Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Flevoland

Zelf een vraag over Belastingen-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Flevoland:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Flevoland op jouw website?Vragen over Belastingen-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via E-mail. Klik hier.

Is dit samenwonen voor de belastingdienst

[Gesteld op: 10-11-2013]

Toelichting:
Geachte,
Ik heb enige maanden geleden een Nederlandse vrouw leren kennen, die sinds kort in Spanje woont. Maart 2014, krijgt zij AOW, maar heeft inmiddels een klein pre-pensioen en een weduwepensioen.
Zij heeft zich volledig uit Nederland laten uitschrijven, heeft een rekening bij een Spaanse bank, waarop het pensioen vanuit Nederland gestort wordt. Inmiddels gemeld bij de Spaanse belastingdienst. Heeft een huurhuis en leeft als zelfstandige van haar pensioenen
Nu ik, ik heb AOW en ABP heb een huis in Nederland, dus ook een eigenhuishouding.
IK betaal dus de eigen kosten, huis, auto en andere belastingen zoals WOZ e.d.. En leef ook van mijn pensioenen. Alle kosten worden via de bank afgedragen, dus aantoonbaar.
We doen wel eens dingen samen en betalen dan ieder de helft van de kosten
met uitzondering van een kadootje of iets dergelijks, maar dat kunt u mogelijk begrijpen
Ik ben van plan, te overwinteren in Spanje, uiteraard bij die vriendin.
Na de winterperiode, komt zij 4 maanden naar Nederland en gaat dan bij mij wonen. De overige maanden, ook ongeveer 4 mnd. woont zij alleen in haar huis te Spanje.
Overtreden wij nu de pensioenwetten of is dit toegestaan. In ieder geval willen wij voorkomen, dat wij strafbaar zijn, of gekort worden.
Kortingen op het pensioen kunnen wij ons beiden niet veroorloven, gezien de kosten van onze zelfstandige huishoudens. De persioenen dekken tot op heden alle kosten. Het heeft meer te maken, met het niet alleen door het leven gaan, dan dat het te maken heeft met financiele voordelen, als u begrijpt wat ik bedoel. Ook willen wij de belastingdienst niet tegen ons in het harnas jagen.
Wij hebben samen geen enkele, zakelijke, financiele, samenlevings- contracten of wat dan ook. Gewoon twee mensen met een eigen leven, die een beetje gezelligheid zoeken. Of zoals u misschien wilt, die twee keer per jaar samen op vakantie gaan, niet meer en niet minder.
Antwoord:

Wel of niet samenwonen, dat is bij u een hele goede vraag. Dat is alleen voor bepaalde uitkeringen van belang.
Uw vrendin heeft nu een pre-pensioen en een nabestaandeuitkering. Voor het pre-pensioen maakt de woonsituatie niets uit, maar de nabestaandenuitkering stopt als men gaat samenwonen. 
U woont volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) samen als u met iemand van 18 jaar of ouder in één huis woont en de kosten van het huishouden deelt of voor elkaar zorgt. De exacte definitie kunt u vinden op http://www.svb.nl/int/nl/anw/stopt_anw/wanneer_stopt_de_anw/wanneer_woont_u_samen/index.js p

U heeft een AOW-uitkering en een aanvullend pensioen van ABP. Deze laatste krijgt u onafhankelijk van uw woonsituatie, maar uw AOW-uitkering wordt verlaagd als u samenwoont. Ook daarbij bent u afhankelijk van de definitie van samenwonen zoals door SVB is gesteld.

Heel vaak gaat het om grijze gevallen. Hoeveel nachten mag je bijvoorbeeld onder 1 dak met elkaar doorbrengen voordat er echt sprake is van samenwonen? Gelukkig heeft het SVB hier wat duidleijkheid in gegeven: Er is GEEN sprake van samenwonen als u allebei een eigenw oning heeft, de meeste tijd in de eigen woning verblijft, de kosten van de huishouding gescheiden houdt en de meeste tijd alleen voor zichzelf zorgt. Zie http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/u_heeft_een_relatie_maar_ woont_niet_samen/

Er zijn overigens plannen om de regels voor samenwoners in 2014 te vereenvoudigen, zie http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/nieuws/2013/09/17/regels-voor-aow-en-samenwone n-eenvoudiger.html

In uw geval raad ik in ieder geval aan om de kosten van de huishouding te scheiden; ieder betaalt zijn eigen deel van de kosten, en eventueel kan u ook onderling huur betalen.
En welllicht is het ook raadzaam om de periode van alleen wonen van 4 maanden te verlengen tot 6 maanden, maar dat is uiteraard minder gezellig voor u beiden. Ik kan u ook niet zeggen of dit gegeven wordt gecontroleerd, dus u zal zelf een keuze hierin moeten maken.

Uw wens is mij verder duidelijk, u wilt gewoon een gezellige tijd hebben zonder dat dit complicaties oplevert. Ik hoop dat dit op deze wijze lukt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Is dit samenwonen voor de belastingdienst:

Loondienst of zelfstandig?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-12-23 01:24:27
waar heb ik recht op ?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-02-26 23:20:41
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
kinderalimentatie bij samenwonen na een scheiding
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-09-16 22:58:32
kinderalimentatie en samenwonen?
      [Gesteld in Hypotheken-Gelderland]
2011-04-04 14:18:44

Gemiddelde score Belastingen-Flevoland: 6.7 (548x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+