Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Hoe leer ik mijn 4jarige dochter zelf in te slapen

[Gesteld op: 02-01-2014]

Toelichting:
Mijn dochter van 4 weigert te gaan slapen als haar vaste bedritueel ten einde is. Zij gaat dan rechtop in bed zitten en weigert te gaan liggen. Het enige dat helpt, is haar beloven later nog even bij haar te komen kijken. Als ik dat doe, slaapt ze meestal wel binnen 20 minuten. Echter, zij is een lichte slaper, wordt regelmatig midden in de nacht wakker en staat dan jengelend aan onze slaapkamerdeur. Ook dan is de enige mogelijkheid om haar stil te houden, om regelmatig bij haar te gaan kijken totdat zij in slaap valt. Dat kan soms wel een uur duren. Als zij 2 keer per nacht wakker wordt, ben ik dus 2 uur bezig met naar haar toegaan en haar rustig opnieuw te laten inslapen. Ik ben gesloopt. Voor de duidelijkheid: ik leg haar zonder enige poespas terug in bed, zeg dat ze stil moet zijn en zeg dat ik nog even bij haar kom kijken. Zij blijft dan gelukkig stil, maar het lijkt alsof zij bewust wakker blijft totdat ik weer kom kijken. Als ik dan naar haar toe ga, zeg ik alleen: 'goed dat je stil was, ga maar lekker slapen, ik kom zo nog even kijken', en dan ga ik gelijk weer weg. Dit herhaal ik tot zij slaapt, wat dus erg lang duurt. Als ik dit niet doe, weigert ze verder te slapen. We hebben onlangs een aantal keer geprobeerd dit te doorbreken door niet op haar wensen en haar gejengel in te gaan, wat resulteerde in een nachtelijke hysterie (gillen, tegen de deur bonken, hard roepen), die ruim 3 uur geduurd heeft. We waren toen zo uitgeput en gestresst dat we toch maar weer ge-eindigd zijn met de oude aanpak. De dag erna kregen we klachten van de buren over het lawaai. Bijkomend probleem is, dat mijn man en ik het niet eens zijn over de aanpak van dit slaapprobleem. Mijn man wil haar nachtelijke gejengel negeren, maar ik word erg gestresst van haar zeer volhardende hysterische buien die hiervan het gevolg zijn (we zijn zo 2-3 uur verder) en de reactie van de buren. Ik ben inmiddels op van steevast 2 keer een uur 's nachts bezig zijn om haar stil te houden en haar in slaap te laten vallen. Ons huwelijk wordt er niet beter op. Om mijn man zo weinig mogelijk te belasten, slapen we al gescheiden en hij wil mij niet steunen in mijn aanpak omdat hij er niet achter staat. Hoe kan ik mijn dochter leren om, wanneer zij wakker wordt, zonder mijn hulp rustig verder te slapen?
Antwoord:

Wat zou ik graag een tip geven die ervoor zorgt dat het slaapprobleem van je dochter (en daarmee dat van jullie!) meteen opgelost is! Helaas zal dat wat bij de één prettig is, bij de ander juist averechts werken.. Een slaapprobleem is dan ook niet snel opgelost. Er is veel geduld en een lange adem voor nodig.


Naar aanleiding van jouw vraag heb ik echter wel een paar tips/aandachtpunten waar je hopelijk wat aan hebt:  • In de eerste plaats een compliment: wanneer je kind niet slaapt, kom je zelf ook heel wat nachtrust tekort. Dit heeft ontzettend veel invloed op je eigen functioneren en dat van het gezin. Veel bewondering dan ook voor jullie geduld én jullie pogingen om te zorgen dat je kind uiteindelijk lekker slaapt en zich ook nog veilig voelt!

