Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » UWV Uitkeringen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek UWV Uitkeringen en krijg online een antwoord van de specialist in UWV Uitkeringen

Zelf een vraag over UWV Uitkeringen? Klik hier.
Meer vragen over UWV Uitkeringen.
De huidige beheerder van de rubriek UWV Uitkeringen:
Naam: UWV Webcare Team
Bedrijf: Uwv
Reactiesnelheid: 23 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over UWV Webcare Team vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over UWV UitkeringenVragen over UWV Uitkeringen via RSS. Klik hier.
RSS over UWV Uitkeringen op jouw website?Vragen over UWV Uitkeringen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over UWV UitkeringenVragen over UWV Uitkeringen via E-mail. Klik hier.

(Hoe lang) recht op WW en zwangerschapsuitkering?

[Gesteld op: 16-01-2014]

Toelichting:
1 juli 2013 heb ik voor de uren die ik werkloos was (ik ging van 36 naar 12 uur p.w.) WW ontvangen. Ik had toen recht op 7 mnd WW. Deze WW heb ik zelf op 2 september stopgezet omdat ik meer uren (16) kon werken en ik verwachtte dat dit aantal uren snel meer zou worden. Ik heb toen gezegd dat ik voor die overige 20 uur niet beschikbaar was (zodat de WW zou stoppen). Inderdaad ben ik vanaf 24 sep weer 36 uur p.w. gaan werken. Dit duurde t/m 31 dec. Mijn contract werd niet verlengd. Daarom heb ik in januari weer een nieuwe WW aangevraagd. Echter biedt mijn werkgever mij nu weer een contract aan voor 24 uur.
Hierbij komt dat ik zwanger ben (6 mei uitgerekend). Mijn werkgever wil het contract daarom laten lopen tot mijn verlof (uiterlijk 8 april).

Als ik dit accepteer, moet ik nu mijn WW aanvraag weer stopzetten omdat ik werk heb gevonden. Dit is niet voor 36 uur, maar ik kan hier van rondkomen, dus wil hier niet mijn recht op WW aan verspillen. Moet ik dan weer zeggen dat ik niet beschikbaar ben voor de overige 12 uur?

Hoe pak ik deze situatie aan? Wanneer en bij wie moet ik de WW en zwangerschapsuitkering aanvragen? Hoe wordt de hoogte en duur dan berekend, gezien ik in april meer langer dan 26 wk heb gewerkt sinds de vorige WW?

Alvast bedankt voor de hulp.

Met vriendelijke groet.
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Wanneer je vrijwillig je WW-uitkering laat stopzetten kun je de WW-uitkering binnen een half jaar nadat je deze hebt laten stopzetten heropenen. Dit staat ook in je beëindigingsbrief. De WW-uitkering vraag je weer aan op www.werk.nl Tevens dien je jezelf ook weer in te schrijven als werkzoekende.

Je kunt er inderdaad weer voor kiezen om je uitkering weer tijdelijk stop te zetten. Ga je vervolgens met zwangerschaps- en bevallingsverlof (WAZO)? Houdt er dan rekening mee dat UWV de WAZO op dat moment alleen zal baseren op de 24 uur die je werkt bij je werkgever. Tenzij je jouw WW-uitkering laat stopzetten binnen 10 weken voor je uitgerekende datum. Is dat het geval? Dan ben je vanuit je (aanvullende) WW ook verzekerd voor de WAZO. Dit doe je door uiterlijk 8 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum contact op te nemen met UWV Telefoon Werknemers (0900-9294).

Ga je vanuit je dienstverband met zwangerschapsverlof (http://bit.ly/18u7iiI)? Je werkgever vraagt voor jou de zwangerschapsuitkering aan. Het dagloon (http://bit.ly/10lgB20) wordt gebaseerd op het totaal verdiende SV-loon (loon waarover je sociale premies en belasting betaalt) tijdens je dienstverband van waaruit je verlof begint.

UWV kijkt daarbij naar een referteperiode van een jaar. Volgens de informatie die jij verstrekt zou je korter dan een jaar tijdens je laatste dienstverband (bij je werkgever van waaruit je verlof begint) werken. De referteperiode is dan voor jou geen jaar, maar begint op dag 1 van je nieuwe arbeidsovereenkomst en loopt tot en met 31 maart 2014. Het verdiende SV-loon tijdens deze periode wordt vervolgens gedeeld door het aantal dagen dat je loon hebt ontvangen. De uitkomst is je dagloon. Van dit dagloon ontvang jij 100%.

Voor de hoogte van de zwangerschapsuitkering neemt UWV het dagloon van de WW (http://bit.ly/11z7Qin) over. Het dagloon is gebaseerd op de laatste maand van je WW-uitkering voordat je met verlof ging. Ook van dit dagloon ontvang je 100% tijdens de WAZO.

Meer actuele informatie wanneer je zwanger bent met een werkgever vind je hier: http://bit.ly/13Bkvmw en met een WW-uitkering hier: http://bit.ly/10Pfvfb

Ik wens je een voorspoedige zwangerschap.

Met vriendelijk groet,

Martijn
UWV Webcare Team
www.uwv.nl/webcare

Beantwoord door:
UWV Webcare Team
profielpagina


Gerelateerde vragen aan (Hoe lang) recht op WW en zwangerschapsuitkering?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16

Gemiddelde score UWV Uitkeringen: 8.6 (312x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+