Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Mag mijn werkgever vakantie dagen afnemen?

[Gesteld op: 18-12-2013]

Toelichting:
Ik werk 32 uur per week, had al weer 72 overuren staan. nu heb ik 2 weken vrij gevraagd om die uren weg te werken. ik wil tijd voor tijd. Nu worden maar zo vakantie uren afgenomen en zeggen ze dat de overuren uit betaald worden. ik wil dit niet. moet ik dit maar zo accepteren.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende de het afnemen van vakantieuren en het uitbetalen van overuren, bericht ik u het volgende.


Op grond van de wet heeft iedere werknemer recht op een aantal vakantiedagen gelijk aan vier keer de overeengekomen arbeidsomvang per week. Uitgaande van een fulltime dienstverband heeft iedere werknemer dus recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Daarnaast kunnen de werkgever en werknemer in de arbeidsovereenkomst afspreken dat de werknemer meer vakantiedagen opbouwt. Alle vakantiedagen boven de 20 waarop de werknemer op grond van zijn arbeidsovereenkomst recht heeft, zijn bovenwettelijke vakantiedagen.


Voorheen kwamen alle vakantiedagen, zowel wettelijke als bovenwettelijke, pas te vervallen nadat vijf jaren waren verstreken sinds het jaar waarin deze waren opgebouwd. Enorme stuwmeren aan openstaande vakantiedagen waren het gevolg. Om werknemers met oog op hun gezondheid te stimuleren om regelmatig vakantiedagen op te nemen, heeft de wetgever besloten om de vervaltermijn van wettelijke vakantiedagen per 1 januari 2012 in te korten van vijf jaar tot zes maanden na afloop van het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Vakantiedagen die het eerst vervallen, moeten worden geacht het eerst te zijn opgenomen. De vervaltermijn voor bovenwettelijke vakantiedagen is vijf jaar gebleven. Hetzelfde geldt voor wettelijke vakantiedagen die vóór 2012 zijn opgebouwd.


Over het uitbetalen van de gemaakte overuren het volgende. Uw CAO bevat de regels voor het uitbetaling van overuren. Als er geen CAO of individuele afspraken over de hoogte van uitbetaling van overwerk zijn gemaakt, dan zijn er geen speciale overwerktoeslagen van toepassing. Als uw  werkgever opdracht geeft tot overwerk of instemt met overwerk, moet deze dat wel compenseren, tenzij afgesproken is dat overwerk bij het salaris is inbegrepen.


Ik adviseer u dan ook om uw CAO of arbeidscontract te raadplegen, wellicht is hierin een artikel opgenomen betreffende overwerk.


Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://www.de-arbeidsrechtspecialist.nl in te vullen.


Met vriendelijke groet,


E.A. Vonsee                                                                                                                 Adviseur P&O en Arbeidsrecht


 


!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!


 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mag mijn werkgever vakantie dagen afnemen?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
hoe te handelen?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-01-17 10:59:40
Verplicht vakantiedagen uitlaten betalen
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-06-12 05:22:57
verplicht vak dagen uitbetalen ?
      [Gesteld in Ontslagrecht]
2009-04-07 13:29:52
Ben ik verplicht deze uren nu op te nemen?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-03-02 11:51:31

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+