De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening: Naam: A.P.de Ruyter RA Bedrijf: A+a voor accountancy & advies Reactiesnelheid: 13 uur Waardering: 7.3 (van max. 10) Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.
Vragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Vragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.
Eenmanszaak-BV
[Gesteld op: 26-11-2013]
Toelichting: Hallo,
In 2010 ben ik begonnen met mijn eenmanszaak.
Ik richt mij op het verhuren van artiesten voor feesten.
Mijn gemiddelde winst in de afgelopen 3 jaar is zo'n 40.000 per jaar.
Op dit moment loop ik vast en denk ik niet meer dan deze 40.000 per jaar te gaan verdienen. Om deze reden wil ik gaan samenwerken met een evenementbureau.
De situatie is zo; ik heb een eenmanszaak, hij een BV
Zijn voorstel is om voor onze samenwerking een aparte BV te gaan oprichten. Vanuit deze BV sturen wij onze facturen en betalen wij onze kosten.
Wij gaan niet op de loonlijst van de BV maar gaan naar de BV factureren. Ik vanuit mijn eenmanszaak, hij vanuit zijn BV.
Omdat ik hier totaal niks vanaf weet wil ik meer informatie inwinnen.
Omdat ik nu een eenmanszaak heb en altijd wel 1225 uur aan mijn onderneming werk heb ik al een aftrekpost. De ondernemersaftrek. De startersaftrek krijg ik niet meer. Daarnaast heb ik de MKB winst-vrijstelling.
Daarnaast las ik ergens dat het pas aantrekkelijk is om een BV te gaan beginnen wanneer je meer dan 150000 winst per jaar hebt. Dat betekent dus dat we 300000 winst moeten hebben per jaar?
Dit is het enige wat ik weet.
Wat ik me af vraag is of het wel aantrekkelijk is om deze constructie te gaan toepassen, mijn eenmanszaak hou ik dus om te gaan factureren. Nu kan ik nooit aantonen dat ik wel 1225 uur heb gemaakt voor de aftrekposten.
Mag deze constructie wel?
Graag hoor ik van u.
Groeten Appie
Antwoord: Uiteraard kunt u samenwerken in de vorm van een BV. Maar niet op de manier zoals u daar beschrijft. De eenmanszaak kan namelijk geen mede-eigenaar worden van de B.V., dat wordt uzelf als prive-persoon. En u komt als mede-drecteur van de nieuwe B.V. verplicht daar in loondienst. Een gevolg is dan ook dat als u werkt voor de B.V., dat u dit werk verricht vanuit deze dienstbetrekking. U ontvangt dan loon waarover loonbelasting moet worden ingehouden en afgedragen. U kan dan niet vanuit de eenmanszaak facturen sturen aan de B.V. U loopt dan zelfs het risico dat u de ondernemersfaciliteiten zoals zelfstandigenaftrek kwijt raakt, omdat u niet genoeg uren in de eenmanszaak maakt. Voor de partner is het eenvoudiger; hij is al in loondienst bij zijn B.V., en daarom kan zijn B.V. wel facturen sturen voor verrichte werkzaamheden.
Maar waarom zou u gaan samenwerken in de vorm van een B.V.? Zoals u zelf al heeft geconstateerd moet je erg veel winst maken voordat je daar een fiscaal voordeel mee kan behalen. Inderdaad, zolang er geen tonnen worden verdiend, betaal je in een B.V. meer winstbelasting dan bij het alternatief, de VOF. Voor uw zakenpartner maakt dit overigens geen verschil, omdat hij toch al vanuit een B.V. werkt, en dus over alle winst vennootschapsbelasting moet betalen. Maar u kan dit fiscaal voordeliger doen. Overigens zijn er nog andere redenen om een B.V. op te richten. Daarbij is de aansprakelijkheid belangrijk: bij een VOF is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor alle ondernemingsschulden (net als bij een eenmanszaak) maar bij een B.V. kunt u alleen uw inleg (aandelenkapitaal) kwijtraken. Met een BV loop je dus minder risico.
Mijn advies aan u is om samen te gaan werken in de vorm van een VOF. U houdt dan in ieder geval uw recht op o.a. zelfstandigenaftrek, betaalt minder belasting over de winst, en hoeft dan niet in loondienst te komen. Bovendien bespaart u hiermee de extra kosten van oprichting en instandhouding van een B.V.
Reactie vraagsteller: Bedankt voor de reactie.
Nu wordt mij gezegd dat je als grootaandeelhouder niet op de loonlijst hoeft.
Wat nu?
Antwoord Beheerder: Dit is grote flauwekul. De grootaandeelhouder moet ALTIJD op de loonlijst staan, en hij moet minimaal € 43.000 per jaar uit de B.V. ontvangen. Waarschijnlijk wordt dit verward met het feit dat de grootaandeelhouder niet onder de verplichte sociale verzekeringen valt. Als deze ziek of werkloos wordt heeft de DGA geen recht op een uitkering. Maar hij moet dus wel op de loonlijst.