Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Administratie - facturatie

[Gesteld op: 07-11-2013]

Toelichting:
Hallo,

Ik zou graag wat meer informatie willen hebben als startende ondernemer.
Mijn werkzaamheden liggen in de bouw. Vaak wordt ik ingehuurd door grotere bedrijven. Het kan ook wel voorkomen dat ik zelf grotere klussen krijg.
Ik heb me al erg verdiept in de regels voor het factureren. Ik weet dat ik bijvoorbeeld verplicht ben om te factureren met btw verlegd als ik wordt ingehuurd.

Een aantal dingen zijn me nog onduidelijk.
Ik heb erg veel gereedschap thuis liggen welke ik zakelijk ga gebruiken. Alleen heb ik geen bonnen meer.
De waarde is ongeveer 2500 euro. Hoe verwerk ik dit in mijn administratie. Omdat er geen bonnen van zijn kan ik geen btw terugvragen. Wel wil ik graag kosten kunnen aftrekken met deze spullen.

Hoe gaat het wanneer ik deze spullen ook wel eens prive gebruik. Wordt hier streng naar gekeken.
Stel ik koop een boor van 150 euro. De btw vraag ik terug, uiteraard gebruik ik het ook wel eens prive. Moet dit verplicht aangegeven worden? Veel collega's van mij doen dit namelijk niet. Vandaar mijn vraag.
Hetzelfde geldt voor een computer. Deze gebruik ik ook wel eens prive.

Wat zijn de regels voor het factureren wanneer ik wordt ingehuurd. Wat moet er precies allemaal op de factuur staan.

Stel ik wordt de aannemer, dan huur ik onderaannemers op welke mij gaan factureren met btw verlegd. Ik las dat wanneer ik het bedrag wil aftrekken deze wel aan de eisen moeten voldoen.
Wanneer moeten zei de factuur versturen?

Als ik de hoofdaannemer ben factureer ik naar de klant met btw. Wanneer moet ik hun factureren? Dit gaat namelijk met aanbetalingen. Moet ik bij elke aanbetaling een factuur sturen, wat zijn daar de eisen voor?

Als laatste vind ik het moeilijk om te begrijpen hoe de administratie in zijn werk gaat.
Ik koop namelijk veel in bij de bouwmarkt. Deze btw vraag ik allemaal terug. Wanneer er een controle is moet ik elke factuur kunnen verantwoorden. Hoe kan ik dat het beste doen?Bedankt.

Groetjes Theo
Antwoord:

U heeft veel vragen over belangrijke onderwerpen, en het beste advies wat ik u dan ook kan geven is een adviseur in uw naaste omgeving om hulp te vragen.
Maar ik kan u wel helpen met de grote lijnen:
Allereerst: aan de factuur worden een aantal eisen gesteld, die u kunt vinden op de website van de Belastingdienst. Zie hiervoor http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/intern ationaal/btw_voor_buitenlandse_ondernemers/btw_administratie/factuureisen

Als u de verleggingsregeling toepast vermeld u geen BTW op de factuur, maar in plaats daarvan moet u "BTW verlegd" vermelden, en het BTW-nummer van de opdrachtgever.

Verder zal u merken dat bij een eenmanszaak het onderscheid russen prive en zakelijk niet altijd duidelijk is.
Als u in prive gereedschap heeft gekocht, en u richt een eenmanszaak op, dan mag u dit gereedschap alsnog inbrengen in de onderneming, als investering. U moet uiteraard wel de waarde aannemelijk maken, bij voorkeur met bonnen. Als u deze niet heeft, zal u op een andere manier iets moeten doen.
In principe zou u ook de BTW terug kunnen vragen als u de bonnen had, maar dat is bij u helaas niet het geval.

Als u zakelijk eigendom ook prive gebruikt, zou u in theorie daarvoor een correctie moeten plegen in de zakelijke kosten. In de praktijk is dit ondoenlijk, en bovendien zal dit tot een minimaal bedrag leiden, ervan uitgaande dat u fulltime voor de onderneming bezig bent, en weinig tijd heeft om thuis te klussen. Ik kan mij dus niet voorstellen dat iemand voor het prive-gebruik een correctie maakt. Of het moet gaan om een stelpost, niet onderbouwd.

