Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Krijgsmacht » Geschiedenis » 2e Wereld Oorlog
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek 2e Wereld Oorlog en krijg online een antwoord van de specialist in 2e Wereld Oorlog

Zelf een vraag over 2e Wereld Oorlog? Klik hier.
Meer vragen over 2e Wereld Oorlog.
De huidige beheerder van de rubriek 2e Wereld Oorlog:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over 2e Wereld OorlogVragen over 2e Wereld Oorlog via RSS. Klik hier.
RSS over 2e Wereld Oorlog op jouw website?Vragen over 2e Wereld Oorlog op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over 2e Wereld OorlogVragen over 2e Wereld Oorlog via E-mail. Klik hier.

Waarom ging men in Nederland bij de Wehrmacht?

[Gesteld op: 21-02-2014]

Toelichting:
Hoe erg was het als je je bij de Wehrmacht aansloot?
Antwoord:

Beste meneer, mevrouw,


het is altijd lastig om vast te stellen waarom mensen iets doen, omdat we daar vaak heel weinig van af weten. We moeten het dan vooral hebben van persoonlijke brieven of interviews na de oorlog, en dat is erg lastig omdat er maar weinig mensen bij de Wehrmacht zaten, en de meeste soldaten de oorlog niet hebben overleefd.


Maar anders dan in de Waffen SS of de NSB zullen de meeste Nederlanders niet bij de Wehrmacht zijn gegaan op ideologische gronden, dus omdat ze de Nazi ideeën ondersteunden. De Wehrmacht was toch op de eerste plaats een gewoon leger, en wat ik heb begrepen sloten de meeste mensen zich er bij aan voor het avontuur, of omdat het beter betaalde dan het werk dat ze voor de oorlog deden. Er was ook wel sprake van een dienstplicht maar deze werd vooral ingezet om mensen te dwingen om in de Duitse fabrieken te werken. In Nederland zijn waarschijnlijk dan ook maar relatief  weinig mensen lid geworden van de Wehrmacht, de meeste fanatieke NSB'ers werden eerder lid van de SS. In het begin van de oorlog was het ook niet gewenst dat er niet-Duitsers in het leger zaten, dit ging immers tegen het superioriteitsdenken van de Nazi's in. Dit veranderde wel naar mate de oorlog vorderde, maar zelfs toen werden vooral Oost-Europese troepen gerekruteerd.


Het zal minder 'erg' zijn geweest om je bij de Wehrmacht aan te sluiten dan bij de NSB of de Waffen SS, maar het zal natuurlijk ook geen pretje zijn geweest. De meeste soldaten werden naar het oostfront gestuurd en vonden daar de dood in Rusland of de verdediging van Duitsland. De Wehrmacht was echter niet zo sterk betrokken bij de oorlogsmisdaden van Duitsland, en speelde ook een kleinere rol bij de Holocaust. In die zin zullen de soldaten die het wel overleefd hebben wellicht minder kritiek hebben gekregen als zij terug naar Nederland kwamen, waar de haat vooral tegen 'foute' Nederlanders gericht was. Maar het zal waarschijnlijk van geval tot geval verschilt hebben, het is lastig om algemene uitspraken te doen omdat de groep zo klein was en we maar heel beperkt weten hoe het met hen afgelopen is.


Met vriendelijke groet,


Henry van der Burgt

 
Reactie vraagsteller:
Beste Henry,

Hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik ben op zoek naar een specialist/deskundige die mij wat meer informatie over de Wehrmacht en dan voornamelijk over de functie: wachtman/wachtdienst kan geven. Ik heb gelezen dat zij bepaalde gebouwen en plaatsen bewaakten maar moet ik hier ook denken aan kampen? Is het mogelijk om met u telefonisch contact op te nemen voor een aantal vragen? Of kent u toevallig een deskundige op dit gebied? Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Simona Sultani
Redactie Oorlogsgeheimen
 
Antwoord Beheerder:

Beste Simona,


de Wachdienst viel formeel inderdaad onder de Wehrmacht, maar bij mijn weten waren zij zelden of nooit betrokken in de rol van kampbewaarder. De Wachdienst bestond veelal uit mannen boven de 50, en zij werden ingezet om infrastructuur te bewaken tegen sabotage (kabels of spoorwegen bijvoorbeeld), of om civiele functies zoals politie of brandweer te vervullen. Naar mate meer en meer jongere mannen voor de oorlog werden gerekruteerd bleven zij achter om de orde te bewaken.


De bewaking van de concentratiekampen stond in veel gevallen onder leiding van de Waffen SS, en stond als zodanig ook direct onder Duits toezicht. De Wehrmacht werd hier soms wel bij betrokken, maar ook dan werden soldaten formeel overgeplaatst naar de SS. Het onderscheid zit het er vooral in dat de Wehrmacht uit de dienstplicht voortkwam en dienst deed als regulier leger, terwijl de Waffen SS gedurende een lange tijd enkel fanatieke vrijwilligers accepteerde. Dit maakte de Waffen SS bij uitstek "geschikt" voor het brute werk in de concentratiekampen. Er zijn natuurlijk wel Nederlandse oorlogsmisdadigers, maar deze waren dan vaak lid van de NSB of de Waffen SS. Hierbij moet u denken aan mensen zoals Willem van der Neut, Heinrich Boere, Klaas Carel Faber. Ook heeft de Wehrmacht zeker ook de nodige oorlogsmidaden gepleegd, maar dit waren primair selectieve gevallen waarbij de Conventies van Genève geschonden werden.


Ik ben helaas verre van een expert wat betreft de Wachdienst, dit is immers maar een heel klein onderdeeltje van de enorme Tweede Wereldoorlog. Ik weet echter best wel veel van de oorlog in het algemeen en wat ik niet weet zoek ik graag voor u op. U kunt uw vragen dan ook zeker op deze website aan mij stellen.


Met vriendelijke groet,


Henry van der Burgt

Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Waarom ging men in Nederland bij de Wehrmacht?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Claim na vertraging vliegtuig
      [Gesteld in Europees recht]
2010-02-03 03:38:53
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score 2e Wereld Oorlog: 5.4 (400x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+