Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Buren willen dat wij Eik kappen

[Gesteld op: 16-12-2013]

Toelichting:
Wij hebben een paar buren, die een huis verderop wonen, die willen dat wij een hoge eik kappen. De eik staat op de erfscheiding aan de andere kant, dan zit er dus nog onze tuin en de tuin van andere buren tussen. Dan twee carports en dan begint het huis van de buren. De buurvrouw in kwestie klaagt over het feit dat ze gedurende 6 -8 weken in de herfst geen zon meer in de ochtend in haar woonkamer heeft. In de middag staat de zon voor het huis en krijgt ze ruim zon. In de zomer en het voorjaar is dat probleem er niet ( want de boom heeft dan nog geen blad en /of de zon staat hoog genoeg aan de hemel)Zij heeft al een offerte opgevraagd - over onze boom! zonder dat wij dit wisten- en stelt nu voor om deze te kappen. Omdat ons antwoord hierop nee is, dreigt ze met de gang naar de rechter. Heeft deze buurvrouw een zaak?
Antwoord:

De kans lijkt mij klein dat de buren via juridische weg iets tegen de boom kunnen ondernemen. Hij staat in ieder geval duidelijk meer dan de wettelijk voorgeschreven minimale afstand van 2 meter uit de erfgrens met die buren. Een boom mag verder geen onevenredige overlast bezorgen (zie Burgerlijk Wetboek 5, artikel 37: De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.). Als er sprake is van grote overlast (bijvoorbeeld omdat de buren geen daglicht meer in de woning krijgen) dan zouden zij via de rechter kunnen vragen om maatregelen op te leggen. Een aantal uren per dag minder zon in de tuin of hinder van afvallend blad, bloesem of zaden zijn doorgaans onvoldoende reden om maatregelen opgelegd te krijgen. Alleen wanneer de takken of wortels doorgroeien over of in de tuin van die buren mogen zij van u verlangen dat u daartegen maatregelen neemt. In hetzelfde wetboek staat het een en ander over overhangend groen: "Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toeëigenen. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toeëigenen." Zij mogen het overhangende deel van de takken of wortels dus zelf (laten) verwijderen als u dat niet binnen redelijke tijd zelf verzorgt, echter zonder de boom blijvende schade toe te brengen. Misschien kunt u desondanks toch proberen met de buren een compromis te bereiken waarbij de boom zoadanig gesnoeid wordt dat zij wat minder overlast ondervinden en u de boom toch kunt behouden. Zo kunnen er misschien enkele zware takken uitgelicht worden of kan (een deel van) de doorgaande top verwijderd worden. Hiertoe zou u het best advies kunnen vragen bij een hovenier of boomchirurg in uw regio. Een hovenier bij u in de buurt kunt u vinden via via de volgende websites: www.vhg.org, www.groenkeur.nl of www.exclusiefgeselecteerd.nl voor de hoveniers aangesloten bij de Tuinen van Appeltern.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Buren willen dat wij Eik kappen:

Vergunning aanvragen sexclub
      [Gesteld in Prostitutie]
2009-11-16 10:03:10
remmingen
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2010-02-14 21:05:42
Onder bewind uit, zelf schulden betalen?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-05-09 20:47:37
soft taupe en romig wit toch bij elkaar?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-10-16 11:33:33
Div. vragen inzake erfenis met veel erfgenamen
      [Gesteld in Suriname]
2013-02-24 12:56:52

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+