Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin » Planten » Bomen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bomen en krijg online een antwoord van de specialist in Bomen

Zelf een vraag over Bomen? Klik hier.
Meer vragen over Bomen.
De huidige beheerder van de rubriek Bomen:
Naam: M. van Meer
Bedrijf: Parasolboom.nl vof
Reactiesnelheid: 182 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over M. van Meer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BomenVragen over Bomen via RSS. Klik hier.
RSS over Bomen op jouw website?Vragen over Bomen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BomenVragen over Bomen via E-mail. Klik hier.

denneboom (▒15m.) heeft dunne lange naalden

[Gesteld op: 28-04-2008]

Toelichting:
is denk ik ruim 12jr. oud. laat z'n naalden vallen, heeft bruine toppen en naalden. toppen van de takken zijn droog/broos. Loopt veel hars langs de boomstam. Bodem is bedekt met gronddoek en kiezelsteen erover. Binnenkant van de takken zijn erg kalig. hoe kan dit? heeft hij water te kort of ziek? Ik hoor het graag. Mvrgr. Shella
Antwoord:
Shella,

Ik heb een mooi stukje gevonden wat betrekking heeft op uw Den.
Ik denk dat hier al de antwoorden in staan wie u wil horen.

Sinds de 19e eeuw zijn er op grote schaal dennen aangeplant in Nederland. Voornamelijk op de arme zandgronden die voor akkerbouw en veeteelt onbruikbaar waren (geworden) zoals heidevelden en stuifzanden.
Met die aangeplante dennen gaat het niet altijd goed wat u tijdens een boswandeling zelf kunt ontdekken. Juist op een herfstwandeling kunt u dat goed zien.
Langloten en kortloten
Het begint al in de vroege herfst met het bruin worden van de naalden aan het einde van de takken. Dennen ruien normaal hun naalden zo om de drie of vier jaren, maar met dat verschijnsel kunnen we hier niet te maken hebben, omdat de bruinwordende naalden de jongste zijn. U kunt dat gemakkelijk zelf nagaan. Aan het einde van iedere dennentak zit een knop en als die knop het volgende voorjaar uitloopt, verlengt hij de tak, zodat het bovenste stuk van iedere tak het jongste is. We noemen zo'n stukje tak, dat uit een eindknop groeit, een langlot: de naalden zitten eigenlijk aan zijtakjes, die zo klein zijn, dat we ze haast niet als takje kunnen zien. Die heel korte zijtakjes noemen we kortloten. Op ieder kortlot zitten twee naalden, die door een vliesje bij elkaar gehouden worden.
Onder normale omstandigheden gaan die naalden dus drie jaar mee. De naalden, waarop in het begin al gewezen werd, worden echter in het eerste najaar al bruin. Daar blijft het echter niet bij; de hele top van het takje verpietert en valt in het najaar af. De storm in de tweede helft van oktober heeft dit proces sterk verhaast en u vindt overal onder de dennen de stukjes tak met bruine naalden. Raapt u zo'n takje eens op en probeer het met een scherp zakmesje zuiver door het midden in de lengte in tweeŰn te delen. U zult dan merken, dat het hele takje hol is doordat alle merg uitgevreten is..... Misschien heeft u geluk en treft u in de holte van de tak de boosdoener zelf ook nog aan.


De boosdoener
Dennescheerder (sterk vergroot) Het is een donkerbruin, haast zwart, kevertje, dat nog geen halve centimeter groot is. Als u het kevertje zelf niet kunt ontdekken, ziet u, als u goed kijkt, twee kleine gaatjes; onderaan het gaatje, waardoor de kever het takje binnenkwam en bovenaan, vaak vlak onder de verdroogde eindknop, het gaatje waardoor hij naar buiten kroop.
De bast van de dennen is ruw en de kevers, die uit de takjes kruipen, zoeken meestal een beschut plekje onder de schors om daar te overwinteren. Al vroeg, in maart, komen ze weer tevoorschijn en dan heeft de paring plaats. De bevruchte wijfjes boren zich door de dennenschors heen tot op het spint, het jongste hout, en hier gaan ze, hoofdzakelijk in de bast, een lange overal even wijde gang evenwijdig aan de oppervlakte eten. In de kleine nisjes aan de zijkanten van de gang zet het wijfje haar eieren af.
Uit ieder ei komt een larve, die een gang gaat vreten loodrecht op de moedergang. Al etend groeit de larve en de gang zal dus wijder worden naarmate hij verder van de moedergang verwijderd is. Aan het einde krijgt de larvegang nog een extra verwijding, de poppewieg, waarin de larve in een pop verandert. Het is dan ondertussen eind mei of begin juni geworden, maar voor het juli is, is de pop al uitgekomen en heeft de jonge kever zich langs de kortste weg een gang naar buiten gevreten. Daar aangekomen zoekt hij de toppen van de takken op om te vreten aan het merg van de jongste loten. Er staan in het bos heel wat dode dennen, waarvan de schors doorzeefd is met gaatjes, die de moeder- en kinderkevers maakten en als u zo'n stuk schors lospeutert kunt u daarin ook het gangensysteem zien.


Harsstroom is het afweermiddel
Nu is er ÚÚn vreemd punt. Als u zelf een gaatje in de schors van een levende den maakt, vloeit de hars rijkelijk uit het gemaakte wondje naar buiten. Hoe gaat dat nu met onze dennenscheerder, het kevertje, waarover ons verhaal gaat?
Inderdaad redden de kevers het niet in gezonde, krachtig groeiende, dennen. Zij komen om in de harsstroom, die door de gemaakte gang stroomt. De harsstroom is dus het afweermiddel, dat de den tegen zijn parasiet heeft. Als de boom kwijnt, is zijn afweer veel minder krachtig en dat komt tot uitdrukking in de sapstroom, waartegen kever en larve wel opgewassen zijn. Het schijnt, dat de kever krachtig groeiende bomen mijdt en de zwakkere opzoekt.
Daarop berust ook de bestrijdingswijze, die men in de bosbouw wel toepast. Men legt dan vers gevelde stammen uit, waarop de dennenscheerder in drommen afkomen. Voor de zomer worden de stammen ontschorst en de schors verbrand, waarbij men natuurlijk de larven en de poppen doodt. Enig bijsturen is dus mogelijk maar invloeden van zure regen blijven voortdurend het boombestand aantasten. Beide factoren in combinatie met extreme weeromstandigheden kunnen het dennenareaal op korte termijn een zware slag toebrengen.


Uit Geaflecht: september 1987

Met de meest vriendelijke groet,
Gosse
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Bomen:
Olijfbomen


Gerelateerde vragen aan denneboom (▒15m.) heeft dunne lange naalden:

Graag interieur advies
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2007-11-25 16:19:04
Welke kleur moeten de muren van mijn kinderkamer?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-04-06 10:05:30
woonkamer nu witte muren graag 1 muur een kleur
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-01-15 14:45:24
Welke muren in kleur en welke wit?
      [Gesteld in Interieur]
2011-03-29 18:41:06
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47

Gemiddelde score Bomen: 8.9 (14x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+