Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Loonheffingsplicht in Engeland

[Gesteld op: 28-02-2014]

Toelichting:
Ik ga als zzp-er naar Engeland voor 12 tot 24 maanden. Ik detacheer mijzelf dus. Ik zal alle sociale verzekeringen (uitgezonderd WW en WIA) en ziektekosten in Nederland laten doorlopen. Graag wil ik weten of ik in Engeland verplicht wordt tot loonheffing door de Engelse belastingdienst of dat ik alleen met de Nederlandse belasting dienst te maken heb. (IB en BTW) Met vriendelijke groet, Frans
Antwoord:

Volgens de Nederlandse wetgeving kunt u zichzelf niet detacheren, en zeker niet voor zo'n lange periode. Als dit in Nederland zou plaatsvinden zou u niet worden erkend als zzp-er, en zou dit worden beschouwd als een dienstbetrekking. In dat geval is de opdrachtgever verplicht loonbelasting in te houden en af te dragen. De wetgeving in Engeland zou hiervan af kunnen wijken, ik raad u aan een deskundige aldaar te raadplegen over uw fiscale positie.


Ik kan u al wel zeggen dat volgens de internationale afspraken die binnen de EU zijn gemaakt inkomsten worden belast door het land waar de inkomsten zijn verdiend. En dat betekent dus dat u inkomstenbelasting in Engeland moet betalen. Maar ook zal u nog wel in Nederland een belastingaangifte moeten indienen, een zogenaamd M-biljet.


Voor de sociale verzekeringen gelden weer aparte regels; omdat u in Engeland gaat werken valt u daar verplicht onder de sociale verzekeringen. U moet zich daar inschrijven bij een ziektekostenverzekeraar. De verzekering in Nederland mag u dan opzeggen, daar zal u toch geen gebruik van maken als u in Engeland verblijft.


Tot slot de BTW: Als u nog wel facturen zou mogen sturen, dan mag u daar in ieder geval geen Nederlandse BTW op in rekening brengen.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw reactie. Ik begrijp het alleen nog niet helemaal. Zowel de SVB als de belastingdienst geeft aan dat detachering als zzp-er kan vanuit mijn eigen bedrijf. Ik voldoe aan de regels die er voor staan. Zij geven aan dat tijdelijk werken in een EU land (met max van 24 maanden) wel kan:
SVB:
Als u als zelfstandige buiten Nederland gaat werken, bent u niet meer verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringen, zoals AOW, kinderbijslag en nabestaandenuitkering Anw. U bent dan verzekerd in het land waar u werkt.
Gaat u alleen tijdelijk buiten Nederland werken, dan blijft u wel in Nederland verzekerd. De SVB noemt dit detachering. 
U blijft in Nederland verzekerd als u:
langer dan 1 jaar als zelfstandige heeft gewerkt.
de sociale verzekeringspremies aan de Belastingdienst afdraagt.
de nationaliteit heeft van een land van de EU (Europese Unie) of de EER (Europese Economische Ruimte). Een verblijfsvergunning waarmee u in Nederland mag werken is ook goed.
in een land van de EU of de EER gaat werken. Gaat u in een ander land werken, dan verschilt het per land of u in Nederland verzekerd kunt blijven. Bel ons op (020) 656 52 77 voor een advies op maat.

Met vriendelijke groet,

Frans
 
Antwoord Beheerder:

U heeft te maken met verschillende instanties die volgens hun eigen regels werken.
SVB is de instantie die met name verantwoordelijk is voor de AOW-uitkering. Daarbij geldt de regel dat als u na 40 jaar met pensioen gaat, maar bijvoorbeeld 10 jaar in het buitenland heeft verbleven, dat u dan slechts 30/40 heeft opgebouwd, en daarom krijgt u maar 75 % van de normale AOW-uitkering uitbetaald. Er zijn uitzonderingen, die u ook heeft genoemd. Daarbij is wel een voorwaarde dat u vrijwillig AOW-verzekerd blijft, en daar dan ook premies voor betaalt.
SVB gaat echter niet over de vraag of u zich wel of niet mag detacheren, voor hun is alleen van belang of u wel of niet langdurig in het buitenland verblijft.


Detacheren is het uitlenen van werknemers aan een derde partij. Je moet daarvoor in loondienst bij een bedrijf zijn. U bent zzp-er, en dus niet in loondienst. En daarom kunt u zichzelf ook niet detacheren. Als u deze opdracht in Nederland zou vervullen zou de Nederlandse Belastingdienst de verhouding beoordelen, en daarbij vaststellen dat u niet voldoet aan de eis dat u meerdere opdrachtgevers per jaar moet hebben. Daarom zal u niet als ondernemer worden erkend, en zal in plaats daarvan de verhouding worden beoordeeld als een dienstbetrekking. Zoals eerder gezegd ken ik de regelgeving in Engeland niet, en wete niet hoe zij hier mee om gaan. Mogelijk kan u daar wel als zzp-er werken, mits u zich bij de Engelse KvK inschrijft. U zal aldaar bij een deskundige moeten informeren. Maar u moet in ieder geval wel in Engeland belasting betalen over de inkomsten, omdat daar de werkzaamheden worden verricht.


En verder zit u nog met de overige sociale verzekeringen, zoals de WW, ZW, WAO en zorgverzekeringswet. Als zzp-er bent u uitgesloten van de eerste 3 verzekeringen, maar als u wellicht als werknemer wordt beschouwd moet u alsnog premie betalen over uw inkomsten (in Engeland). Daar zijn de internationale afspraken heel duidelijk over: u bent verplicht verzkerd in het land waar de werkzaamheden worden verricht. Dus stel u goed op de hoogte van de regelegeving in Engeland voordat u daar gaat werken.


 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Loonheffingsplicht in Engeland:

Waar belasting en social verzekeringen betalen?
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2009-10-08 13:51:35
Was ik in een vorige leven Engels?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-06-03 14:23:59
waar woonde ik en wie was ik in een vorig leven
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-06-25 09:18:23
recht op kinderbijslag
      [Gesteld in Familierecht]
2012-03-13 08:57:28
Inkomen uit Engeland.
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2012-08-17 21:40:01

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+