Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

boekhouding rijschool

[Gesteld op: 24-12-2013]

Toelichting:
Graag wil ik wat deskundige hulp van een ervaren specialist. Sinds november heb ik een eigen autorijschool. Via veel op het Internet te hebben gezocht ben ik mijn eigen administratie gaan doen. Ik rij in een auto, en rij er ook prive in. De BTW; Zoals ik weet moeten autorijschoolhouders een kasstelsel bijhouden. Dit houdt in dat de btw moet worden afgedragen wanneer het geld is betaald. Vaak wordt er direct afgerekend na een les. Dit zet ik dan ik het kasboek, en draag de btw, 21% netjes af in het kwartaal waar de inkomsten in vallen. Het komt ook wel voor dat mensen een pakket kopen. Hier stuur ik ze dan een factuur voor. Omdat ik het kasstelsel moet volgen, moet ik dan ook pas de btw afdragen wanneer ik het ontvang? Ondanks dat ik een factuur stuur? Ik las namelijk dat je niet verplicht bent om facturen naar particulieren te sturen. Daarnaast heb ik uitgaven. De btw van uitgaven moet worden afgedragen aan de hand van datum van de bon/ factuur heb ik gelezen. Maar er zijn ook sites waar dat anders op vermeld staat;http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/belastingen/omzetbelasting/kasstelsel-fact uurstelsel.htm Dus wanneer ik 2500 euro ontvang in november, en de lessen gaan over een deel 2013 en 2014 dan betaal ik de btw in 2013 4e kwartaal? Inkomstenbelasting; Het komt zoals ik al aangaf vaak voor dat mensen een pakket nemen. Deze maand heb ik voor 10000 euro aan pakketten verkocht. Moet ik deze 10000 dan in 2013 als omzet opgeven? Stel ik verkoop aan A een pakket voor 2500 euro. Deze betaald op 10-12-2013. In december 2013 neemt hij een les. Het pakket bestaat uit 60 lessen en examens. De rest van de lessen neemt hij in 2014. Hoe verwerk ik dat? Examens; Ik koop bij het CBR een tegoed aan examens in. Deze heb ik op mijn balans gezet. Dus op 10-12-2013 koop ik voor 5000 euro examens in. Deze zet ik op de balans. Nu verkoop ik een examen. Hoe verwerk ik dat in mijn boekhouding? Ik las iets van rekening courant? Ik hoop dat u mij kunt helpen. H. de Vries
Antwoord:

Ik heb in mijn praktijk meerdere autorijscholen als klant, en begrijp uw probleem. U probeert het zelf op te lossen met informatie van internet, maar dan loopt u tegen het probleem aan dat internet in het algemeen slecht betrouwbaar is. Als je op internet hebt gevonden dat het linksom moet, dan zijn er ook weer mensen die roepen dat het rechtsom moet. U kunt daar niet op vertrouwen, en daarom moet ik altijd verwijzen naar de enige website waar je wel op mag vertrouwen, en dat is die van de Belastingdienst.
Alles over het kasstelsel kunt u vinden op http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakel ijk/btw/btw_aangifte_doen_en_betalen/bereken_het_bedrag/hoe_berekent_u_het_btw_bedrag/kasstelsel/


Daarbij is duidelijk vermeld dat het kasstelsel alleen betrekking heeft op verkopen; de BTW op kosten trekt u af in het tijdvak dat de kosten bij u in rekening zijn gebracht (=factuurdatum) ongeacht of deze kosten wel of niet zijn betaald.
Op de andere pagina vind u een lijst met alle branches waarvoor het kasstelsel geldt, en de autorijschool is daarbij ook vermeld. Dat betekent dat u voor ALLE opbrengsten het kasstelsel moet toepassen. Dus ook al stelt u een factuur op, dan nog hoeft u de BTW pas af te dragen over het tijdvak waarin het bedrag is ontvangen. U heeft dus niets te maken met het factuurstelsel.


Ook is het niet van belang waar de factuur betrekking op heeft. Als u € 2.500 in november ontvangt, die betrekking heeft op 2013 en 2014, dan moet u de BTW toch aangeven over het 4e kwartaal, omdat u het bedrag dan heeft ontvangen.


