Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Verzekeringsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verzekeringsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Verzekeringsrecht

Zelf een vraag over Verzekeringsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Verzekeringsrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Verzekeringsrecht:
Naam: Info@vanveldhovenadvocatuur.nl
Bedrijf: Van veldhoven advocatuur
Reactiesnelheid: 357 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Info@vanveldhovenadvocatuur.nl vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VerzekeringsrechtVragen over Verzekeringsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Verzekeringsrecht op jouw website?Vragen over Verzekeringsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerzekeringsrechtVragen over Verzekeringsrecht via E-mail. Klik hier.

Zorgverzekering gestopt met terugwerkende kracht?!

[Gesteld op: 18-11-2013]

Toelichting:
Mijn vriend is sinds 2 jr voor zijn ziektekosten verzekerd bij OHRA. Bij aanvang van de verzekering stond hij niet ingeschreven in de GBA, had alleen een onofficieel postadres. Dat was nooit een probleem. Inmiddels heeft hij een officieel postadres, maar juist nu gooit OHRA hem met terugwerkende kracht uit de basisverzekering. Hij is meervoudig hartpatiŰnt, heeft Nwe hartklep en pacemaker en na jaren pijn zijn er nu onderzoeken waaruit waarschijnlijk blijkt dat hij ook de ziekte van Crohn heeft. Reden van het beŰindigen is officieel "emigratie" wat dus onzin is. Omdat de verzekering met terugwerkende kracht stopt kan hij tientallen rekeningen verwachten die oplopen tot boven een ton. Cvz heeft de afgelopen 1,5 jaar wel 160,- per maand op zijn uitkering ingehouden maar OHRA zegt nu dat dit onterecht was, omdat ze nu besluiten dat hij niet verzekerd was. De onderzoeken en medicijnen heeft hij nu afgezegd vanwege de kosten, kan hij niet betalen. Vanwege de inning van CVZ dacht hij verzekerd te zijn dus heeft al zijn nodige medicijnen, onderzoeken, operaties etc wel gekregen. Ineens kreeg hij niks mee bij de apotheek, die zei ineens dat hij onverzekerd was een toen is hij het gaan uitzoeken. MAG OHRA door doen met terugwerkende kracht? Nu is hij onverzekerd terwijl hij dacht verzekerd te zijn. Wie is hiervoor verantwoordelijk, OHRA of CVZ?
Antwoord:
Vraag is of uw vriend ooit polisvoorwaarden en een polisblad van OHRA heeft ontvangen. Zo ja, dan mocht hij er op vertrouwen dat u verzekerd was. Toch ligt het wel wat genuanceerder. 

U geeft aan dat uw vriend 2 jaar verzekerd was en de premie sinds 1,5 jaar via het CVZ op zijn uitkering is ingehouden. Vraag is dan of uw vriend onverzekerd was, in het buitenland verbleef of niet tijdig zijn premie heeft betaald. In dat geval heeft namelijk het CVZ een rol.

Verblijf in het buitenland

Als uw vriend zich heeft gevestigd in het buitenland en uw vriend heeft zich aangemeld bij het CVZ via een aanvraagformulier, dan heeft hij recht op medische zorg in Nederland. Daartoe moet hij dan een EHIC gebruiken, die u van het CVZ heeft ontvangen. Hij betaalt dan een vaste bijdrage ZvW en een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat bedrag wordt door de uitkeringsinstantie ingehouden op de uitkering en aan het CVZ voldaan. Uit uw verhaal maak ik niet op dat hiervan sprake is geweest.

Onbetaald gebleven premies

Het CVZ neemt de incasso van de premie over van OHRA, indien OHRA Uw vriend zou hebben aangemeld als wanbetaler. U betaalt dan premie aan het CVZ totdat u uw schuld heeft afgelost. U blijft wel verzekerd bij uw eigen zorgverzekeraar. Zodra uw vriend zijn schuld heeft afgelost, meldt hij u af als wanbetaler en vanaf dat moment betaalt uw vriend de zorgpremie weer rechtstreeks aan de zoirgverzekeraar. Er is dus al die tijd dekking. Ik ga er dus vanuit dat ook dit hier niet speelt.

Onverzekerd

Indien uw vriend onverzekerd was, dan maant het CVZ uw vriend aan zich te verzekeren tegen ziektekosten. Was hij 9 maanden na deze aanmaning nog niet verzekerd, dan sluit het CVZ een basisverzekering voor af bij een van de Nederlandse zorgverzekeraars. Uw vriend zou daarvan bericht hebben ontvangen, maar nu hij nergens ingeschreven stond en geen officieel postadres had, heeft het CVZ deze brief wellicht niet aan een specifiek adres kunnen richten. Maar nu er premie is ingehouden op een uitkering, mag ik aannemen dat er een uitkeringsadres was. In die brief staat bij welke verzekeraar u verzekerd bent en vanaf wanneer u verzekerd bent. De zorgverzekeraar stuurt u een polis. De premie van deze zorgverzekeraar betaalt u niet aan de zorgverzekeraar, maar aan het CVZ. U betaalt 12 maanden premie aan het CVZ. Daarna betaalt u de premie rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Daarvan krijgt u bericht van zowel het CVZ als van uw zorgverzekeraar. Op grond van het voorgaande en uw verhaal meen ik dat OHRA dus niet zomaar met terugwerkende kracht verzekeringsdekking kan ontzeggen. Vraag is nu of er na die 12 maanden iets is fout gegaan en het CVZ ten onrechte premie heeft ingehouden en/of dat u niet van de overgang van CVZ naar OHRA bent geïnformeerd. Die vraag kan ik niet voor u beantwoorden. Ik adviseer uw papieren daarop na te slaan. Indien er na die 12 maanden geen premie meer is betaalt, dan kan OHRA natuurlijk wel verzekeringsdekking ontzeggen na die 12 maanden, nu vanaf dat moment het CVZ er tussenuit valt. Heeft u de premie aan de verkeerde voldaan, dan neemt de redelijkheid mee dat OHRA alsnog een en ander in behandeling neemt. 

Heeft men u ooit geaccepteerd en betaalde u de premie op tijd, dan mag een verzekeraar niet opeens de verzekering opzeggen. Dat er sprake is van een verhoogd of verhoging van het risico mag dus niet de reden van ontzeggen van dekking zijn nadat u bent geaccepteerd als verzekerde. U dient er overigens wel rekening mee te houden dat het CVZ alleen een basisverzekering heeft afgesloten. Het kan dus zo zijn dat behandelingen en medicatie niet meer binnen de basisverzekering vallen. Uw arts en apotheek kunnen u hierover informeren. Die kosten, die niet binnen de basisverzekering vallen, kan OHRA dus wel op u verhalen. 
Beantwoord door:
info@vanveldhovenadvocatuur.nl
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Zorgverzekering gestopt met terugwerkende kracht?!:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Hoeveel lbs electromotor bij mijn rubberboot
      [Gesteld in Boten]
2008-02-08 16:25:36
Wat bengt mijn tattoo tot leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2011-06-09 13:11:13
Bijstands uitkering met terugwerkende kracht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-13 19:18:02
23 december 2009 tot 19 februari 2011geen inkomen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-03-26 11:24:20

Gemiddelde score Verzekeringsrecht: 8.4 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+