Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

moet mijn werkgever mij informatie verstrekken?

[Gesteld op: 23-10-2013]

Toelichting:
afgelopen maand heb ik ontslag genomen bij mijn werkgever.
Bij mijn eindafrekening werden de volledige door mij gevolgde cursuskosten ingehouden.
Ik weet dat er op deze cursussen subsidie zit,en ik wil graag weten of mijn voormalige werkgever deze subsidie ontvangen heeft.
Mijn voormalige werkgever wil hier geen antwoord op geven.
Vervolgens heb ik contact met de subsidieverstrekker gezocht,maar deze wil mij ook geen informatie hierover verstrekken ivm geheimhoudingsplicht.
Aangezien ik samen met de werkgever heb afgedragen aan dit subsidiefonds,denk ik dat ik recht heb om te weten of de werkgever subsidie voor de door mij gevolgde cursussen heeft gekregen. Is de werkgever verplicht mij deze informatie te verstrekken?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende de informatieverstrekking door uw voormalige werkgever aangaande de subsidie op de cursuskosten, bericht ik u het volgende.

Bij de beëindiging van een dienstverband ontstaat er nogal eens onenigheid over de vraag of bepaalde studiekosten wel of niet terugbetaald moeten worden door de werknemer in kwestie. Hoewel er geen expliciete bepaling over studiekosten in de wet is opgenomen, heeft de Hoge Raad al in 1983 bepaald dat een werkgever studiekosten alleen mag terugvorderen onder strikte voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat het terugvorderen van studiekosten schriftelijk moet zijn overeengekomen. Een werknemer moet er dus bewust voor hebben getekend, zodat hij of zij op voorhand de nadelige consequenties hiervan kan overzien. Daarnaast moet er een periode moet worden afgesproken waarbinnen studiekosten kunnen worden teruggevorderd, als er een einde komt aan de arbeidsovereenkomst. Binnen deze periode moeten de terug te vorderen studiekosten evenredig afnemen. Zo kan worden overeengekomen dat een werkgever studiekosten alleen mag verrekenen als de werknemer binnen twee jaar na het volgen van een opleiding de organisatie verlaat. Elke maand neemt het terug te vorderen bedrag dan met 1/24e af. Na deze periode kan de werknemer ontslag nemen, zonder dat er studiekosten verrekend kunnen worden.

Als u een studieovereenkomst in uw bezit heeft dan zal hierin expliciet moeten staan wat de totale kosten van de cursus zijn
(minus eventuele subsidie) en wat het bedrag is dat voor uw rekening zal komen. Uw werkgever is verplicht om u de nodige informatie te verschaffen omtrent de cursussen daar het wellicht opleidingen waren welke gericht zijn op verbeterde of bredere inzetbaarheid. Voor deze opleidingen geldt dat zij doorgaans door de werkgever worden opgezet en gewoonlijk door alle medewerkers worden doorlopen die een vergelijkbare functie bekleden. Ik raad u aan om bovenstaande aan uw voormalige werkgever mee te delen om zo te bewerkstelligen om alsnog inzage/informatie te krijgen in/over de financiële afhandeling van de door u gevolgde cursussen.


Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://www.de-arbeidsrechtspecialist.nl in te vullen.

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                                                Adviseur P&O en Arbeidsrecht

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

 
Reactie vraagsteller:
Geachte Adviseur,

Heel hartelijk dank voor uw advies in deze zaak.

Met vriendelijke groet

 
Antwoord Beheerder:
.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan moet mijn werkgever mij informatie verstrekken?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
ziekmelding verstandig?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-04-10 13:50:36
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+