Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Hypotheken
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken

Zelf een vraag over Hypotheken? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HypothekenVragen over Hypotheken via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken op jouw website?Vragen over Hypotheken op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HypothekenVragen over Hypotheken via E-mail. Klik hier.

Hypotheek offerte niet retour gestuurd naar bank.

[Gesteld op: 06-11-2013]

Toelichting:
Geachte heer/ mevr.
Mijn zoon heeft een huis gekocht en afgelopen vrijdag zou de passeer datum zijn bij de notaris en sleuteloverdracht. Dit alles kon niet doorgaan ivm een fout van de financieel adv van zoons kant. Blijkt nu, dat de man de stukken heeft verwisseld en dus zijn de getekende offertepapieren niet retour gezonden naar de bank. Inmiddels is deze verlopen. Aanvraag hypotheek Obvion was hlf juni en sleuteloverdracht 1 nov. De man zei vandaag dat hij de oude offerte weer zou gebruiken, nu pluspunt lagere rente en met een nwe werkgeversverklaring zou het in 1 dag geregeld kunnen zijn. Aangezien de man slecht bereikbaar is, terugbelafspraken slecht nakomt twijfel ik enorm. Ik vind het een grove fout en er ziin meerdere partijen nu gedupeerd. De verkoper, de koper, de notaris die opnieuw stukken aan moet maken en weer tarief zal rekenen. Al deze kosten komen voor de tussenpersoon. Zoals hij wel al heeft vermeld. Mijn vraag is, kun je een oudere offerte weer gebruiken voor dezelfde hypotheek aanvraag? Rente is nu 0,01 procent gezakt voor zijn zelfde hypotheek. Wat moeten we doen als de man weer verzaakt goed en correct te handelen? We horen het graag.
Antwoord:

Goedemorgen,

Dit is inderdaad geen slordigheidje, hier is sprake van nalatigheid, danwel grove schuld. Een hypotheekaanvraag is tegenwoordig niet meer in twee weken geregeld, maar een traject dat in juni begint mag op 1 november wel afgerond zijn. De tussenpersoon is in deze meer dan aansprakelijk.

Ik raad u aan om direct contact op te nemen met de verkoper om na te gaan of de tijd gegund wordt om alsnog de overeenkomst na te komen. Ik kan me goed voorstellen dat verkoper uw zoon in gebreke heeft gesteld. Dit houdt in dat hij nog 8 dagen de tijd heeft om alsnog zijn deel van de overeenkomst na te komen. Doet hij dat niet, zal hij vanuit de overeenkomst een boete verschuldigd zijn van 10 procent van de aankoopsom. Leg dus contact en geef aan dat jullie alles in het werk stellen om alsnog de overeenkomst na te komen. En dan maar hopen dat de verkoper daarmee instemt.

Vervolgens de offerte. Een uitgebrachte offerte heeft slechts een beperkte geldigheid. Dit is in de regel twee of drie weken. Als deze in deze periode niet getekend bij de bank retour is, vervalt de aanbieding. Obvion zal dus niet zomaar de oude offerte van 5 maanden geleden accepteren. Na ontvangst van de getekende offerte is deze in de regel een aantal maanden geldig. Bij Obvion is dat waarschijnlijk 6 maanden. Nu Obvion nooit een getekend exemplaar heeft ontvangen, zal er een nieuwe aanvraag gedaan moeten worden.

Daar komt bij de Obvion nu wellicht niet de meest voordelige partij is voor uw zoon. In juni had hij een offerte nodig met een relatief lange geldigheid, maar dat is nu niet meer van toepassing. Het zou goed kunnen dat er partijen in de markt te vinden zijn die het tegen een lagere rente net zo goed kunnen regelen.

Naast de werkgeversverklaring wil de bank ook een recente salarisstrook zien die niet ouder is dan twee maanden. Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden, dus die zal nog wel voldoen. Ook eventueel aangeleverde bankafschriften moeten recent zijn. De opmerking dat alleen de werkgeversverklaring opnieuw moet, lijkt me dan ook wat voorbarig.

Tenslotte de termijn van 1 dag. Dit lijkt me ook behoorlijk overdreven. Obvion zal de aanvraag als nieuwe aanvraag behandelen. Wellicht dat er gezien de situatie wat extra spoed gegeven kan worden, maar een offerte uitbrengen, deze getekend retourneren en vervolgens een compleet dossier voor finaal akkoord beoordelen d.m.v. het 4-ogen principe waarbij twee acceptanten moeten tekenen lukt echt niet in één dag.

Conclusie, belangrijkste is dat uw zoon met verkoper op één lijn komt en dat hem de tijd gegund wordt om het alsnog goed te regelen. Vervolgens doet hij er goed aan om niet klakkeloos voor Obvion te kiezen, maar grondig na te gaan of het elders niet voordeliger kan. Tenslotte zal hij er rekening mee moeten houden dat het passeren op zijn vroegst met een week of twee / drie plaats zal vinden.

Voor alle schade die voortvloeit uit deze situatie is de tussenpersoon aansprakelijk. Hij is hiervoor verplicht verzekerd. Dus ook als de verkoper de zaak terugtrekt en die 10 procent boete eist, zal de tussenpersoon deze moeten voldoen. Mocht het tot een geschil komen en de tussenpersoon geeft niet thuis kunt u uw klacht aanhangig maken bij het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening, KiFiD, te Den Haag. Zij doen bindend uitspraak. Tenslotte zou u ook vereniging Eigen Huis of de toezichthouder, de AFM, kunnen inlichten over deze gang van zaken.

Mocht u hulp nodig hebben bij het zoeken naar een alternatief, kunt u uiteraard contact met me opnemen. Ik heb een eigen adviespraktijk en bemiddel ook bij het totstandkomen van hypotheken. Daarnaast heb ik een behoorlijk flexibele agenda en kunnen we dus op korte termijn schakelen. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 030-6062181 of per e-mail op mark@plusplanner.nl.

Ik wens u hoe dan ook veel succes met de afwikkeling hiervan en hoop op een positieve uitkomst.

Met vriendelijke groet,

Mark Maris, PlusPlanner 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hypotheek offerte niet retour gestuurd naar bank.:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
Hoe kun je 't beste buik & borst spieren trainen?
      [Gesteld in Fitness]
2010-12-22 15:37:35
lange smalle woonkamer met een lange hoekbank?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-01-15 21:33:45

Gemiddelde score Hypotheken: 8.8 (89x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+