Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kunst » Fotografie » Amateur Fotografie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Amateur fotografie en krijg online een antwoord van de specialist in Amateur fotografie

Zelf een vraag over Amateur fotografie? Klik hier.
Meer vragen over Amateur fotografie.

Beheerder worden?

De rubriek Amateur fotografie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Amateur fotografie Klik hier.

RSS over Amateur fotografieVragen over Amateur fotografie via RSS. Klik hier.
RSS over Amateur fotografie op jouw website?Vragen over Amateur fotografie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Amateur fotografieVragen over Amateur fotografie via E-mail. Klik hier.

Tips en antwoorden voor een enthousiaste beginner?

[Gesteld op: 13-03-2007]

Toelichting:
Ik ben sinds enkele weken in het bezit van de Sony H5 camera. Zelf zie ik het als middenweg tussen een compactcamera en een spiegelreflex en ben door de goede kwaliteit en mogelijkheden heel erg enthousiast geworden. Mijn enthousiasme zorgt er soms echter voor dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Drie vragen:

1. Ik ben veel meer gaan lezen over fotografie en heb inmiddels door dat serieuze fotografen fotograferen met een (digitale) spiegelreflexcamera. Wat is het fundamentele verschil met een andere camera? En vanaf wat voor niveau raad je zo'n toestel aan?
2. Ik ben goed bekend met verschillende software maar van Photoshop heb ik geen kaas gegeten. Kan ik dit zelf leren (bv tutorials op internet) of kan ik me beter inschrijven voor een cursus oid (duur!) ?
3. Ik ben het echte beginnersstadium wel voorbij en maak veelvuldig gebruik van de P, A en S functie op m'n toestel. Heb je nog tips om mij verder op weg te helpen en beter te worden?
Antwoord:
Natuurlijk ga ik u verder helpen, daarom heb ik mij aangesloten bij gratisadviseurs.

Het wezenlijke verschil tussen een highend compactcamera en een spiegelreflex is dat u bij een compactcamera kijkt naar beelden opgevangen door de sensor die dit vertaalt in een zeer kleine monitor (schermpje). Bij een spiegelreflex krijgt u het beeld op een matglas geprojecteerd via een prisma. Verder kunt u natuurlijk bij een spiegelreflex diverse objectieven aanschaffen en moet u het bij een compactcamera doen met datgene wat de fabrikant erop gezet heeft.

Ik ben van mening dat iedereen die op behoorlijk niveau wil fotograferen uiteindelijk de overstap gaat maken naar een spiegelreflex. Wel kleven hier een paar nadelen aan. Door de aanschaf van bijvoorbeeld objectieven zal de uitrusting omvangrijker worden. U moet meer meesjouwen. Kwaliteit zult u op termijn alleen maar krijgen door goede objectieven te kopen en deze zijn kostbaar in aanschaf. Een spiegelreflex is gevoeliger voor stof op de sensor indien u regelmatig van objectief verwisseld, daar heeft u immers een spiegelreflex voor. Verder is een spiegelreflex veel sneller in haar werk. Scherpstellen gaat over het algemeen veel sneller en er is nauwelijks sprake van sluitertijdvertraging. Dit laatste is in de compactcamera ook al sterk verbeterd.

Met een spiegelreflex moet u ook leren fotograferen. De resultaten van veel beginners liggen lager dan die gemaakt met een compact. Indien u zich echt interesseert voor fotografie en de werking van de sensor begrijpt in combinatie met het verschil in sluitertijden en diafragma dan zal ook een spiegelreflex voor u een uitdaging zijn. Staat de camera meestal op de automaat en wilt u de camera eigenlijk in uw jaszak kunnen stoppen dan kunt u mogelijk nog lang vooruit met uw huidige camera.

Let wel goed op wat u koopt. Een highend compactcamera geeft meestal een beter resultaat dan een spiegelreflex met een bulkobjectief. Het investeren in een spiegelreflex met objectieven is het maken van zorgvuldige keuzen.

Photoshop (CS) heeft natuurlijk de naam HET pakket te zijn en dat is ook wel zo. Er is geen pakket dat meer te bieden heeft. Ik heb het dan niet over de wat ingepakte amateurversies. Wel is de aanschaf (en de upgrades) kostbaar. Een programa als Paint Shop Pro van Corel doet het ook erg goed bij de gevorderde amateur en ik weet dat ook veel profs hier graag mee werken. Dit pakket en de upgrades zijn veel gunstiger geprijsd.

Een goede cursus beeldbewerken volgen is altijd goed. Veel oefenen en lezen kan voor velen goed genoeg zijn, anderen hebben gewoon meer hulp nodig. Het aansluiten bij een fotogroep bij u in de omgeving kan veel geld besparen. U leert hier van elkaar.

Veel succes, zijn er verdere vragen dan zie ik uw reactie graag.

Erik Bierenbroodspot.Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Tips en antwoorden voor een enthousiaste beginner?:

wat voor soort groeimiddelen aan te schaffen?
      [Gesteld in Gewichtstraining & Bodybuilding]
2007-07-23 21:16:56
Wat is de beste opening voor een beginner?
      [Gesteld in Schaken]
2007-11-29 23:48:05
Spelbesturing FIFA '06 op de PC
      [Gesteld in Computerspellen]
2009-05-31 21:20:46
ik wil een squashracket kopen. Wat is goed?
      [Gesteld in Squash]
2010-10-01 00:34:39
Verjaring alcoholcontrole + puntenrijbewijs.
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2011-11-03 17:49:23

Gemiddelde score Amateur fotografie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+