Over de vraag wanneer een factuur moet worden opgemaakt het volgende: In de Wet is opgenomen dat facturen moeten worden verstuurd uiterlijk op de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin u hebt geleverd.
Uw onderaannemers moeten dus maandelijks een factuur opmaken. En u als hoofdaannemer moet aan de klant factureren wanneer de vooraf afgesproken mijlpalen zijn bereikt. Als u vraagt: moet ik voor elke aanbetaling een factuur sturen, dan is het antwoord: ja, dat moet. U moet namelijk kenbaar maken dat er een bedrag naar u moet worden overgemaakt, en daar is de factuur voor bedoeld. U heeft vooraf een contract getekend waarin staat welke aanbetalingen moeten worden gedaan, en voor elke aanbetaling moet u een factuur opmaken.

Wat uw laatste vraag betreft, die is eenvoudig te beantwoorden: voor elke uitgave die u doet moet u de bonnetjes bewaren, omdat u die desgevraagd moet tonen aan de Belastingdienst. Dus niet op een grote stapel gooien, maar netjes archiveren. Wel merk ik op dat u een bewijsprobleem heeft als u contant betaald bij de bouwmarkt; u kan deze bonnetjes net zo goed op straat hebben gevonden. Daarom moet u zoveel mogelijk pinnen, zodat de betaling van de bankrekening af gaat, en u het bewijs heeft dat u heeft betaald. Contant betalen mag wel, maar moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Ik hoop dat hiermee uw vragen zijn beantwoord.

 
Reactie vraagsteller:
Heel erg bedankt.
Dus wanneer ik op 15-10-2013 een aanbetaling krijg moet ik ook een factuur maken met deze datum? Mag ik als omschrijving aanbetaling opgeven prijsopgave zie offerte?

Ik zie dat ik moet omschrijven op de factuur wat en wanneer ik heb gedaan.
Omdat er bij een project een gebouw erg veel gebeurd, hoe kan ik dat het beste omschrijven?
Stel ik krijg een opdracht een huis te verbouwen. Ik ben dan de aannemer. Ik huur onderaannemers in. Deze factureren mij alleen de uren met btw verlegd.
Ze sturen mij dus elke maand een factuur over de werkzaamheden van deze maand.
De materialen koop ik in. Moet ik op de factuur die ik aan de particulier stuur alle materialen vermelden die ik heb gebruikt voor het project? Hoe kan ik bewijzen dat ik alle materialen ook gebruikt hebt voor dit project? Of kan dit ook volgens de offerte?
Dit snap ik nog niet helemaal. Ik wil hier graag de makkelijkste manier voor vinden.
 
Antwoord Beheerder:

Uw eerste vraag is eenvoudig: u moet eerst een factuur opmaken voor een aanbetaling, en daarna zal u de betaling ontvangen. Ik heb nog nooit gezien dat iemand zal betalen zonder dat deze een factuur heeft ontvangen. 

Uw volgende vraag:
Inderdaad moet u op de factuur duidelijk omschrijven waarom u een factuur stuurt. Maar duidelijk betekent niet dat u het gedetailleerd moet doen. De vraag is eerst hoe u werkt, op basis van aanneemsom of op basis van nacalculatie. Als u werkt op basis van nacalculatie zal u bij uw facturen meer moeten specificeren, maar dat kan eventueel ook in een bijlage.
Als u werkt op basis van een aanneemsom, dan kan de factuur eenvoudig blijven. U heeft dan vooraf afgesproken wanneer welk bedrag moet worden betaald, en op de factuur kunt u dan bijvoorbeeld vermelden: "verbouwing woning volgens contract dd...., 1e termijn bij plaatsen fundering"  Nadere detaillering van uren en materialen is dan niet nodig.
Als er sprake is van meerwerk moet u dit apart vermelden, maar u kunt ook verwijzen naar een bijlage.

Let wel: u kunt niet verwijzen naar een offerte, want een offerte heeft geen rechtskracht. In plaats hiervan moet u een contract afsluiten, en daar kunt u wel naar verwijzen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Administratie - facturatie:

Welk administratiepakket kan ik het beste kopen?
      [Gesteld in Administratie]
2006-11-04 10:12:49
administratieve organisatie en externe verslaggevi
      [Gesteld in Huiswerk Hulp]
2011-02-25 14:39:58
Achterhalen IP-adres/persoon - digitale bedreiging
      [Gesteld in Internetmisbruik]
2011-11-24 19:57:52
Staking een vennoot van VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-05-21 17:40:41
Juiste handelswijze als intermediair.
      [Gesteld in Import & Export]
2014-11-07 23:32:57

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (554x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+