Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Noord Holland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Noord Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Noord Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-Noord HollandVragen over Arbeidsrecht-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Noord Holland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-Noord HollandVragen over Arbeidsrecht-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Wat kan ik als werkgever doen na beeindiging?

[Gesteld op: 15-03-2014]

Toelichting:
Geachte Jurist,
Na een jaar hebben wij het dienstverband (tot eind febr) van een matig functionerende en niet eerlijke werkneemster niet verlengd. Wij hebben haar daarna (op papier) uit coulance wel twee mnd de tijd gegeven om een andere baan te vinden, mits zij zich 120% inzette. Ook met de boodschap dat er nog een klein kansje was dat zij kon blijven, mits zij alle kritiek ter harte zou nemen. Dit bleek in febr al niet te werken, veel met privé bezig en inzet was nog minder dan voor die tijd.
In maart liep dit de spuigaten uit en reeds na 1 week hebben we haar gezegd dat dit niet werkt en dat zij niet meer hoefde te komen en we die 2 maanden niet vol maken aangezien ze niets toevoegt, liegt, structureel te laat blijft komen, continu met privé bezig is, zich niet/onvoldoende kwijt van haar taken en het vertrouwen weg is.
Zij is daarna bij het UWV geweest en die beschouwen dit als \"op staande voet\" en dat wij niet de goede procedure hebben gevolgd. Nu eist zij die 2 mnd doorbetaling.
Een dossier van wanprestatie hebben we opgebouwd met bewijsstukken. (ondanks dat zij moedwillig alles van de computer gehaald heeft (denkt ze)). Eigenlijk willen we dit niet gebruiken daar zij het privé al moeilijk genoeg heeft.
Juridisch gezien dus niet goed gedaan en het niet verlengen van het dienstverband hadden we gewoon zo moeten laten, maar ons gevoel zei anders. (Hebben wij dit nou zó fout gedaan en moeten wij nu bloeden voor onze medemenselijkheid?)
In mijn optiek zijn er nu twee opties:
1.Zeggen dat ze terug kan komen om te werken tot die twee maanden over zijn. Echter is zij hier niet meer te vertrouwen en moeten we dan iets voor haar verzinnen, waarna zij zich waarschijnlijk ziek meldt.
2.Haar \"op staande voet ontslag\" alsnog officieel aanvragen of haar kortgeding afwachten. Wat een gevaar is voor haar uitkering én haar toekomst aangezien wij dan de hele beerput opentrekken.
Beiden slechte opties voor beide partijen. Kost haar haar toekomst en ons veel geld en negatieve energie.
Ik neig echter toch voor punt 2 te kiezen aangezien ik vind dat we haar alle kans hebben gegeven, zij deze niet met beide handen heeft aangepakt, wij m.i. in ons recht staan en eigenlijk wel benieuwd ben hoe een rechter zal oordelen. Of gaat die gewoon heel kort door de bocht?
Wat denkt U? Worden wij door onze medemenselijkheid hier juridisch gestraft of is er nog een middenweg?

Wat is uw advies?
Is hier jurisprudentie over?

Met vriendelijke groet,
Peter
Antwoord:

Beste Peter,


Als ik je goed begrijp dan hebben jullie uit coulance gehandeld en haar na het verlopen van het dienstverband extra tijd gegeven om een baan te vinden. Dit kan mogelijk gezien worden als een apart dienstverband waarbij wegsturen inderdaad gezien kan worden als ontslag op staande voet, zoals UWV heeft laten weten. Dit betekent dat er gekeken moet worden naar de ontslagprocedure die geldt bij een ontslag op staande voet. Als de rechter van mening is dat de situatie niet ernstig genoeg was voor een ontslag op staande voet dan is het aannemlijk dat jullie de 2 maanden moeten uitkeren.


Ik denk dat jullie in deze situatie een behoorlijk goedbedoeld risico hebben genomen die nadelig kan  uitpakken. Maar, het kan alle kanten op gaan. Misschien toont de rechter enige coulance naar jullie (ook op basis van de afspraken na het dienstverband in het geval van de twee maanden en het plichtsverzuim van de medewerker), misschien bekijkt hij het puur feitelijk.


De situatie is zoals ik nu inschat te complex om op een forum te beoordelen. U kunt het beste een arbeidsrecht jurist inschakelen. Indien gewenst kunt u mij een bericht sturen zodat ik u verder kan helpen.


 

Beantwoord door:
Herman Albersen
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wat kan ik als werkgever doen na beeindiging?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
ziekmelding verstandig?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-04-10 13:50:36

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Noord Holland: 9.5 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+