Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Ik wil stoppen met liegen

[Gesteld op: 11-03-2014]

Toelichting:
Ik lieg tegenover bijna iedereen over de meest kleinste dingen.
Tegenover mijn vriendin
Ik loog tegenover haar omdat ik me schaamde dat ik niets had gedaan dat ik wel had willen doen en met haar had afgesproken. Ik ben bang dat ze me niet leuk vindt op de manier zoals ik ben. Ik ben niet zo ondernemend zoals zij maar wil wel graag me zelf aan pakken. Als ik dan bezig ben met het geen dat ik zou gaan doen voel ik me ook zeer blij en trots op mezelf.
Het liegen ontstaat op de momenten dat ik er eigenlijk mee wordt geconfronteerd als ik me niet aan onze afspraken heb gehouden die we hadden gemakt of die ik belooft had te doen. meestal als ik wat zou gaan doen ga ik achter de laptop zitten spelletje doen en zeg tegen me zelf eventjes maar en dan ga ik bezig. Maar dan is het al te laat ik kom ik ook nog te bijna te laat op mijn werk wat pas uren later is.
IK baal er enorm van dat ik niet kan zijn wie ik wil dat ik wordt veranderingen aan me zelf. Ik ben de het laatste jaar al zo veranderd in mijn doen en laten. een jaar geleden gebruikte ik nog regelmatig drugs. zat 4 dagen in de week in de kroeg woonde nog bij me'n ouder's en had geen rijbewijs.
Nu 0% drugs. bijna nooit meer in de kroeg woon samen met me'n vriendin en krijgen samen een kleintje en heb paar maanden gelden mijn rijbewijs ook nog eens gehaalt. Ook da vrienden om mij heen zijn veranderd wat mij alleen maar te goede gekomen is.
Ik wil dit allemaal niet kwijt raken doordat ik lieg tegenover haar! Ik hou ziels veel van haar en wil haar voor geen gou missen. We zijn dan wel niet de perfecte match meschien maar wel dol gellukig met elkaar als we bij elkaar zijn. Ook willen we super graag samen ons kindje opvoeden en de juiste normen en waarden mee geven in het leven.
Maar als ik al niet eerlijk kan zijn tegen over mijn vriendin hoe kan ik dan wel het goede voorbeeld zijn voor een kleine baby. Zij kan er niet meer tegen dat ik lieg en wordt gek van mezelf en alle leugens die ik om helemaal niets vertel. Het gaat meestal om niks maar heeft zulke grote gevolgen.

Ik lieg op het werk om me intersanter te laten voordoen dan dat ik daadwerkelijk ben. IK naar buitenlandse wedrijden ga van ajax terwijl ik daar in jaren al niet meer naar het stadion in nederland ben geweest.
Antwoord:

Geachte vragensteller,

De situatie die u beschrijft komt veel voor in onze ‘moderne’ maatschappij, waar op het web veel gebruikers zich ‘groter’ voordoen dan ze zijn. Daarmee creëer je een schijnbare status, die je op den duur zelf niet overeind kunt houden.
Jezelf uitgeven voor wie je bent wordt tegenwoordig soms ook echt onveilig‘, terwijl ‘jezelf zijn’, ‘je grenzen aangeven’ en ‘uit gaan van je gevoel’ vaak ook niet positief worden gewaardeerd.
Het liegen op zich komt voort uit de angst voor afwijzing, er niet mogen zijn, als je niet het gedrag neerzet dat de ander van je verwacht, terwijl je tegelijkertijd niet weet wat de ander verwacht.
En het nare gevoel dat dit oplevert kun je gemakkelijk overschreeuwen in de kroeg, wegzuipen of met drugs tijdelijk parkeren.

Liegen is ook proberen het de ander naar de zin te maken. Daarbij gebruik je leugens omdat je ook ooit hebt geleerd, dat als je jezelf laat zien voor wie je bent, of als je iets voor jezelf wilt regelen, dan ‘stort je wereld in’. In kindertjestaal: je liegt uit angst voor straf.

Dit gedragspatroon is ontstaan tijdens de eerste twee à drie levensjaren, waarin onze cognitieve hersenen nog niet functioneren. Het is alleen op te lossen door te werken aan ‘zelfacceptatie’ en daarnaast het ‘los maken’ van de verankering van deze zeer oude patronen, die zijn ontstaan in de relatie met de ouders of verzorgers. Met het verwijderen van deze beperkende patronen ontstaat de vrijheid om, behalve liegen, ook andere manieren van communiceren te ontwikkelen, die meer gelukervaringen opleveren.

Dit ontwikkelen van sociale vaardigheden gaat bijna vanzelf als je er eenmaal van jezelf mag zijn en als je je eigen gedrag weer kunt toetsen aan je eigen ‘gevoel’.

U bent kennelijk al zover dat u er iets aan wilt gaan doen. Misschien helpt het u te weten dat als u dit probleem niet oplost, u het doorgeeft aan uw kinderen, die het in hun eerste twee levensjaren van u ‘downloaden’. De meeste mensen willen hun kinderen hiervoor behoeden.

Een efficiënte en effectieve manier om uzelf meer ruimte te geven om uzelf te zijn bij en met anderen, is via een kort individueel leertraject met een in (interculturele) NLP geschoolde trainer of coach. Daarin kunt u de oude beperkende gedragsregels ‘opruimen’ en daarna eventueel uw communicatievaardigheden vergroten in de veilige omgeving van een assertiviteitstraining op basis van groepsdynamica.

Voor meer informatie over deze problematiek rond liegen verwijs ik graag naar mijn antwoord op eerdere vragen in deze rubriek:

2012-10-29 15:03:45   Liegen tegen partner en familie

2012-03-18 10:38:50   moeder van ADD-kind en liegen

2011-12-01 23:50:45 hoe kom ik van het liegen af?

2011-07-09 19:27:29 Mijn dochter van liegt over alles.

2011-06-20 23:23:41 kan je met nlp ook echt liegen af leren

En ook naar de antwoorden op eerdere vragen van 4 augustus 2008, 24 juli 2009, 2 november 2009, 4 januari 2010, 10 en 19 februari 2010, 9 maart 2010, 3 april 2010, 14 augustus 2010, 2 november 2010 en 10 januari 2011.

Wilt u meer informatie over mogelijkheden uw uitdaging aan te gaan, dan kunt u mij uiteraard ook mailen of bellen. Ook kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend intake gesprek.

Intussen wens ik u veel succes toe bij uw komende leertraject.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Ik wil stoppen met liegen :

roken???
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2007-03-13 13:55:27
Liegen
      [Gesteld in NLP]
2009-07-24 02:41:42
Hallo, Ik heb een vraag over liegen.
      [Gesteld in Psychologie]
2010-03-16 21:11:39
fout gemaakt.
      [Gesteld in NLP]
2011-01-10 00:45:07
Kan ik mijn vriendin vertrouwen?
      [Gesteld in Relaties]
2012-07-13 02:47:58

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+