Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Waardebepaling aandeel bedrijf

[Gesteld op: 04-12-2013]

Toelichting:
Als een medewerker samen met de DGA een VOF wil beginnen onder dezelfde bedrijfsnaam. Kan de waarde worden bepaald door toekomstige kasstromen contant te maken en de helft hiervan uitgaande van 50/50 vennootschap? Hoe kan de rentevoet (vermogenskostenvoet) worden bepaald van de DGA? Normaal is dat het gewenste rendement van de aandeelhouders + rentevoet vreemd vermogen, kan ik ditzelfde toepassen bij de DGA in kwestie?
Antwoord:

Er zijn een aantal manieren om de waarde van een onderneming te berekenen, en iedere rekenmethode geeft weer een andere uitkomst. DE waarde van een onderneming bestaat dan ook niet, maar ze geven een indicatie van wat redelijk zou kunnen zijn. 
Uw vraag betreft slechts 1 van deze rekenmethodes. Een nadeel hierbij is dat meerdere factoren subjectief zijn, waaronder de rentevoet. Een afwijkende rente geeft een afwijkende uitkomst, en daar zijn geen harde richtlijnen voor. Ik kan u daar ook niet verder mee helpen, daarvoor kunt u een deskundige inhuren.

Maar de vraag is ook: waarom wilt u de waarde berekenen? Als een B.V. met een medewerker wil samenwerken in de vorm van een VOF kan de BV daarbij de onderneming inbrengen onder voorbehoud van goodwill. Dat heeft als voordeel dat er geen belasting behoeft te worden afgerekend, en dat de medewerker geen rechten op de onderneming krijgt. Dat blijft immers bij de B.V.

Of is het de bedoeling dat de BV wordt geliquideerd, en de onderneming verkoopt aan de VOF? In dat geval moet wel een waarde worden bepaald, maar dat kan ook bijvoorbeeld op basis van een factor keer de winst. Ook dat is echter subjectief.

 
Reactie vraagsteller:
Vanwege bepaalde aansprakelijkheden blijft de BV in stand, maar het bedrijf wordt gerund in de vorm van VOF. Dus het klantenbestand, de licenties voor programma's etc. worden overgeheveld naar de VOF, slechts een aantal zaken los van de bedrijfsvoering blijven in de BV staan. De echte kasstromen gaan gegenereerd worden door de op te richten VOF. En de bedoeling is echt alles 50/50 te doen; klantenbestand, winst (omzet/kosten), arbeidsvergoeding etc. Hiervoor moet de medewerker naast zijn deskundigheid ook een vergoeding betalen voor de helft van goodwill, naamsbekendheid, klantenbestand van het bedrijf dat al lang bestaat. Weet u misschien een site waarde ik de desbetreffende factor kan vinden voor de branche in kwestie zodat ik daarmee ook rekening kan houden?
 
Antwoord Beheerder:

Ik begrijp uit uw vraag dat de VOF gevorm gaat worden door de DGA en de medewerker, en dat de VOF goodwill voor de overname gaat betalen aan de B.V. Bedenk daarbij wel dat de B.V. hier direct vennootschapsbelasting over moet betalen, wat fiscaal niet gunstig is. Dat kan alleen interessant zijn als de BV fiscale verrekenbare verliezen heeft. Zo niet, dan is het eenvoudiger en goedkoper als de BV rechtsreeks participeert in de VOF. In dat geval hoeft er namelijk niets te worden overgedragen, en is er ook geen fiscale afrekening nodig. De VOF mag gebruik maken van de bezittingen van de BV, en betaalt hier via de winstverdeling voor.

Hoe dan ook, u vraagt naar een rentevoet per branche. Kennelijk was ik in mijn vorige reactie niet duidelijk genoeg: DE rentevoet bestaat niet, iedere deskundige rekent weer met een andere rente, afhankelijk van wat hij zelf redelijk vind. Het is een subjectieve factor, en deze wordt zeker niet per branche vastgesteld.
U kunt een uitgebreide uiteenzetting vinden op bijvoorbeeld http://www.managementkennisbank.nl/NL/financieel-advies/bedrijfsovername-bedrijfsverkoop/bedrijfswaardering-waardebepaling-dcf/

Maar veel belangrijker dan een "juiste" waarde te berekenen is dat men het onderling eens wordt over een redelijke waarde. Dit hoeft niet altijd te worden onderbouwd met uitgebreide waardeberekeningen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Waardebepaling aandeel bedrijf:

eigen kleding zaak beginnen
      [Gesteld in Detailhandel]
2009-05-04 15:51:43
Moet ik mijn opleidingskosten terug betalen=
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2009-06-13 15:38:54
Kan ik een woining met bedrijfsruimte financieren?
      [Gesteld in Accountancy]
2010-02-14 23:05:49
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
Verstandige aandelen verdeling en invulling
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2014-09-03 22:41:27

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+