Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin » Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud en krijg online een antwoord van de specialist in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud

Zelf een vraag over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud? Klik hier.
Meer vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud.
De huidige beheerder van de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Naam: Christian Bekhuis
Bedrijf: Bekhuis - advies
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Christian Bekhuis vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via RSS. Klik hier.
RSS over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website?Vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via E-mail. Klik hier.

Klimop laten klimmen tegen hek? of alternatief?

[Gesteld op: 04-02-2014]

Toelichting:
Naast ons huis en tuin ligt de garage van onze buren (baksteen met boeiboord). De klimop die daar tegenaan groeit is kapot gegaan. We willen graag een nieuwe klimop op die plaats om de garage uit het zicht te houden. Ervaring heeft ons geleerd dat het tegen valt om de boeiboorden vrij te houden van de klimop. Daarom willen we dit keer een hekwerk o.i.d. voor de garage plaatsen waar we de klimop in laten klimmen. Het hekwerk zouden we tot gelijke hoogte met de bovenzijde van de boeiboorden willen laten komen zodat deze ook uit het zicht verdwijnen. We denken het hekwerk ongeveer 10 cm voor de garage te zetten. En dan van de bovenkant af tussen het hekwerk en de boeiboorden te snoeien om de boeiboorden te beschermen. Is dit een haalbaar scenario? Of is er een andere groene klimplant die we voor de garage en voor de boeiboorden kunnen laten klimmen zonder schade?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,


Nadelen open hekwerk op 10cm van de muur


Als u een “open” hekwerk op 10cm voor de garagemuur plaatst, dan groeien de klimplanten er deels doorheen en in geval van een zelfhechtende plant als klimop raakt de garagemuur dan alsnog begroeid (met risico op overgroeien van het boeiboord). Met 10cm tussenruimte is de achterkant van het hek immers niet te snoeien en kan je niet voorkomen dat de klimop doorgroeit.


Open hekwerk op een grotere afstand uit de muur.


Om de achterkant wel te kunnen snoeien is minstens de breedte van een huishoudtrap nodig (0,60-0,80m).


Dicht hekwerk.


Als u zorgt voor een gesloten wortelwerende folie aan de achterzijde van het hekwerk, dan is uw voorstel wellicht wel haalbaar, maar dan moet er op gezette tijden wel aan de bovenkant worden gesnoeid om te voorkomen dat de klimplanten van het hek naar de muur/het dak groeien.


De wortelwerende folie kan aan de achterzijde van een rietmat (of heide, boomschors of wilg) worden bevestigd, waardoor de wortelwerende folie niet zichtbaar is en de klimplant voldoende houvast heeft om tegen het hek op te klimmen.


Alternatief, klimopwerende PVC-buis


Als het hoofddoel is om de boeiboorden vrij te houden kunt u ook overwegen om een ½-¾ PVC buis strak tegen de muur net onder de boei te bevestigen (evt. met montagekit). De klimpop groeit langs de muur tot de holle buis, vindt daar geen houvast voor de hechtwortels en wordt dan van de muur weggeleid waardoor deze terug valt. Dat is dan een duidelijk signaal om de klimop weet terug te snoeien, zonder dat deze gelijk al aan het boeiboord is gehecht.


Andere klimplanten


De meester klimplanten zijn niet zelf hechtend. Afgezien van klimop, wilde wingerd of bijv. klimhortensia zijn de meeste klimplanten z.g.n. slingerplanten die zich d.m.v. windingen omhoogwerken. Slingerplanten kan je met een gerust hart aan een hekwerk voor de muur laten groeien zonder dat deze zich aan de muur zelf hechten. Soorten zijn: Clematis, blauweregen, druif,  kamperfoelie, kiwi, hop, enz. In dat geval wel in de gaten houden dat de plant zich niet in kieren (of achter het boeiboord) wringt, wat alsnog tot schade kan leiden.


