De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken: Naam: Remko Grijm Bedrijf: Financieel adviescentrum nederland (facn) Reactiesnelheid: 42 uur Waardering: 7.4 (van max. 10) Meer informatie over Remko Grijm vind je op de profielpagina.
Hypothecaire verplichten na beïndiging van relatie
[Gesteld op: 06-02-2014]
Toelichting: Mijn ex-partner en ik kochten een koopwoning. We zijn beiden 100% aansprakelijk voor deze hypotheek. Ook sloten we `n samenlevingscontract af (zonder bijzondere aanvullingen)
De relatie is stuk en zij is bij haar ouders gaan wonen. Ik verblijf dus al enkele maanden alleen in onze gezamenlijke woning. Na overleg met mijn ex-partner en de hypotheekadviseur gaan we de woning te koop zetten omdat we allebei de woonlasten niet alleen kunnen dragen.
V.w.b. deze totale kostenpost hadden wij het als volgt geregeld:
Alle vaste lasten incl. de hypotheek worden van mijn rekening afgeschreven.
Alle andere uitgaven werden door mijn ex-partner betaald
Ik werk fulltime, mijn ex-partner werkt ook fulltime
In een gesprek met mijn ex-partner heb ik haar voorgelegd dat ik alle vaste lasten (exc. de hypotheek) voor mijn rekening neem. Voor wat betreft de hypotheek heb ik aangegeven 50-50% te willen gaan afdragen. Hiermee gaat zij niet akkoord omdat zij vindt dat ik het “woongenot” geniet. Zij wilt 30-70% in haar voordeel.
1.Klopt het dat ik op haar een vordering heb van 50% aangezien wij beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de volledige hypotheeksom?
2. Ben ik afhankelijk van de vraag óf zij bereid is mee te betalen aan de hypotheekaflossing, of sta ik in mijn recht en kan ik dit van haar eisen wanneer zij weigert?
3. Op de site van “Vereniging Eigen Huis” wordt aangehaald dat het mogelijk is een incassobureau / deurwaarde in te schakelen wanneer mijn ex-partner weigert (het gelijke deel) mee te betalen aan het maandelijkse hypotheekbedrag, totdat ons huis verkocht is.
Vraag: klopt het dat ik een incassobureau of deurwaarder kan inschakelen? Kan een incassobureau daadwerkelijk geld vorderen / beslag laten leggen op een inkomen of kunnen zij net als ik alleen maar verzoeken tot betaling over te gaan? Wanneer het antwoord hierop: "nee" is, heeft het dan zin om een incassobureau in te schakelen?
4. Wanneer een incassobureau geen uitkomst biedt, kan ik mij kennelijk wenden tot de (kanton)rechter.
Vraag 1: Moet ik een advocaat inschakelen om mij te vertegenwoordigen bij de kantonrechter?
Vraag 2: Is het voor de rechter relevant om te weten of mijn ex-partner de draagkracht heeft om te betalen of kijkt hij / zij alleen naar de betalingsverplichting waaraan beide partijen gehouden zijn?
Antwoord:
u kunt mogelijk bij Vereniging Eigen Huis dit antwoord ophalen aan de hand van hun informatie.