Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Relaties
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Relaties en krijg online een antwoord van de specialist in Relaties

Zelf een vraag over Relaties? Klik hier.
Meer vragen over Relaties.
De huidige beheerder van de rubriek Relaties:
Naam: Thijs van den Brink
Bedrijf: Nvs-automatisering
Reactiesnelheid: 39 uur
Waardering: 6.2 (van max. 10)
Meer informatie over Thijs van den Brink vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RelatiesVragen over Relaties via RSS. Klik hier.
RSS over Relaties op jouw website?Vragen over Relaties op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RelatiesVragen over Relaties via E-mail. Klik hier.

Twijfel om bij elkaar te blijven.

[Gesteld op: 29-10-2013]

Toelichting:
Geachte Heer/Mevrouw,

Ik ben 20 jaar en ik heb ruim 5 jaar een relatie met mijn vriend van 23. Sinds een paar maanden wonen we samen, we woonden eerst 170 km van elkaar af. We wilden al een tijd samen wonen maar nu het eenmaal gebeurt is, twijfel ik. Mijn angst is namelijk uitgekomen: Ik heb het gevoel dat we vrienden zijn geworden.
Ik wil leuke activiteiten met hem doen, want het lijkt me niet goed voor een relatie om niks meer samen te gaan doen of alleen maar binnen te blijven. Maar als ik vraag om iets te gaan doen, heeft hij geen behoefte om erover na te denken en als ik dan bijvoorbeeld voorstel om naar de bioscoop te gaan, heeft hij daar geen zin in want ''het is zo duur''. Andere ideeŰn worden vaak ook afgewimpeld en dan zijn mijn ideeŰn op. Hij wil het liefst achter de computer zitten. Ook vrijen we nauwelijks meer, eerst deed hij er de moeite voor maar dit is compleet verdwenen en omdat ik drukke dagen heb, ben ik vaak te moe om er iets voor te doen.

Ook hebben we de laatste tijd veel woordenwisselingen, wat me ook erg angstig maakt. Dit praten we eigenlijk amper uit, hij maakt het goed door te zeggen: ''Ik hou toch wel van je hoor'', maar dan blijft het gewoon knagen. Als ik aangeef dat het me niet goed zit wordt hij chagrijnig en loopt hij weg.

Eigenlijk heb ik het idee dat hij geen moeite meer voor me doet (voor zover hij dit al deed). Ik heb het geaccepteerd dat hij niet romantisch is, maar het knaagt de laatste tijd wel (ik denk door mijn angst), hij weet dat ik het leuk vindt als hij bijvoorbeeld met een bos bloemen thuis komt, maar hij doet het niet (ook niet nadat ik het gevraagd heb). Misschien denk ik nu wel te negatief, maar omdat we al vijf jaar samen zijn en we elkaars eerste zijn, vraag ik me af of we gelukkiger kunnen worden met iemand anders.

De gedachte om bij hem weg te gaan lijkt me verschrikkelijk en ik krijg gelijk een knoop in mijn buik, maar ik heb het gevoel dat het voor hem niet uit maakt. Als ik probeer te praten reageert hij niet of reageert hij kortaf.

Ook omdat we net samenwonen is het moeilijk om er een punt achter te zetten, zeker omdat hij mijn kant op verhuisd is (tijdelijk, zodra ik afgestudeerd ben gaan we in het midden wonen).

Ik heb het idee dat ik nog niet alles gemeld heb, maar dit is een idee van hoe het de laatste tijd tussen ons gaat.

Heeft u misschien tips hoe ik mijn onzekerheid weg kan krijgen? Of ziet u waar het fout gaat?

Alvast bedankt.
Antwoord:

Beste anoniem,

Je bent bij een mannelijke relatieadviseur terecht gekomen, maar ik het dagelijkse leven ben ik systeembeheerder, getrouwd, 2 kinderen, en loop al een jaar of 40 rond op deze aarbol.

Mijn advies is dus niet uit een boek, of opleiding, maar gewoon uit het leven, en ik denk dat ik je helaas moet vertellen dat dit ongeveer is wat gebeurt als je een eind in de relatie bent, en gaat samenwonen. Bij jullie loopt het wel een beetje schever dan normaal, maar zinderende romantiek, bloemen, aandacht, of elke dag een goed humeur... Dat is maar voor weinig mensen weggelegd.

Wat is voor jou het verschil tussen een goede vriend waarmee je samenwoont, en een volledige relatie-zoals-het-hoort? De sex? Als dat nu op een laag pitje staat ,dan zou je wel gelijk kunnen hebben, maar ik denk dat een volledige relatie ook nog wel bestaat uit liefde, aandacht, genegenheid, interesse, iets doen of laten voor de ander, en de ander het recht geven om es een poosje wat minder perfect te zijn. Als mijn vrouw dit leest heeft ze vast ook nog wel een paar andere belangrijke zaken. Ook dat hoort bij een relatie, dat je accepteert dat de ander anders is, en andere interesses en waardes heeft.