  • Jullie verschil van mening over de aanpak van het probleem maakt het er inderdaad niet makkelijker op. Tegelijkertijd merk je dat de manier waarop jullie er nu mee omgaan niet werkt. Het kost simpelweg te veel energie. Het patroon dat is ontstaan, dient te worden doorbroken, maar hoe? Het leek erop alsof de manier van je man (negeren) óók niet werkt, maar:

  • Je dochter is inmiddels eraan gewend dat het slaapritueel gaat zoals het nu gaat. Stel dat ze het al haar hele leven gewend is, dan heeft het dus ook tijd nodig om te wennen aan een ander ritueel. Enne... dit zou best een week kunnen duren... Geef dus niet te snel op!

  • Wanneer jij en je man samen besluiten om niet meer naar je dochter toe te gaan, houd je dan ook aan deze belofte. Wanneer je na 3 uur schreeuwen alsnog naar haar kamer komt, merkt ze dat, als ze maar lang genoeg volhoudt, er uiteindelijk gebeurt wat ze gewend is en zijn de afgelopen 3 uren ook nog eens voor niets geweest!

  • Het is wél belangrijk dat je haar vooraf uitlegt dat je vannacht niet meer gaat komen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik moet ook slapen, want slapen is gezond. Ik blijf dan ook in mijn eigen bed vannacht. Als er iets is, mag je wél naar me toekomen. Maar schreeuwen en roepen mag niet." Zo kan je dochter zelf besluiten of het haar waard is om uit haar warme bedje over de gang naar jullie toe te lopen. Nogmaals, ze zal niet meteen akkoord gaan met deze nieuwe 'regel'. Hopelijk helpt het je om te weten dat ze inmiddels wél oud genoeg is om dit te begrijpen en om hier mee om te gaan. Je kunt haar er dus op aanspreken wanneer ze zich hier niet aan houdt (bijvoorbeeld door vanaf de gang te zeggen: "Weet je nog, kom maar naar mij toe als er iets is. Ik kom niet naar jou."

  • Een beloningssysteem voor als het wél goed gaat, is vaak ook een leuk idee. Als het goed gaat, krijgt ze een sticker en 5 stickers betekent dat ze iets leuks mag kiezen om te gaan doen (speeltuin, pannenkoeken eten, iets langer opblijven).

  • Wanneer je samen besluit dat dit de manier is waarop jullie het de komende tijd gaan aanpakken, verdeel dan ook de verantwoordelijkheid. De ene nacht slaapt de één op de rustige plek en de andere nacht de ander. Zo bouw je om de beurt toch een beetje energie op voor de nacht erop.

  • Tja, ik heb gemakkelijk praten, want jullie hebben ook nog buren die klagen over het geschreeuw 's nachts! Wellicht valt hier iets op te bedenken: ga het traject (want dat is het!) in wanneer de buren nét een lang weekend of weekje op vakantie gaan. Of neem een bos bloemen voor ze mee en leg uit wat het slaapprobleem van je dochter met jullie doet en hoe nodig het is om het patroon te doorbreken. Hopelijk zorgt dit voor begrip en geduld van hun kant.

  • Een garantie kan ik jammer genoeg niet geven. Maar uit wat ik lees maak ik op dat het zo óók niet verder kan. Dus waarom probeer je het niet? Het is in elk geval iets wat je man en jij samen doen en ook dat kan al een energieboost geven. Het heeft tijd nodig en slapen kun je niet dwingen, maar als je je eigen grens bewaakt (ik ga er niet uit vannacht), nadrukkelijk omdat dat uiteindelijk óók goed is voor je dochter, zul je hopelijk merken dat de tijd die je dochter nodig heeft om (weer) in slaap te komen, steeds korter wordt, totdat je op een ochtend merkt dat iedereen de hele nacht heeft doorgeslapen. En geloof me, dan weet je meteen waar je het allemaal voor hebt gedaan :-D


Veel succes en sterkte ook. Ik hoor graag hoe het uiteindelijk is gegaan!

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Hoe leer ik mijn 4jarige dochter zelf in te slapen:

Slapeloosheid
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2006-12-06 19:09:46
Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-07-23 18:07:36
mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
Schoolopdrachten en tussentijds stoppen
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-08-12 18:47:37

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+