Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Politiek » Socialisme » Communisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Communisme en krijg online een antwoord van de specialist in Communisme

Zelf een vraag over Communisme? Klik hier.
Meer vragen over Communisme.
De huidige beheerder van de rubriek Communisme:
Naam: M-L
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 637 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over M-L vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over CommunismeVragen over Communisme via RSS. Klik hier.
RSS over Communisme op jouw website?Vragen over Communisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over CommunismeVragen over Communisme via E-mail. Klik hier.

Het verschil in stromingen binnen het Marxisme

[Gesteld op: 24-04-2008]

Toelichting:
Voor een profielwerkstuk over het communisme ben ik op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: Binnen het marxisme waren er verschillende stromingen, zoals het Leninisme, Stalinisme, Mao´sme, Trotski´sme, Radencommunisme, Eurocommunisme en Anarchocommunisme. Maar; waarin onderscheiden deze stromingen zich nou eigelijk?

Alvast bedankt!!
Antwoord:
Mijn excuses voor het wat late antwoord, ik had tijdelijk geen toegang tot het internet.

Alle stromingen binnen het communisme hebben hetzelfde einddoel, maar er zijn wel verschillende opvattingen over hoe dat doel bereikt moet worden. Het doel is een communistische maatschappij zonder klassenverschillen.

Er zijn veel stromingen geweest, maar ik ga de belangrijkste behandelen, daarbij niet meegerekend het anarcho of radencommunisme. Het marxisme is een theorie gebaseerd op het dialectisch materialisme, ook wel bekend als het wetenschappelijk socialisme. Alle stromingen richten zich op deze theorie, maar het grootste verschil is hoe ze deze vormgeven.

Zo is het marxisme-leninisme gebaseerd op het creëren  van een tijdelijke socialistische staat, die een overgangsfase zou betekenen tussen het kapitalisme en het communisme. Het trotskisme verwerpt deze ideeën en richt zich op de permanente revolutie, hun aanhang ziet socialistische staten zoals Cuba of de USSR als 'staatskapitalistisch'. Marxisme-leninisten zien de theorieën van trotskisten over het algemeen als niet uitvoerbaar. Het marxisme-leninisme is de meest voorkomende vorm van marxisme in Europa, de bekendste Europese (voormalige) partijen zoals de CPN en de KPD waren marxististisch-leninistisch.Met het stalinisme wordt meestal bedoelt de periode dat Stalin aan de macht was in de Sovjet-Unie, het is geen op zichzelf staande theorie, de werken van Stalin zijn meestal niet meer dan een aanvulling of uitleg van de werken van Lenin en over het algemeen wordt aangenomen dat het beleid van Stalin in theorie een voortzetting was van het beleid van Lenin. Er bestaan geen groeperingen die zichzelf 'stalinistisch' noemen en meestal wordt met deze term ook een zeer gesloten socialistische staat bedoelt waarbij de verheerlijking van de leider een kenmerk is (zo wordt  Noord Korea aangeduid als zijnde stalinistisch, terwijl ze zelf het 'Juche' systeem volgen, een leer bedacht door de voormalige leider van Noord Korea, Kim Il-Sung). Stalinisme is een term die bedacht is door de tegenstanders van Stalin, voornamelijk de trotskisten en wordt vandaag de dag gebruikt om de periode dat Stalin aan de macht was aan te duiden.

Het Maoisme is een vorm van marxisme-leninisme, aangevuld met de leer van Mao, zijn ideeën hoe een socialistische staat gevormd moet worden in een onderontwikkeld land, zijn visie op guerrilla strijd en gedragscodes voor een revolutionair, zijn de belangrijkste kenmerken. Deze stroming is vooral populair in sterk onder ontwikkelde landen in Latijns Amerika en Azië. Mao's China verbrak de banden met de Sovjet Unie, kort na de dood van Stalin, voornamelijk vanwege een groot verschil in opvattingen. Net zoals trotskisten, noemen maoisten de USSR staatskapitalistisch, alleen vonden trotskisten dit al eerder het geval, namelijk rond de machtsovername van Stalin, volgens de maoisten was dit pas het geval na de dood van Stalin, met de destalinisatie die Kruchev introduceerde in 1956.

Het eurocommunisme, tenslotte, is een stroming die is opgekomen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Eurocommunisten willen het kapitalistisch beleid veranderen door deel te nemen aan het parlementaire proces. Dit is een sterk afwijkende koers met alle andere vormen van het marxisme en gaat voornamelijk om het halen van zoveel mogelijk zetels in een parlement. Het meeste komt deze stroming nog overeen met de sociaal-democratie. Grote communistische partijen in Frankrijk en Italie van vandaag de dag varen een eurocommunistische koers

Om het te concluderen: de verschillende stromingen hebben allemaal hetzelfde einddoel, alleen de weg erna is verschillend.

Voorbeelden van de verschillende bewegingen van het marxisme in Nederland zijn:
Marxistisch-leninistisch: De NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland) en hun jongerenbeweging, de CJB (Communistische Jongeren Beweging)
Trotskistisch: De IS (Internationale Socialisten) en Offensief


Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd
Beantwoord door:
M-L
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Het verschil in stromingen binnen het Marxisme:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Welke kleuren voor een grote meisjeskamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-04-24 16:12:45
schilderen van babykamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-17 22:42:21
Er was niets en het ontploft ook nog
      [Gesteld in Filosofie]
2011-07-01 21:42:33

Gemiddelde score Communisme: 8.7 (19x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+