Bijkomstigheden (tekst geleend van ander forum, met dank aan oorspronkelijke schrijver)


Klimop (Hedera helix) is, evenals de meeste klim- en leiplanten, niet echt schadelijk voor het metselwerk, en mag dus gewoon tegen een muur groeien. De wortels dringen niet in het metselwerk, en onttrekken er ook geen voedsel aan. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen. Het kan via de kozijnen naar binnen groeien, dakpannen ontwrichten en goten of afvoerpijpen verstoppen. Dit kan door tijdig snoeien goed verholpen worden.


Is een oude muur in slechte conditie (bijvoorbeeld met scheuren), en kunnen er echt twijgen naar binnen groeien, dan kan dit natuurlijk wel schadelijke effecten geven.
Een ander aspect is dat het de vochttoestand van de muren kan beïnvloeden. Aan de ene kant vormen de bladeren een natuurlijke beschutting tegen bijvoorbeeld regen of felle zon, waardoor de muren in feite beschermd worden door de klimop. De klimop kan ook bijdragen aan een beter klimaat binnen, doordat het in de winter voor een beetje extra isolatie zorgt, en in de zomer de ergste warmte buiten houdt. Aan de andere kant kan de begroeiing er de oorzaak van zijn dat het metselwerk niet goed droogt, en permanent vochtig blijft. Hierdoor kan een muur doorslaan, wat ook binnen tot vochtproblemen kan leiden.
Na het verwijderen van klimop blijven vaak restanten van wortels achter op de muur. Deze verdrogen op den duur, en zijn dan makkelijker van de muur te borstelen.
Overigens onttrekt wilde wingerd (Parthenocissus) met zijn zuignapjes wel kalk aan de muren, en zorgt daardoor op de lange termijn voor enige verzwakking van de stenen en het cement. Dit speelt bij oude muren een grotere rol dan bij nieuwe muren, die over het algemeen gevoegd zijn met een harder soort cement.


NB


Uw verzoek roept ook vragen op. 1. Wat is de reden dat de klimop kapot is gegaan? Als er iets in de bodem is geloosd of als de bodem ongeschikt, te arm, te nat of te droog  is, dan is het belangrijk om die oorzaak te achterhalen en te verhelpen voordat nieuwe beplanting wordt geplaatst.

 2. Een ander belangrijk aspect is eigendom. Als de garagemuur exact op de erfgrens staat bent u waarschijnlijk gezamenlijk eigenaar van de muur. U moet dan ook samen beslissen wat wel en niet mag. Staat de muur niet op de erfgrens maar (tegen de erfgrens) geheel op grond van de buren dan zijn de buren eigenaar. De eigenaar is dan verantwoordelijk voor onderhoud, vervanging etc. en bepaalt wat wel en niet mag. De eigendomssituatie is dus in dit geval bepalend ten aanzien van de maatregelen die genomen kunnen worden.


Ik vertrouw er op dat ik uw vraag hiermee afdoende heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik het wel.


Ik wens u veel succes met de te nemen maatregelen.


Christian Bekhuis


 


Bekhuis Advies
Adviesbureau buitenruimte


Varwick 6
7634 RJ Tilligte
t. 0541 - 29 28 18 
f. 0842 - 29 60 16
m. 06 - 29 62 76 33
e. c.bekhuis@bekhuis-advies.nl
www.bekhuis-advies.nl

Beantwoord door:
Christian Bekhuis
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Ontalging


Gerelateerde vragen aan Klimop laten klimmen tegen hek? of alternatief?:

Help,mijn kat hangt in de gordijnen.
      [Gesteld in Katten]
2008-09-02 22:14:07
AUB hulp over een vraag m.b.t. El Ribba
      [Gesteld in Islam]
2008-09-05 21:52:28
is muurklimmen slecht voor de groei?
      [Gesteld in Klimmen]
2010-04-21 20:01:05
kunnen we de reis annuleren?
      [Gesteld in Reizen]
2010-08-04 17:21:20
Heb ik recht op een beloofde (foutieve) prijs?
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-03-27 19:09:41

Gemiddelde score Ontwerp, Aanleg & Onderhoud: 8.8 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+