Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

als starter vraag over keuze bv of eenmanszaak

[Gesteld op: 04-12-2013]

Toelichting:
ik ben op dit moment voor 36 uur per week werkzaam in loondienst en ben 56 jaar, maar heb toestemming van mijn werkgever om een nevenactiviteit uit te voeren omdat ik een status heb gekregen als herplaatsingskandidaat; het is een opdracht als procesbegeleider van een vereniging van eigenaren die samen nieuwe woningen willen bouwen in een periode van 2,5 jaar met een omzet voor begeleiding van ca 50.000 - ca 60.000 euro. Ik overweeg om dit verder uit te bouwen als een business die ik ook na mijn pensioen voor enkele dagen kan uitvoeren. Graag uw advies over rechtsvorm en fiscale acties. Alvast bedankt
Antwoord:

Een B.V. heeft als voordeel boven een eenmanszaak dat de aansprakelijkheid beperkt is. Bij een eenmanszaak bent u met uw volledige prive-vermogen aansprakelijk voor ondernemingsschulden, bij een B.V. kunt u alleen uw ingelegd vermogen (aandelenkapitaal) kwijt raken.
Een B.V. heeft als nadeel dat de oprichting geld kost omdat dit via een notaris moet, en dat bovendien jaarlijks een jaarrekening moet worden gedeponeerd, en een aparte aangifte vennootschapsbelasting moet worden ingediend. Extra verplichtingen met extra kosten. Bij een eenmanszaak heeft u daar geen last van.

Een eenmanszaak heeft verder als belangrijk voordeel dat de belastingheffing lager is, doordat u gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en mkb-winstvrijstelling, waardoor het belastbare bedrag veel lager is dan bij een B.V.
Bij een B.V. is het belastingtarief echter lager, en dat betekent dat er een omslagpunt is; globaal ligt dit bij een winst van circa € 150.000. U verwacht niet dat u meer dan dit gaat verdienen, en dus raad ik u aan om een eenmanszaak op te starten, omdat u daarbij beduidend minder belasting betaalt.

Bedenk wel: om een eenmanszaak te kunnen beginnen heeft u meerdere opdrachtgevers nodig. Als dit niet lukt, dan kunt u beter in loondienst blijven werken.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw bericht. Probleem is dat mijn loondienst de komende jaren ophoudt te bestaan en ik probeer (daarnaast) aan een adviesbedrijfje te bouwen. Ik heb daarbij mijn handen nu al vol aan de 1e opdrachtgever, kan geen 3 opdrachtgever nu aan, maar wil er wel klaar voor zijn als mijn loondienst ophoudt. De opdrachtgever is een vereniging die geen gedoe wil met loonheffing e.d. Moet ik de opdracht dan maar teruggeven en als het wel lukt met 1 opdrachtgever en niet met drie straks maar in de ww gaan ?
 
Antwoord Beheerder:

U heeft meerdere mogelijkheden. Het eenvoudigst is dat u bij de andere opdrachtgever ook in loondienst treed, want dan weet u zeker dat alles goed met de Belastingdienst wordt afgehandeld, en dat u daar geen narigheid over krijgt. Als de vereniging u niet in dienst wilt nemen, of geen loonadministratie wilt voeren, dan is er als alternatief dat u wordt ingehuurd via een payrollbedrijf. Dat is een soort uitzendbureau, dat ook de salarisadministratie verzorgd.
Als u echter serieuze plannen heeft  om een bedrijfje op te zetten, dan is dat nu een mooie gelegenheid daarvoor. U moet dan naar de KvK om u te laten inschrijven, en daarmee heeft u uw eenmanszaak opgericht. Voorlopig is het daarbij geen probleem dat u maar 1 opdrachtgever heeft. Alle begin is moelijk, en van een startende ondernemer wordt niet verwacht dat deze direct meerdere opdrachtgevers heeft. Wel wordt van een startende ondernemer verwacht dat deze moeite doet om opdrachten te krijgen, en dat betekent dat u moet aantonen dat u tijd heeft besteed aan netwerken en bezoek aan potentiele clienten, en dat u bijvoorbeeld voor de publicitiet advertenties plaatst, of een website heeft, of meedoet aan fora etc.
Maar als u na een paar jaar nog steeds maar 1 opdrachtgever heeft, dan kan u wel problemen verwachten. De Belastingdienst kan dan oordelen dat er nooit sprake is geweest van een onderneming, maar dat het ging om een verkapte dienstbetrekking. En dat leidt tot een andere fiscale positie.
Bij de beoordeling van de verhouding met uw opdrachtgever spelen overigens nog ander zaken mee: U moet vrij zijn om te bepalen welke werkzaamheden u verricht op welk moment. Als dit namelijk eenzijdig wordt opgelegd door de opdrachtgever, dan is er zeker sprake van een dienstbetrekking, en moet de opdrachtgever loonbelasting inhouden.


Er zitten dus wel wat haken en ogen aan, maar dit is voor u een manier om later uw pensioen aan te vullen met bijverdiensten.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan als starter vraag over keuze bv of eenmanszaak :

In 2015 een eenmanzaak, in 2016 een BV
      [Gesteld in Administratie]
2016-07-19 15:44:39
Vergunning bouw Garage
      [Gesteld in Bouwen & Restaureren]
2008-07-29 12:22:55
welke remedie past het beste bij me?
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-12-30 14:08:33
BV? Huurkosten kamer huurhuis?
      [Gesteld in Administratie]
2014-04-14 21:06:20
Structuur BV en Holding meerdere bedrijven
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-11-27 22:22:23

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+