Jij wil leuke dingen doen, en denk dan wellicht aan dingen buiten, zoals uit eten, met vrienden naar de kroeg/bios/bonbons-maken, terwijl hij misschien het wel prima vind om samen op de bank te zitten, of jij een soapserie, hij aan de pc.

De bios is ook heel duur. En je kunt de saaie stuken niet skippen. Zorg dus dat je gewoon aangeeft dat je graag leuke dingen met hem wil doen, maar vul niet meteen in dat dat dan wel dit dat of dat moet zijn. Al eens geprobeerd om samen een computerspel te spelen? of een ikea-kast te bouwen? of samen iets te doen dat hij vooral erg leuk vind?

Sex is voor veel vrouwen vaak een sluitpost van de dag/week/maand, en daar is dus geen tijd/zin meer voor na een drukke dag, terwijl mannen sex vaan zien als iets waarvoor alles opzij kan worden gezet, tot aan huilende kinderen aan toe. "Nee schatje ik ben te moe"... Ben je echt zo totaal bek-af, dat je niet nog even een paar minuten...Moet hij eens zeggen als je aan hem vraagt de afwas even in te ruimen of de tv te herprogrammeren. Je hoeft het niet tegen je zin te doen, maar als het je eigenlijk niet zoveel uitmaakt... Hij kan dat ook zien als een gebrek aan liefde van jou kant. Terecht of niet, als je daar samen niet over praat, dan wordt het er niet gezelliger op.

Woordenwisselingen... Ruzie heeft 2 kanten, de manier waarop je ruzie maakt, en waar het dan echt over gaat. Als hij je (bijvoorbeeld) meteen een slet noemt als je het boterkuip-dekseltje niet met de kleur naar de goede kant dichtmaakt, dan moet je het eens over de vorm van onenigheid hebben, net als wanneer je wel ruzie maakt, maar het dan niet uitpraat en oplost. Als de ruzie uiteindelijk gaat over dat hij dingen wel of niet doet, waaruit jij haalt dat hij niet genoeg om je geeft... (dikke kans dat dat het is) dan moet je dat gewoon zeggen, en dan vragen of hij iets attenter wil zijn, en aanbieden dat jij accepteert dat hij nu eenmaal een man is en dat attent zijn daar niet altijd bijhoort.

"Hoevaak moet ik nog zeggen dat... voordat je het voortaan doet!" is een veelgehoorde klacht bij vrouwen. "Hoevaak moet ik het nog vergeten tot je er over ophoudt?" is dan vaak de blik die teruggegeven wordt. Vrouwen leggen hun man vaak mini-regels op (douche spullen plek, deuren die open of juist dicht moeten zijn, koelkast/afwasmachine indeling, wc-papier-afrol blabla enzovoorts), en andersom vrijwel nooit. iets om samen op te letten dat dat niet beklemmend wordt. 

Zo werkt het voor een hoop mensen, dus als je hier een paar zaken herkent...

De oplossing is simpel, maar niet zo gemakkelijk.

Stop met hierover zoveel na te denken, en start met het hier samen over te hebben.

Maak geen ruzie, maar spreek verwachtingen uit, en kijk samen in hoeverre jullie allebei kunnen meegeven om die verwachtingen bij te stellen/invulling te geven, en geef hem ruimte om ook een paar verwachtingen op tafel te leggen. Als hij er echt niet over wil praten, dan is het een lompe vent, die geen rekening houd met jouw gevoelens, en moet je je echt afvragen of er wel liefde is, maar ik denk dat je, als je eens goed kijkt wat JIJ kunt doen om het weer leuker te maken, en daar gewoon eens vast mee begint, je er samen wel goed uitkomt.

En let erop... Het wordt nooit meer zo leuk als het vroeger was, het wordt wel anders leuk. Beter vaak, maar in ieder geval anders.

Beantwoord door:
Thijs van den Brink
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Relaties:
Alleenstaanden
Bemiddeling
Dating
Familie
Gezinstherapie
Huwelijk
Partnertherapie
Relatieproblemen
Relatietherapie
Gerelateerde vragen aan Twijfel om bij elkaar te blijven.:

Truus is 2,5 jr. en valt steeds Koentje 6mnd. aan
      [Gesteld in Katten]
2007-03-14 10:01:42
vriendschappelijk goed maar problemen in relatie
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2009-01-04 13:23:07
we willen en/of kunnen niet stoppen, wat nu
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2009-01-21 13:53:05
Waarom gunnen mijn vriend en ik elkaar zo weinig?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2010-03-02 22:07:46
continue strijd dochters
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2012-04-19 19:14:20

Gemiddelde score Relaties: 6.7 (334x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+