Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Hypotheken » Hypotheken-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken-Zuid Holland

Zelf een vraag over Hypotheken-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken-Zuid Holland:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

samenwonen en 2 eigen huizen, wat is slim/eerlijk?

[Gesteld op: 17-01-2014]

Toelichting:
Mijn vriend en ik hebben elkaar 3 jaar geleden leren kennen, we hadden toen allebei net een eigen koopwoning. Hij heeft een hypotheek bij de Rabo, ik heb hiervoor geld geleend bij mijn familie. We wonen nu samen in mijn huis en beide huizen staan al geruime tijd te koop. We willen graag vastleggen hoe we de geldzaken regelen mocht de relatie eindigen als we 1 huis verkocht hebben. Daarbij spelen de volgende dingen: 1) Ookal zijn hypotheken en huizen nu van ons persoonlijk, degene die zijn huis verkoopt heeft bij verbreken van de relatie geen huis en een fikse restschuld en moet hier dan op de een of andere manier voor gecompenseerd kunnen worden door de andere partner. 2) We willen niet dat mijn vriend mede eigenaar en schuldenaar wordt van mijn huis, omdat we niet willen dat hij geld leent van mijn familie. 3) Voornamelijk vanwege ons leeftijdsverschil verdiende ik de afgelopen jaren veel minder dan mijn vriend en hij heeft hierdoor ook veel meer spaargeld opgebouwd voor en tijdens de relatie.

Onze relatie is verder heel goed en we vertrouwen elkaar prima met bijvoorbeeld de huishoudpot. Graag zou ik advies krijgen over te maken afspraken in bijv. een samenlevingsovereenkomst bij de verkoop van een van de huizen en welke verdeelsleutel hierbij gehanteerd moet worden. Mijn dilemma is dat ik op geen enkel moment aanspraak wil maken op het eigen spaargeld van mijn vriend, maar zijn werk en spaargeld maakt hem nu wel veel flexibeler, mocht de relatie eindigen.
Antwoord:

Goedemorgen,


Het antwoord op uw vraag is eigenlijk heel simpel. Trek een lijn in de agenda en spreek af dat u vanaf dat moment een gezamenlijke financiele huishouding voert. Alles wat er voor die tijd gebeurd is, blijft van de persoon zelf en alles wat er daarna gebeurd is van jullie samen. Ik zal het proberen duidelijk te maken met een voorbeeld.


Hij heeft een woning die €250.000,- waard is en waar een hypotheek op zit van €220.000,-. Aan de hypotheek zit een spaarverzekering verpand waarin €30.000,- is opgebouwd en hij heeft zelf nog €15.000,- gespaard.


Zij heeft een woning die 200.000,- waard is en waar een hypotheek op zit van €210.000,-. Aan de hypotheek zit een levensverzekering verpand waarin €5.000,- is opgebouwd en zij heeft geen spaargeld. Wel heeft zij een autolening van €10.000,- afgesloten.


Stel dat over een jaar de woning van hem verkocht wordt voor €260.000,-. Dan hebben jullie samen €10.000,- 'winst' gemaakt ten opzichte van de huidige waarde. Jullie kunnen dan beide €5.000,- bij jullie eigen vermogen optellen. De spaarverzekering die aan de hypotheek was verpand is op dat moment wellicht €33.000,- waard. Daarvan is de eerste €30.000,- van hem en het meerdere van jullie samen. Dus €1.500,- vermogensaangroei voor beide.


Stel dat jullie de komende drie jaren €6.000,- afbetalen op de autolening. Dan resteert er nog €4.000,- die volledig voor rekening van haar komt. Het was immers oorspronkelijk haar lening.


Zo kan ik nog wel een paar voorbeelden geven. Uiteindelijk komt het erop neer dat jullie een 'nulmeting' doen, waaruit duidelijk wordt, wie welk vermogen en welke schulden heeft. Op het moment dat er dan iets gebeurd kan opnieuw worden vastgesteld wat de waardes van schulden en bezittingen op dat moment zijn en het verschil wordt door tweeen gedeeld.


Ik hoop je hiermee wat houvast gegeven te hebben.


Met vriendelijke groet,


Mark Maris, PlusPlanner


www.plusplanner.nl


 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan samenwonen en 2 eigen huizen, wat is slim/eerlijk?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Hypotheken-Zuid Holland: 9.4 (95x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+