Tot zover de vragen over de omzetbelasting. Voor de inkomstenbelasting gelden andere regels. Daarbij moeten de inkomsten en uitgaven zoveel mogelijk worden toegerekend aan het jaar waar ze op betrekking hebben. En dat is bij autorijscholen een groot probleem in het geval van pakketten. U moet daar zelf een redelijk uitgangspunt voor kiezen. In het jaar boekt u de inkomsten gewoon op basis van de ontvangsten, en na afloop van het jaar moet een balanspost worden opgenomen voor deze vooruitontvangsten, dus het deel van de omzet dat betrekking heeft op het volgend jaar. U zou kunnen stellen dat bijvoorbeeld de omzet van verkoop van pakketten van december volledig is toe te rekenen aan volgend jaar. Of dat waar is weet ik niet, want ik ken uw pakketten niet. Maar ook een deel van de omzet van november zal wellicht betrekking hebben op volgend jaar.
U moet een uitgangspunt kiezen, en daarmee een afgerond bedrag bepalen dat u op de balans credit opneemt als vooruitontvangen.


Aan de andere kant moet u ook een balanspost debet opnemen voor nog te ontvangen lesgelden. U heeft immers alleen de werkelijke ontvangsten als omzet geteld, maar ook hetgeen volgend jaar aan u wordt betaald over dit jaar moet u bij deze omzet optellen. U moet dus zelf vaststellen hoeveel u nog te ontvangen heeft op 31 december.


Voor wat betreft de examens het volgende:
U moet CBR een voorschot betalen, anders kunt u geen examens reserveren. Dit voorschot wordt bij CBR bijgeboekt op uw rekening-courant, en kosten van examens worden afgeboekt op deze rekening-courant. U kunt het verloop van deze rekening-courant per maand opvragen bij CBR. Aan het eind van het jaar staat er nog een saldo van de rekening-courant open, en dat neemt u op uw balans op als vordering. U moet in uw boekhouding een aparte rekening aanhouden voor deze rekening-courant; betalingen aan CBR boekt u bij, en als u facturen ontvangt voor kosten, dan boekt u deze kosten af van de rekening-courant.  


Ik hoop dat het hiermee wat duidelijker is geworden.

 
Reactie vraagsteller:
Het is mij een stuk duidelijker geworden.

Alleen snap ik niet wat u bedoeld met nog te ontvangen.
Is dat wanneer ik een les heb gedaan, en dat deze mensen nog moeten betalen?
Zo ja, dat doe ik niet. Ze betalen altijd vooraf.

Een voorbeeld:
Klant betaald 2500 euro op 22-12-2013.
2000 is voor het lessen btw 21%, en 500 voor het examen btw vrij.
Op 22-12-2013 boek ik dat zo;
Bank 2500 ( balans)
aan 1620 R/C CBR 500 ( balans)
aan 1010 BTW af te dragen 347 ( balans)
aan 8000 omzet 1653 ( balans)

Is dat goed?

Groeten de Vries
 
Antwoord Beheerder:

Met de balanspost "nog te ontvangen" bedoel ik inderdaad dat mensen nog moeten betalen. Uit de praktijk ken ik dan het voorbeeld dat op 1 december ene factuur wordt verzonden voor ene pakket, waarbij alvast met de lessen wordt begonnen.  Maar vanwege de betaaltermijn van 30 dagen wordt er pas in januari betaald. In dat geval moet je een balanspost opnemen omdat er al lessen zijn gegeven in december.
Maar als dit bij u niet voorkomt, dan hoeft u daar geen balanspost voor op te nemen.


Uw journaalpost is op zich wel juist.
Alleen vraag ik mij af waarom u direct boekt op 1620 rc CBR.
Deze schuld aan CBR ontstaat namelijk pas op het moment dat u het examen heeft geboekt.
Doet u dat direct als het bedrag door de leerling is betaald? Zo ja, dan is uw journaalpost juist.
Zo niet, dan moet u het ontvangen bedrag van € 500 boeken op een rekening "omzet examen".
Pas later als u het examen reserveert, dan boekt u:
Kosten examen
aan 1620 r/c CBR


Dit onderscheid is noodzakelijk omdat uw r/c met CBR anders niet zal aansluiten.


 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan boekhouding rijschool:

kan ik de rijschool aanklagen?
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2011-09-30 12:10:14
kan ik deze rijschool aanklagen? hoe/werking?
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2012-01-19 08:23:22
Rijschool komt les niet na,compensatie?
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2012-06-14 17:28:33
Is er in deze situatie sprake van contractbreuk?
      [Gesteld in Geschillencommissies]
2008-11-18 09:34:49
auto examengeld 420,00 terug te vorderen.
      [Gesteld in Incasso]
2011-01-30 20:08:35

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (554x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+