Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Gezondheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Gezondheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Gezondheidsrecht

Zelf een vraag over Gezondheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Gezondheidsrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Gezondheidsrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Gezondheidsrecht Klik hier.

RSS over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Gezondheidsrecht op jouw website?Vragen over Gezondheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via E-mail. Klik hier.

Medisch dossier

[Gesteld op: 17-03-2014]

Toelichting:
Mijn tweelingzus is een tijd geleden overgestapt naar een ander huisarts. Ongeveer twee maanden geleden wou ik een afspraak maken bij de huisarts met als reactie dat ik daar was uitgeschreven, onterecht! Ik heb mij nooit uitgeschreven en ben nooit bij een ander huisarts langsgeweest. Volgens hun hebben zij van een ander huisarts hebben doorgekregen dat ik bij hun patient zou worden, dat kan volgens mij niet want naar mijn mening hebben wij beide twee verschillende voorletters, woonadressen en BSN nummers etc. Klopt niet en dus wou ik graag weer op actief staan en langskomen voor een afspraak. Dit kon en zij hebben hun excuses hiervoor aangeboden. Naar aanleiding van het reisafstand heb ik een huisarts dichter bij mij in de buurt gezocht. Nu heb ik mijn medisch dossier nodig maar doordat zij mij eerder hadden uitgeschreven kunnen zij mijn dossier niet meer oproepen. Zij hebben bij het huisarts van mijn tweelingzusje nagevraagd of mijn dossier daar terecht is gekomen. Ook niet en nu vraag ik mij af of mijn medische gegevens op straat ligt en waar deze terecht is gekomen. Met andere woorden zij kunnen niet meer aan mijn medisch dossier komen. Ik vind dit erg verontrustend dat mijn medisch dossier bij iemand anders onder de neus zou kunnen liggen want dit gaat wel om mijn gegevens. Wat kan ik hiertegen doen?
Antwoord:

Op zich netjes van de huisarts om zijn excuses aan te bieden, maar hij heeft er blijkbaar niet bijgezegd dat het dossier toen al afgesloten was. Hoewel u niet schrijft hoeveel tijd er tussen zat voordat u naar een andere huisarts wilde overstappen is daarmee toch kostbare tijd verloren gegaan om te proberen het dossier alsnog te herstellen. Aangezien hier sprake is van een persoonsverwisseling, is het niet duidelijk waar de gegevens gebleven zijn. De bewaartermijn van medische dossiers is sinds 2013 dertig jaar. Gerekend vanaf dat de zorg is beeindigd. Dat geldt niet altijd bij een overdracht van arts naar arts, want het dossier gaat over naar de volgende arts. Veel gegevens van andere zorgverleners, zoals ziekenhuizen zijn nog wel bewaard. Deze zijn op te vragen. U krijgt  daardoor uw gegevens misschien niet geheel terug, maar wel een deel. Vraag uw huisarts die gegevens op te vragen, dat is het minste wat hij kan doen. Mocht dat geen resultaat opleveren dan rest u een klacht bij de klachtencommissie waar de huisarts verplicht bij aangesloten is.


Tenslotte nog dit:


Het zoekraken van dossiers bij het overstappen naar een andere huisarts komt vaker voor. Zo vaak dat hier sprake lijkt te zijn van een probleem dat meer aandacht verdient. U kunt er dus ook voor kiezen de inspectie op de hoogte te stellen. Die kan daar dan landelijk onderzoek naar instellen.


TIP:


Wilt u voorkomen dat uw gegevens geheel verdwijnen, houdt dan zelf een "huisartsenboekje" bij. Hetzij digitaal, hetzij simpelweg in een schriftje. Schrijf daarin kort op wanneer u bij de huisarts was, waarom en welke behandelingen/medicijnen zijn voorgeschreven. Vooral bij oudere patienten is het bij een spoedgeval aan huis voor de arts of het ambulancepersoneel handig om in één oogopslag te zien wat er speelt.


Met vriendelijke groet,


 


Peter Smits

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Gezondheidsrecht:
Verkeer Slachtofferhulp


Gerelateerde vragen aan Medisch dossier:

Hoe zet ik uotlook bestanden over op een Mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2010-01-04 20:00:29
Beschikking echtscheiding
      [Gesteld in Recht-Friesland]
2010-04-02 14:13:26
en vraag aub van privacy wet150861.
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2010-08-04 17:06:46
Medisch dossier huisarts kwijt
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2011-07-05 14:56:43
Mijn medisch dossier is zoek geraakt.
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2011-11-15 20:12:49

Gemiddelde score Gezondheidsrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+