Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Verantwoordelijkheid VVE kosten aanhouden woning?

[Gesteld op: 18-11-2013]

Toelichting:
Ik kan mijn woning niet verkopen noch verhuren door een gebrek aan de opstal. Is de VVE mede verantwoordelijk voor het dragen van deze (financiele-) schade?

Mijn woning betreft een bg en souterrain - De bak van het souterrain blijkt lek te zijn, met de nodige schade.

De woning stond net in de verhuur aangeboden, en makelaars waren al uitgenodigd: wat zich het eerst zou aandienen, als de kosten maar gedekt zouden zijn.
Dit wegens emigratie.

Het sous staat er nu bijna 1,5 jaar gesloopt bij te wachten op experts etc. Eindelijk gaan we beginnen aan de reparatie en heropbouw. Ik kan dus pas over zo'n 4 maanden mijn huis in de verkoop zetten.

Gezien alle kosten gezamenlijk voor de VVE komen (dus reparatie en heropbouw) vraag ik mij af of het aanhouden van de woning - tot het moment van waterdicht en heropgebouwd - niet ook valt onder schade (immers veroorzaakt door gebrek aan de gezamenlijke opstal), en daarmee onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid? Geldt dat dan voor de hele woning of alleen voor het deel dat lek was (sous)?

Ik heb nu in mijn eentje 1,5 jaar hypotheek en alle vaste lasten moeten doorbetalen terwijl ik geen genot had van de woning als gevolg van een gebrek aan de opstal.

Het was alle leden van de VVE vooraf bekend dat ik zou gaan verhuizen en de woning van de hand zou gaan doen.

De discussie is nu "dat ik niet zou weten hoe lang het geduurd zou hebben tot verkoop"- maar het gaat erom dat ik het niet KAN verkopen tot het weer in oude staat is hersteld en waterdicht is opgeleverd.

PS - de woning is een gewild object, dus ik maak me geen zorgen over de verkooptijd.
Antwoord:
Artikel 37, lid 4 luidt:
"Ieder der eigenaars of gebruikers is verplicht zijn medewerking te verlenen aan de uitvoering van de besluiten van de vergadering, voor zover dit redelijkerwijze van hem verlangd kan worden. Lijdt hij hiervan schade dan wordt deze hem door de vereniging vergoed."
U heeft schade geleden doordat de VvE niet snel heeft gehandeld om de reparaties uit te laten voeren. Deze schade dient door de VvE vergoed te worden.

Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl

www.slapende-vve.nl

www.vve-offerte.nl

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor uw reactie.
Ik zal nog even iets ter verheldering toevoegen: De bak was in 2011 al lek, en we hadden een bedrijf ingeschakeld het euvel te verhelpen - dit bedrijf heeft het sous 1 july 2012 opgeleverd als zijnde waterdicht. 16 july was het water weer terug - Sindsdien hebben we allerlei stappen richting en van dit bedrijf moeten afwachten (juridisch, in staat stellen - wachten of het nu wel of niet waterdicht was - testen etc) _ Het bedrijf heeft zich zeer weigerachtig opgesteld, en tot heden is het niet waterdicht. Het bedrijf weigert kosten te vergoeden en mee te werken aan een oplossing of mee te betalen aan een derde partij om het sous alsnog waterdicht op te leveren. Ondanks dat wij het bedrijf meteen aansprakelijk hebben gesteld voor ALLE (financiele-) gevolgschade.
Dus op zich heeft de VVE het verloop van de zaken zelf niet gefrustreerd, maar is de lange looptijd vooral veroorzaakt door externe factoren. zoals onderzoek, juristen, experts, wachten op verzekeringen (die uiteindelijk niet uitkeren) en opvragen checken en vergelijken van verschillende offertes etc. We hebben constant moeten wachten op antwoorden van de ene partij voordat we verder konden met de volgende partij/stappen.
Nu wil de VVE uit kostentechnisch oogpunt waarschijnlijk niet naar de rechter om het bedrijf zich te laten verantwoorden. (Ik wel, maar de rest van de leden niet)
Dus nu draait de hele VVE op voor alle kosten om het sous waterdicht te maken en te herstellen in de oude staat, maar zou ik alleen achterblijven met de kosten voor het aanhouden van de woning. Dus wil ik deze kosten kunnen neerleggen bij de VVE.

Voor zover ik heb kunnen nagaan heb ik hier recht op:
Dit zou zijn vastgelegd in wetboek 6, art 95 en 98.
en tevens bevestigd zou worden door de splitsings akte en Modelregelement van 17 januari 2006, Artikel 17.

Dus om zeker te zijn:
A - Vallen de kosten tot aanhouden van de woning (tot datum in oude staat opgeleverd)
onder verantwoordelijkheid van de VVE - ook indien niet is gefrustreerd door de VVE?
B - Betreft dat dan de kosten mbt het aanhouden van de gehele woning (bg+sous) - of alleen het sous? Ik moet immers de hele woning aanhouden terwijl het probleem zich alleen in het sous voordoet)
C - Kosten voor het aanhouden van de woning betreffen: Hypotheek (0% rente aftrek), Bijdrage VVE, aanhouden verzekeringen, gas-elektra-water- gemeentebelasting - erfpacht etc... welke kosten zou ik mogen neerleggen?
D - Tevens vraag ik mij af wat te doen met kantoorkosten, reistijd en reis kosten (moest immers naar NL komen voor verschillende afspraken) en tijd die ik heb ge´nvesteerd (voornamelijk tijdens kantooruren) en dus niet kon werken omdat ik eigenlijk al het werk van de voorzitter heb gedaan. (Niet te onderschatten - loopt in de honderden uren!)

Lastige zaak - ik wil het de VVE ook niet moeilijk maken, maar wil wel weten waar ik recht op heb.

Ik kijk uit naar uw reactie.
 
Antwoord Beheerder:
Uit uw reactie blijkt nu dat het bedrijf dat de lekkage zou oplossen verantwoordelijk is. Maar omdat het een gemeenschappelijk gedeelte is van de VvE moet het bestuur dit regelen met dit bedrijf. 
Het bestuur wil niet de laatste stap zetten om het bedrijf te dwingen om de zaak op te lossen. Daarvoor kunt u de VvE aansprakelijk stellen. U kunt daarbij alle kosten die u gemaakt heeft opeisen. Als het tot een rechtszaak tegen de VvE komt zal het wel onwaarschijnlijk zijn  dat u alle uren die u er in gestoken heeft vergoed zult krijgen, maar een gedeelte zal wel als reëel worden gezien door de rechter.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verantwoordelijkheid VVE kosten aanhouden woning?:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Vraag over huurtoeslag en eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-02-23 16:55:53
woningaanpassing aftrekbaar?
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2013-03-28 11:47:16
Mijn ex betaald mij kinderalimentatie.
      [Gesteld in Alimentatierecht]
2012-02-16 21:24:11

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+