Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Ondernemer wil stoppen, geruisloze overgang?

[Gesteld op: 24-10-2013]

Toelichting:
Ik woon samen met mijn vrouw op mijn ouderlijke boerderij. Deze baten we uit als natuurlijke pension- en trainingstal voor paarden. Ik ben eenmanszaak, mijn vrouw meewerkende partner en ze heeft er ook nog een baan bij. Om medische redenen (bijna burnout) wil ik stoppen als ondernemer. Het is echter zo'n mooi geheel geworden (bijna idealistisch) dat ik wel heel graag wil dat het wordt voortgezet. Mijn vrouw durft/wil dat niet alleen.

Kunnen we de eenmanszaak omzetten in bijvoorbeeld een stichting? Deze huurt dan de grond en gebouwen van mij/ons. Ik wil wel graag blijven meehelpen en meedenken.

De winst is de laatste jaren niet groot geweest. We zijn ook heel idealistisch bezig. Het doel van de stichting zou kunnen zijn om Natural Horsemanship en het effect daarvan op mensen, kinderen en de natuur te bevorderen.

Of een andere bedrijfsformule? Als de overgang maar redelijk geruisloos kan met zo laag mogelijke extra kosten. Het bedrijf heeft ook een paar jaar te koop gestaan. Niet gelukt en willen we eigenlijk ook niet echt.

Het gaat om ca. 7 Ha grond + gebouwen. Hypotheek voor nieuw gebouwde binnenrijhal. Woning huren we nog van mijn moeder, maar is wel ook onderpand voor hypotheek (helaas).
Antwoord:

U kan de eenmanszaak niet omzetten in een stichting. Wel kan u de eenmanszaak staken, en laten voortzetten door een nieuwe stichting. Praktisch komt dat op hetzelfde neer, met het verschil dat u nog wel met de Belastingdienst moet afrekenen over de eenmanszaak.
Op zich is uw plan best uitvoerbaar: zoek minimaal 3 mensen die als vrijwilliger aan het bestuur willen deelnemen, ga naar een notaris, en richt de stichting op. Vervolgens moet de stichting een huurcontract afsluiten met u voor het gebruik van grond en gebouwen. U moet wel eerst overleggen met de hypotheekverstrekker of verhuur is toegestaan, maar dat zal waarschijnlijk gene probleem zijn als er voldoende inkomsten zijn. En dan kunnen daarna de activiteiten worden voortgezet met hulp van vrijwilligers, dus u kan uw inbreng afbouwen.

Oprichting van een stichting brengt wel kosten met zich mee. Informeer eerst bij de notaris wat dat kost, en wellicht kunt u daar nog onderhandelen. Het bestuur moet regelmatig vergaderen, dus dat geeft wellicht geringe vergaderkosten. En de administratie moet worden gevoerd, en 1 x per jaar moet er een jaarrekening worden opgesteld. Als u dat niet zelf kunt, dan zal daar iemand voor moeten worden ingehuurd.
Een voordeel van een stichting is wel dat deze makkelijker subsidies kan aanvragen. Ik rada u dan ook aan om te informeren of er wellicht potjes zijn waar u gebruik van zou kunnen maken. Een goede start is daarvoor het gemeentehuis, of het provinciehuis.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor het snelle antwoord. En de mensen van het bestuur kunnen een onkostenvergoeding krijgen? Of in natura (bijvoorbeeld gratis stalling paard)?
Kan inventaris + machines e.d. op naam van de stichting gezet worden, zodat stichting moet zorgen voor onderhoud? Wie betaald onderhoud, verzekering e.d. van de gebouwen?
 
Antwoord Beheerder:

De bestuurders een vergadervergoeding ontvangen, en als zij als vrijwilliger nog extra werkzaamheden verrichten mag hier een kostenvergoeding tegenover staan. Zolang het totaalbedrag niet hoger is dan € 1.500 zijn zij hier geen belasting over verschuldigd. Maar het bestuur mag inderdaad ook in natura worden betaald.

Inventaris en machines kunnen inderdaad op naam van de stichting worden gezet. Dat betekent: u kunt deze schenken aan de stichting. Dat kost u uiteraard geld. Als dat niet de bedoeling is, kunt u wellicht beter niet schenken, maar in plaats daarvan de inventaris verhuren aan de stichting. Of verkopen, mits de stichting daar voldoende geld voor heeft.

Voor de gebouwen moet een huurcontract worden afgesloten tussen de eigenaar en de stichting. In dat huurcontract moet worden vastgelegd wie welk onderhoud moet betalen. In de praktijk geldt vaak dat klein binnenonderhoud voor rekening van de huurder is, maar daar kan van worden afgeweken. Dit moet in overleg met het bestuur van de stichting worden bepaald.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Ondernemer wil stoppen, geruisloze overgang?:

roken???
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2007-03-13 13:55:27
Verergert hormoontherapie overgangsklachten?
      [Gesteld in Kanker]
2009-12-26 09:48:14
Hoe kan hij stoppen met roken ?
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2011-01-12 12:15:14
MIJN VROUW WERKT SINDSKORT IN DE PROSTITUTIE
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-08 15:00:02
ik wil stoppen met aftrekken
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-06-13 21:58:13

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+