Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Koersverschillen (vervolg2)

[Gesteld op: 16-12-2013]

Toelichting:
Ik bedacht me net het volgende na nog een keer uw volgende citaat te lezen: "Maar wat u ook doet, het belangrijkste is dat aan het eind van het jaar alles tegen de juiste koers van die datum is omgerekend. Als de balans goed is, is namelijk de winst- en verliesrekening ook goed."

Maar stel als ik uitsluitend geld zou lenen van m'n rekening-courant BV (USD-rekening, maar omgerekend naar € geboekt) dat niet via de winst- en verliesrekening loopt, moet ik dan de som bepalen van de lening eind van het jaar en deze tegen koers balansdatum omrekenen waardoor het koersverschil als volgt kan worden geboekt:

Bank (in USD) € x,-
Aan Lening € x,-

Of moet ik hier iets ten laste (uitgaand van negatief verschil) het resultaat boeken? Zo ja, hoe? Bij voorbaat enorm bedankt!
Antwoord:

Voor de duidelijkheid: mijn opmerking had betrekking op de te hanteren koers. Alle balansposten moeten op de balansdatum tegen de koers van dat moment worden omgerekend, en het verschil moet naar het resultaat worden geboekt als koersverschil.


U noemt de boeking:
Bank
Aan lening
Deze boeking is per definitie al fout omdat u niets boekt op koersverschillen.

U moet voor de aanpassing van het banksaldo eerst boeken:
Bank
Aan koersverschillen


En als u geld heeft geleend is het de vraag of het een lening in euro's is of een lening in USD. Het feit dat het geld van de USD-rekening wordt opgenomen is daarbij niet belangrijk. Als voorbeeld: als u 100.000 USD opneemt als lening, krijgt u bijna € 75.000 euro. Heeft u dan 100.000 USD geleend, of 75.000 euro? dat moet blijken uit de leningsovereenkomst. In het laatste geval moet u dus 75.000 euro terugbetalen, en heeft u geen koersrisico. maar in het eerste geval moet u 100.000 USD terugbetalen, en dat kan u veel gaan kosten als de koers van de euro daalt.
Alleen als de lening in USD is, dan moet u op de balansdatum de lening omrekenen tegen de juiste koers.
U boekt dan:
Koersverschillen
Aan lening.

 
Reactie vraagsteller:
Met betrekking tot de lening: de DGA neemt tussendoor regelmatig bedragen tussen $200-$1000 op en betaalt ze later weer terug aan de BV in €. Dus het gaat hier om rekening-courant verhouding. De terugbetaling geschiedt in €, maar wordt opgenomen in $. Maar omdat het niet om 1 bedrag gaat, maar over en weer bedragen ben ik nu in de war of ik hier te maken heb met een positie in vreemde valuta of dat ik de opname gewoonweg tegen exacte koers moet omrekenen en dat bedrag moet weer aan de BV weer worden betaald, maar omdat ik niet exacte koers neem, maar een gemiddelde boekte ik het verschil weer ten gunste of ten laste van het banksaldo. Maar in het licht van deze nieuwe informatie; gewoon bedragen optellen en het verschil boeken aan koersverschil? Bij voorbaat hartelijk bedankt.
 
Antwoord Beheerder:

Het maakt voor de verwerking geen verschil of het gaat om een lening of een rekening-courant. Maar uw voorbeeld geeft wel de kern van het probleem aan: de DGA neemt bedragen in USD op, en betaalt terug in euro's. Maar wanneer heeft hij de schuld afgelost? In welke valuta wordt de schuld omgerekend?
Als voorbeeld: stel er wordt 10.000 USD opgenomen, die op dat moment een waarde heeft van € 7.500. Een maand later wil de DGA terugbetalen, maar is de koers van de USD gestegen, zodat 10.000 USD nu € 7.600 kost. Wat moet de DGA nu betalen? Als hij 10.000 USD heeft geleend, moet hij € 7.600 terugbetalen. Maar als hij € 7.500 heeft geleend, moet hij € 7.500 terugbetalen.


De valuta waarin de rekening-courant wordt bijgehouden moet vastliggen in de rekening-courantovereenkomst die de DGA met zijn BV moet afsluiten. Mijn advies zou dan zijn om deze schuld in euro's te registreren. Opnames worden dan eenmalig omgerekend van USD in €, maar daarna heb je geen koersverschillen meer.


De andere optie is dat alle mutaties steeds worden omgerekend in USD. Maar dan moeten alle stortingen in € worden omgerekend in USD, en bovendien moet je na afloop van het jaar de rekening-courant-schuld (berekend in USD) omrekenen tegen de koers van dat moment in euro's. En dan krijg je inderdaad wat u in de laatste regel vermeld: alle bedragen (in euro's) optellen, en het verschil afboeken als koersverschil.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Koersverschillen (vervolg2):

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Laptop geeft donker scherm.
      [Gesteld in Laptops]
2006-09-18 16:39:14

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+