Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Seksualiteit » Prostitutie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Prostitutie en krijg online een antwoord van de specialist in Prostitutie

Zelf een vraag over Prostitutie? Klik hier.
Meer vragen over Prostitutie.
De huidige beheerder van de rubriek Prostitutie:
Naam: Karel Danko
Bedrijf: Adult entertainment company
Reactiesnelheid: 24 uur
Waardering: 7.8 (van max. 10)
Meer informatie over Karel Danko vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ProstitutieVragen over Prostitutie via RSS. Klik hier.
RSS over Prostitutie op jouw website?Vragen over Prostitutie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ProstitutieVragen over Prostitutie via E-mail. Klik hier.

betalen prostituees belasting?

[Gesteld op: 13-03-2007]

Toelichting:
beste meneer Danko,
Zou u mij voor mijn profielwerkstuk kunnen vertellen of prosituees belasting betalen en hoe dat precies in zijn werk gaat? bedankt!
groetjes
Antwoord:
Belasting BTW of loondienst

Er zijn 3 manieren hoe er gewerkt dient te worden in de Adult Entertainment Industrie = Prostitutie branche en er is een 4de manier van werken binnen de branche in onderzoek.

De mogelijkheden zijn;
a. Loondienst
b. Zelfstandig Ondernemerschap (ZZPer Zelfstandige Zonder Personeel)
c. Freelancer, (ook als zelfstandig ondernemer)
d. Opting-in Deze vierde manier is nog in onderzoek en is nu nog niet in gebruik


Loondienst
Loondienst is niet gebruikelijk. Prostitutie is namelijk in 2000 gelegaliseerd maar het aanzetten tot prostitutie is nog steeds strafbaar. Als een exploitant een klant vraagt naar de dame van zijn keuze en vraagt welke diensten hij wil ontvangen, de exploitant hierna naar de dame gaat en haar de werkopdracht geeft, zet dezelfde exploitant dus aan tot prostitutie en is dus strafbaar! Vandaar dat loondienst niet gebruikelijk is in deze branche.

Indien er wel gewerkt word in loondienst is Loonbelasting van toepassing. Echter de meeste Nederlandse dames hebben een uitkering en willen vaak niet geregistreerd staan als prostituee. Dus ook niet werkzaam zijn in loondienst want dan worden zij geregistreerd bij cadans en het UWV en staan zij geregistreerd en dit willen zij weer niet. Vandaar dat de meeste dames als zelfstandig ondernemer wensen te werken. Kunnen zij zelf de boel inrichten en belasting betalen wanneer en hoeveel zij zelf willen opgeven.

Maar de stel regel is dat werken in loondienst voor prostituees eigenlijk niet kan. Voor meer informatie verwijs ik je hiervoor door naar het dossier ‘Rood licht voor prostitutie in loondienst’ uittreksel hiervan is te vinden op het internet http://www.google.nl/search?hl=nl&q=%E2%80%98Rood+licht+voor+prostitutie+in+loondienst%E2% 80%99&meta=Zelfstandig Ondernemer
Als Zelfstandig Ondernemer is de enige mogelijkheid waarbij de dames en heren die werkzaam zijn binnen de prostitutie branche of te wel de Adult Entertainment Industrie kunnen werken.
Echter de Belastingdienst weigert de dames in een club als zelfstandig ondernemer te zien. Doordat de Belastingdienst weigert de dames in clubs als zelfstandig ondernemer te zien, kunnen deze dames dus ook geen aangifte doen, de aangiftes worden niet geaccepteerd. Hierover ben ik bezig met de Belastingdienst om dit op te lossen,echter dit is pas mogelijk in de 2de helft van 2007 of 1ste kwartaal 2008.
De SER (Sociaal Economische Raad) heeft in februari 2004 (pagina 27 van dit rapport, zie de website van de SER) een uitspraak gedaan op de vraag van toenmalig Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of er een uitzonderingspositie moest komen voor prostituees die als zelfstandig ondernemer in seksinrichtingen werkzaam waren. De SER was het met de Staatssecretaris eens dat er GEEN uitzondering gemaakt behoefte te worden, zij werden gelijkgesteld met alle andere zelfstandig ondernemers. In 2004 heb ik de Controle Procedure Zelfstandig Ondernemers uit Nieuwe EU Landen ontwikkelt, de IND Politie en Gemeente werken volgens dit (door mij ontwikkelde) systeem echter de Belastingdienst weigert om hierin mee te gaan. (laatste nieuws moet een bezwaar indienen bij de Staatssecretaris van Financiën) en ben bezig met een landelijke krant om dit in de krant uit te spelen dit heeft echter nog wat weken nodig.

