Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

Arbitrage vraag

[Gesteld op: 28-01-2014]

Toelichting:
Bieden gaat (allen kwetsbaar):

Z - W - N - O
pas - pas - pas - 2 SA
pas - 3 Kla - ...

Nu vraagt Noord aan West: wat betekent 2 SA. Op de systeemkaart staat namelijk 5-krt kla + 5-krt rui.

Eerlijk gezegd weet ik niet of de 2 SA was gealerteerd of niet (ik kreeg de vraag ook weer van iemand anders doorgespeeld), maar in ieder geval geeft West nu aan dat de 2 SA-opening beide lage kleuren aangeeft. Noord past en Oost biedt 3 SA.

Oost heeft zich bij de opening vergist. Hij 'bedoelde' de 'gewone 20-22 2 SA opening' maar speelt met verschillende partners en was even de juiste afspraak kwijt.

Mag Oost corrigeren naar 3 SA of moet er een arbitrale score uitgedeeld worden 'alsof' er 3 Kla is gespeeld?

Het is niet duidelijk wanneer Oost 'wakker' is geworden. Door de uitleg van zijn partner of daarvoor al.

Alvast bedankt.
Antwoord:

Leuk probleem.
De uitleg van west is ongeoorloofde informatie voor oost en oost moet dus gewoon uitgaan van de betekenis van zijn eigen bod. Dat betekent, dat oost gewoon uitgaat van 20-22 en een verdeelde hand.


3 klaveren zou dan Stayman of Niemeyer zijn en het is nu natuurlijk afhankelijk van oosts hand wat het antwoord daarop zou kunnen zijn. Omdat ik geen kaartverdeling heb, kan ik daar geen antwoord op geven.


Maar als oost een 4- of 5-kaart hoog heeft, zou het logisch zijn dat hij dan iets anders biedt dan 3SA. Maar ongeacht de hand, mag je van oost niet verwachten dat hij zal passen. Stel dat oost een vierkaart harten heeft en west een driekaart, dan zal west alsnog 3SA bieden.


Ik denk dus niet dat dit een situatie is dat er arbitraal moet worden ingegrepen. Een arbitrale score geef je alleen als de tegenpartij benadeeld is door het niet alerteren of door verkeerde uitleg. Maar er is correct gealerteerd en uitgelegd. Een biedfout is toegestaan en deze conventie is niet zodanig verstorend, dat we hier het besluit van het Bondsbestuur bij moeten halen.


NZ hebben wel een punt als (bijvoorbeeld) noord een mooie klaveren kaart heeft en bij de juiste uitleg een uitkomst doublet zou hebben gegeven. Dan is het verkeerd bieden wel van invloed en alleen dan is de vraag gerechtvaardigd of de afspraken "beklijfd" zijn.


Spelen OW al langer dan een jaar deze 2SA opening, dan is er definitief sprake van een biedfout en dat is geen overtreding. Bij minder dan een jaar of als het paar vaker in de fout gaat, wordt verkeerd bieden opgevat als een overtreding en als NZ hierdoor benadeeld zijn (bijvoorbeeld door een andere uitkomst) is correctie van de score mogelijk. Maar dat is dan aan NZ om dat aannemelijk te maken.


Alleen in dat geval kan de arbiter een andere score vaststellen en die is dan gebaseerd op de situatie die NZ aangeven. Het zou dan, bijvoorbeeld, 3SA min 1 kunnen worden, omdat Noord zijn klavers tijdig vrij krijgt. Maar omdat ik geen kaartverdeling heb, kan ik daar geen oordeel over geven.


Maar vast staat wel, dat ongeacht biedfout of verkeerde uitleg, oost nooit zal passen op 3 klaveren. Sterker: als oost past maakt hij gebruik van de uitleg van west en dat is een overtreding.


Succes!!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Arbitrage vraag:

verjaring
      [Gesteld in Rechtshulp-Belgie]
2008-06-11 23:03:53
Mag beslag gelegd worden ondanks arbitrage?
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2009-05-17 23:48:10
Afkoopbedrag erg laag voor een gemaakte fout..
      [Gesteld in Bouw]
2009-09-06 20:39:59
Wat is het CAS?
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-01-27 09:47:49
welke zaken
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-03-09 16:44:41

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+