Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin » Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud en krijg online een antwoord van de specialist in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud

Zelf een vraag over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud? Klik hier.
Meer vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud.
De huidige beheerder van de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Naam: Christian Bekhuis
Bedrijf: Bekhuis - advies
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Christian Bekhuis vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via RSS. Klik hier.
RSS over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website?Vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via E-mail. Klik hier.

Beukenhaag in de breedte snoeien

[Gesteld op: 04-03-2014]

Toelichting:
Ik heb een beukenhaag die zeker al 25 jaar staat.
Hij is echt veel te breed en nu wil ik hem dus in de breedte snoeien.
Kan dat, of loop ik het risico dat hij kaal blijft.
Antwoord:

Een beukenhaag in de breedte snoeien is normaal gesproken geen probleem. Bij elke knipbeurt wordt er immers in de breedte gesnoeid. De vraag is hoeveel u de beuk per zijde wilt terugsnoeien.


Als het niet de dikke takken zijn (maximaal ca. 2 cm dik), dan kan kunt u de haag wellicht nog in breedte halveren (beide zijden evenredig flink terugsnoeien). Beuk heeft z.g.n. "slapende ogen" op de stam en takken die na extreem terugsnoeien vaak weer uitlopen (garanties zijn evenwel niet te geven).


De beuk moet dan wel in goede conditie zijn en het verdiend aanbeveling om de beuk na een extreme snoei in ieder geval tegen zonnebrand te beschermen. De stam is namelijk erg gevoelig. Dat kan door de stammen in te pakken met jute of als dat ondoenlijk is, bijvoorbeeld de stammen insmeren met in water opgeloste kalk en dat regelmatig herhalen tot voldoende jonge uitlopers de stammen beschermt.


Het verjongen kunt u het beste in de winter uitvoeren. December en januari zijn geschikt (bij aanhoudende kou evt. maximaal tot eind maart). Probeer ongeveer tot maximaal de helft van de lengte van de takken in te snoeien zodat er nog voldoende slapende ogen aanwezig blijven. Probeer daarbij bij voorkeur piramidaal te snoeien, zodat er voldoende licht op de zijkanten van de haag valt. Geef in maart eventueel nog een extra bemesting (bijv. Hagen A-Z van Ecostyle) zodat de beukenhaag zich optimaal kan herstellen.


De haag heeft veel tijd nodig om te herstellen, het duurt meerdere groeiseizoenen voordat de haag weer echt dicht wordt. U kan het vergelijken met de aanplant van een nieuwe haag. Het duurt enkele jaren (3-4) voordat deze door snoei mooi gesloten is.


De uitgelopen beukenhaag dient vervolgens minimaal één maal per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar. Snoei de bovenkant van de haag pas indien deze de juiste hoogte heeft bereikt.  Snoei altijd tijdens een bewolkte dag. Te veel zon tijdens het snoeien zorgt voor verbranding van het blad en uiteindelijk voor bruine en lelijke bladeren.


Om een goede en compacte beukenhaag te krijgen maar vooral te behouden is het van belang om de haag minimaal 2 maal per jaar te snoeien.


Voorjaar: het eerste snoeimoment is in het voorjaar kort na het uitlopen van de nieuwe bladeren, rond half mei. Het jonge blad, dat verscholen heeft gezeten onder het oude blad, kan door de overvloed aan zonlicht, na het snoeien, verbranden, in de loop van de zomer trekt dit weer weg.


Nazomer: in de nazomer, eind augustus, begin september, is het de tijd om voor de tweede keer de beukenhaag te snoeien. Bij deze snoeibeurt hoeft de beukenhaag niet veel gesnoeid te worden, enkel de uitstekende takken. Na september dient u de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. Meer snoeien kan altijd, hoe meer u snoeit hoe dichter de haag zal worden.


Ik hoop dat uw vraag daarmee voldoende is beantwoord. Zo niet dan hoor ik het graag.


Christian Bekhuis


 


Bekhuis Advies


Adviesbureau buitenruimte


Varwick 6
7634 RJ Tilligte
t. 0541 - 29 28 18 
f. 0842 - 29 60 16
m. 06 - 29 62 76 33
e. 
c.bekhuis@bekhuis-advies.nl
www.bekhuis-advies.nl

Beantwoord door:
Christian Bekhuis
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Ontalging


Gerelateerde vragen aan Beukenhaag in de breedte snoeien:

Bedankt voor de info over Rozen - en ziektes
      [Gesteld in Planten]
2008-03-19 13:44:42
Thuis trainen met halters, gewichten EN bankje.
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-02 10:39:56
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe hangen mijn spiegels t mooist?
      [Gesteld in Inrichting]
2009-08-24 21:47:46
moet oude haag op erfgrens helemaal eruit?
      [Gesteld in Tuin]
2010-06-28 22:21:28

Gemiddelde score Ontwerp, Aanleg & Onderhoud: 8.8 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+