Alleen als de dames achter het raam werkzaam zijn, worden zij gezien als zelfstandig ondernemer, ondanks dat veel van deze dames werkzaam zijn voor een pooier of een loverboy ziet de belastingdienst deze dames wel als zelfstandig ondernemer.
De Belastingdienst controleert en loopt bijvoorbeeld op de Achterdam in Alkmaar ongeveer 2 keer per maand rond en doet een WTP = Waarneming Ter Plaatse om de dames te controleren;
Hierbij probeert de Belasting te controleren hoeveel klanten de prostituee heeft ontvangen.

Als zelfstandig ondernemer zijn de dames en heren die werkzaam zijn in de Adult Entertainment Industrie BTW-plichtig.
- Kamerhuur (=onroerend goed) is vrijgesteld van BTW (ikzelf ben van mening dat dit ook in de 19%BTW klasse moet vallen)
- De dienst (daad) zelf is belast met 19% (mijn mening hierover is; een prostituee is een acteur, je denkt toch niet dat zij bij iedere klant klaar komt, maar moet dit wel spelen tegenover haar klant, dus doet zij alsof dus is zij in feite een acteur die haar rol vol overgave speelt. Hierdoor ben ik van mening dat dit valt onder het 6%BTW tarief)
- Als ondernemer mag je bepaalde kosten aftrekken van de Belastingdienst, echter bedrijfskleding in deze branche word niet gezien als bedrijfskleding als zodanig, deze mag ook niet worden afgetrokken door een accountant.Freelancer
Als freelancer ligt er ook een mogelijkheid, ook dan werken de dames als zelfstandig ondernemer maar hebben minder administratieve rompslomp. Enige wat deze dames dienen te doen is aan het einde van het jaar via hun opgaven inkomstenbelasting dit te melden. Via deze link http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/bijverd_of_inkomst_als_freel_artie st_beroepssp_ib2641t61fd.pdf
Kun je de formulieren vinden om aangifte te doen als freelancer. Maar onzeker is of de Belastingdienst deze accepteert.Dit zijn in het kort de mogelijkheden hoe er gewerkt kan worden in de branche en hoe dit via de Belastingdienst geregeld is (er is vanaf 2000 nog steeds geen BTW betaald door geen één prostituee die in een club werkzaam is geweest omdat de Belastingdienst de dames niet als zelfstandig ondernemer wenst te zien)

Een oplossing waarmee de Belastingdienst wil gaan werken in de toekomst is de OPTING-IN regeling. ( zie ook andere vragen die ik over dit onderwerp op deze site heb beantwoord) Dit is een regeling die een exploitant van een club afspreekt met de Belastingdienst. Hierin word dan uitgegaan van Zelfstandig Ondernemerschap echter de exploitant moet wel een loonheffing inhouden. Dit is een verkapte Loonbelasting en valt ook als zodanig onder de noemer Loonbelasting. Echter de dames worden dan wel gezien als zelfstandig ondernemer, alleen de exploitant zorgt dat de Belastingdienst zijn geld ontvangt. Of dit systeem gaat werken is nog de vraag, overleg binnen de Belastingdienst met de branche over dit systeem van werken is nog gaande.


Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt met je profiel werkstuk heb je meer vragen dan stel je ze maar.

Karel

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan betalen prostituees belasting?:

ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
bijverdienen voor een 65 + er
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-02-18 15:33:15
Dividendbelasting
      [Gesteld in Administratie]
2010-02-25 11:44:08
Opting-in naast reguliere baan
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-06-24 17:09:18
Inkomen uit Engeland.
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2012-08-17 21:40:01

Gemiddelde score Prostitutie: 7.8 (282x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+