Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Overdragen heffingskortingen overleden echtgenoot

[Gesteld op: 10-01-2014]

Toelichting:
In februari 2012 is mijn echtgenoot overleden.
In zijn aanslag 2012 is aangegeven dat het totaal van de inkomstenbelasting en/of premie volksverzekeringen uit box 1, 2 en 3 te laag is om de heffingskortingen te kunnen verrekenen. En dat daarom de toegepaste heffingskorting € 865 bedraagt, in plaats van € 1696 (Het gaat om de Ouderenkorting en de Algemene Heffingskorting).
Vervolgens wordt door de Belastingdienst aangegeven dat als er een fiscale partner is – en dat ben ik dus voor heel 2012– dat dan op basis van het bedrag dat die partner aan inkomstenbelasting en premie volksverzekering verschuldigd is, deze (een deel van) de heffingskortingen uitbetaald krijgt. Ik betaal genoeg belasting over dat jaar.
Daarbij las ik op internet dat de Algemene Heffingskorting voor 2012 niet tijdsevenredig wordt toegepast, hoewel men bij de Belastingtelefoon zei van wel. Volgens mij is dat pas vanaf 2013 het geval, waardoor ik naar mijn mening recht heb op uitbetaling van het verschil tussen € 1696 (het bedrag waar mijn man recht op had) en € 865 (het bedrag dat is toegepast). Het gaat hier immers om het belastingjaar 2012. Ik heb dit in een brief aangegeven aan de Belastingdienst.
Daarop werd ik door de Belastingdienst gebeld, dat men niet tot uitbetaling overging, omdat op het inkomen van mijn man eerst de Algemene Heffingskorting is toegepast en daarna de Ouderenkorting. De Ouderenkorting is niet overdraagbaar, dus stelde men dat er geen uitbetaling aan mij zou plaatsvinden. Dit in tegenspraak met hun eigen informatie aan mij!
Mijn vraag aan u is: is het wettelijk vastgelegd dat altijd eerst de Algemene Heffingskorting wordt toegepast en daarna zoals in dit geval de Ouderenkorting? Of doet men het altijd zo en is het dus meer een gewoonte?
Door het toepassen van deze volgorde loop ik dus een aanzienlijk bedrag mis, terwijl de Belastingdienst mij zelf had gewezen op mogelijke uitbetaling van Heffingskorting..
Had men op zijn inkomen eerst de Ouderenkorting toegepast, dan had ik recht gehad op het deel van de Algemene Heffingskorting dat niet bij hem kon worden verrekend. Dit voelt heel onrechtvaardig.
Een overlijden brengt vaak al genoeg emotie en financiële problemen met zich mee en dit viel me na die eerdere berichtgeving van de Belastingdienst aan mij over uitbetaling vd Heffingskorting nogal rauw op mijn dak.
Ik hoor heel graag uw mening.
Vriendelijke groet.
Antwoord:

Ik begrijp uw vraag, maar ik vrees dat ik weinig voor u kan betekenen. U bent helaas op het verkeerde been gezet door informatie van de Belastingtelefoon. Het is algemeen bekend dat daar niet de personen zitten met de hoogste opleiding, en dat daar regelmatig onjuiste antwoorden worden gegeven. Maar uiteraard ook wel veel juiste antwoorden, veel mensen worden er mee geholpen.
Ik ken het uit de praktijk dat inderdaad eerst de algemene heffingskorting op de belasting in mindering wordt gebracht, en daarna de overige heffingskortingen. Of dit zo in de Wet staat is mij niet bekend, maar ik verwacht niet dat het grote computersysteem van de Belastingdienst op dit punt fout is geprogrammeerd. Ik vrees dus dat er weinig aan te doen is, want de ouderenkorting is inderdaad niet overdraagbaar.


Het enige wat ik kan aanraden is nog eens kritisch naar de ingediende belastingaangifte te kijken, en na te gaan waarom het inkomen van uw echtgenoot zo laag is. Als er in die belastingaangifte aftrekposten zijn toegepast, zoals hypotheekrente of ziektekosten, dan zit daar de oplossing van het probleem; deze aftrekposten mogen ook bij u in de aangifte worden opgegeven, en als dat gebeurt wordtd e te betalen belasting van uw man hoger, dat echter wordt verrekend met de heffingskortingen, en uw belastingbdrag wordt lager. U krijgt dan alsnog een extra uitbetaling.
De keuze voor toepassing van deze aftrekposten kan worden gedaan zolang de aanslag 2012 niet definitief is opgelegd. Of als deze wel is opgelegd, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken, en alsnog anders kiezen.

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor het duidelijke antwoord. De informatie die ik kreeg over uitbetalen van de Heffingskorting stond op papier vermeld in de aanslag... en kwam dus van de Belastingdienst zelf.
Het jaarinkomen van mijn man was naar verhouding laag, omdat hij al in februari overleed.
Alle aftrekposten zijn bij mij opgevoerd, en ik had aangegeven dat wij het hele jaar fiscale partners zijn.
Dus daar is het maximale al uitgehaald.
Ik zal me dus bij dat Heffingskorting verhaal moeten neerleggen helaas.
Maar vriendelijk dank voor uw reactie.
 
Antwoord Beheerder:

Akkoord, graag gedaan.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Overdragen heffingskortingen overleden echtgenoot:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Heffingskortingen IB 2009
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2010-03-23 11:02:58
opvolging overleden erfgenaam?
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-07-17 13:06:29

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+