verkocht en 1 van de eisen van de nieuwe eigenaar is dat ik de 5 populieren verwijder (omdat deze het zonlicht tegenhouden en zo oud zijn dat zij veel dood hout verliezen) en de oprijlaan is vervuild en deze dien ik ook af te laten graven. Nu ligt de boerderij in beschermd dorpsgezicht en eist de gemeente dat ik een vergunning aanvraag voor het kappen van de bomen. Ik moest door een hovenier een rapport laten maken en hierin staat dat een aantal bomen idd een gevaar opleveren, maar vooral omdat er gegraven gaat worden naast de bomen adviseert de hovenier om alle bomen te laten verwijderen. Nu heb ik de afspraak dat volgende week gebonnen wordt met het afgraven van de laan, maar dit bedrijf vindt het nu wel een probleem dat de bomen een veiligheisrisico met zich meebrengen. Als ik dit aankaart bij de gemeente ben ik bang dat ze de bal terugspelen en zeggen: dan wacht je maar met graven totdat de kapvergunning is verleend, maar dat kan wel juli worden.
Even man tot man / vrouw tot vrouw: Hoe kunnen we dit het beste aanpakken zodat ik niet met graven tot juli moet wachten en het liefst ook direkt nu de bomen kan weg laten halen? Gewoon beginnen gaan graven en dan een boom "om laten vallen"?
Wat zijn de risico┤s als we gewoon de bomen weg halen zonder vergunning? Hoe hoog kunnen de boetes worden? U moet natuurlijk niet zeggen dat ik dit bij de gemeente moet gaan navragen, want ik wil nog even geen slapende honden wakker maken.
Antwoord:

Als ik het goed heb, is over deze bomen op 5 maart jl. in deze rubriek dezelfde vraag ook al gesteld. Het antwoord toen luidde: "De uiterste kapdatum heeft te maken met het begin van het broedseizoen, en wordt door de gemeente vastgesteld. Aangezien de natuur dit jaar aanzienlijk voor loopt op de normale "jaarplanning" is de kans groot dat de vogels ook eerder beginnen met broeden. Uit dat oogpunt zou het dus wenselijk zijn zelfs nog eerder te kappen. Welke risico's u loopt als u start met de kap als er nog geen vergunning is, verschilt per gemeente. U loopt het risico hier een boete voor te krijgen. De hoogte hiervan kunt u ook weer bij de gemeente navragen. U zou het beste even contact op kunnen nemen met het Juridisch Loket in uw woonplaats. Daar is men op de hoogte van de plaatselijk geldende verordeningen, en kan men waarschijnlijk ook de risico's beter inschatten. Het adres kunt u vinden via www.juridischloket.nl".


U zult, als u de bomen nu (eind maart) en zonder vergunning kapt, rekening moeten houden met een dubbele boete. Een boete voor het kappen zonder vergunning en een boete voor het uitvoeren van de werkzaamheden in de verkeerde tijd van het jaar. Nogmaals, informeert u bij het Juridisch Loket in uw woonplaats naar de risico's op een boete en de maximale hoogte daarvan. Men is daar op de hoogte van de plaatselijk geldende verordeningen, en u kunt daar terecht zonder risico dat de gemeente van uw vragen op de hoogte gesteld wordt.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan gevaarlijke bomen verwijderen:

Schade door bomen tegen muren van huis en schuur
      [Gesteld in Tuin]
2009-10-23 13:26:54
Teveel schaduw door bomen van een aangrenzend bos.
      [Gesteld in Tuin]
2013-04-09 13:30:04
Scheve populieren!
      [Gesteld in Tuin]
2014-10-07 09:55:28
Erfgrens beplanting en invloed
      [Gesteld in Tuin]
2015-02-04 13:01:35
hoge bomen aan rand woonwijk
      [Gesteld in Tuin]
2015-08-11 19:36:48

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+