Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Huidaandoeningen » Wratten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wratten en krijg online een antwoord van de specialist in Wratten

Zelf een vraag over Wratten? Klik hier.
Meer vragen over Wratten.
De huidige beheerder van de rubriek Wratten:
Naam: Margreet van Heijst
Bedrijf: Praktijk voor welzijn.nl
Reactiesnelheid: 16 uur
Waardering: 8.0 (van max. 10)
Meer informatie over Margreet van Heijst vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over WrattenVragen over Wratten via RSS. Klik hier.
RSS over Wratten op jouw website?Vragen over Wratten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over WrattenVragen over Wratten via E-mail. Klik hier.

Kunt u mij van heel pijnlijke wratten af helpen?

[Gesteld op: 12-03-2007]

Toelichting:
ik heb 2 heel pijnlijke wratten onder mijn voeten,zo erg dat ik er bijna niet op kan lopen.Is al aangestipt met stikstof,salicylzuur-zalf, niets helpt.Is wegsnijden misschien een optie en waar kan je dit het beste laten doen. Ik heb een staand beroep en wil heel graag weer werken zit nu vanwege die rotwratten in de ziektewet!!
Antwoord:
Hoi,

Even de mogelijke behandelingen hieronder op een rij. Let wel..uw huisarts kan u hier verder bij helpen..

En loop niet op blote voeten in gemeenschappelijke ruimten, zo bestrijdt u voetwratten.

Aanstipvloeistoffen/zalven
Van oudsher worden preparaten als salicylzuur in zalf, in pleister of tinctuur of cignoline in tinctuur gebruikt, met wisselend resultaat. Deze middelen hebben vooral een hoornverwekende werking, maar maken tevens de huid stuk. Daarom moet de omringende gezonde huid met zinkolie of zinkzalf worden beschermd. Men brengt de tinctuur 1-2x daags aan, meestal onder een pleister.

Deze lokale middelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Effect van de therapie is bij al deze smeersels pas na 2-3 maanden te verwachten.

Bij verrucae planae (vlakke wratten) is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. Het is over het algemeen afdoende.

Ook mollusca contagiosa (luchtpukkels) reageren soms goed op aanstippen met vitamine A zuur bevattende crème of tinctuur. Een nadeel is echter dat de huid om de wratten gemakkelijk en snel geïrriteerd raakt.

Condylomata acuminata kunnen met een podophylline tinctuur (phytopodophylline) worden aangestipt. Het succes van deze behandeling is wisselend.


Bevriezing met vloeibare stikstof
Dit is de behandeling van eerste keuze bij verrucae vulgares en plantares. Tengevolge van de bevriezing vindt weefselbeschadiging plaats.
Nadelen van de behandeling zijn pijn direct na of tijdens de behandeling en (bloed)blaren, die enige dagen hinder kunnen geven.
Bevriezing in de buurt van de nagels kan erg pijnlijk zijn en soms tot blijvende beschadiging van de nagels leiden. Bij mollusca contagiosa wordt deze methode ook toegepast, als er erg veel wratten zijn. De bevriezing vindt slechts kort en oppervlakkig plaats.


Wegbranden (coagulatie)
Deze behandeling is effectief, maar meestal te agressief. Bij condylomata acuminata kan deze techniek overwogen worden, vooral voor verkleining van het aantal wratten. Bij kinderen wordt deze behandeling bij voorkeur onder narcose gedaan, waarbij tevens de omvang en uitbreiding van de afwijkingen goed kan worden beoordeeld.


Uitlepelen (excochleatie)
Bij mollusca contagiosa is ‘uitlepelen’ ook een goede behandeling, tenzij het aantal wratten te groot is. Verdoving vooraf (15-30 minuten) met een lidocaïne/prilocaïne crème (onder huishoudfolie of andere plastic-achtige pleister) zorgt ervoor dat de ingreep nauwelijks of geen pijn doet.

Soms wordt bij verrucae vulgares voor deze methode gekozen, waarbij onder lokale verdoving de wrat wordt weggelepeld. Hierna wordt het wondgebied dichtgeschroeid (gecoaguleerd). Het uitsnijden van voetwratten wordt sterk ontraden.


Lasertherapie
De lasertherapie staat nog in de kinderschoenen, maar lijkt vooral succesvol te zijn bij voetwratten en bij wratten aan de geslachtsorganen. Alleen wratten, die niet op andere behandelingen reageren komen in aanmerking. Bij kinderen zal deze behandeling, als men er al toe besluit, onder narcose moeten plaatsvinden.


Andere therapieën
In uitzonderlijke gevallen, bij hardnekkige niet op andere behandeling reagerende wratten kan men een behandeling overwegen, waarbij men een celremmer zoals bleomycine in de wrat spuit.

Nieuw en experimenteel zijn de behandelingen met interferon of diphencyprone; dit zijn stoffen die op de plaats van de wrat een verhoogde afweer opwekken.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kunt u mij van heel pijnlijke wratten af helpen?:

grotere en héél kleine wratjes rondom borsten.
      [Gesteld in Wratten]
2007-08-04 08:47:21
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Is het wrijven van 2 penisen aan elkaar gevaarlijk
      [Gesteld in Wratten]
2008-12-06 21:39:44
wratten, steeds meer & groter.
      [Gesteld in Wratten]
2009-05-23 15:58:59
Veroorzaken wratten op handen genitale wratten?
      [Gesteld in Wratten]
2010-01-22 22:03:43

Gemiddelde score Wratten: 7.9 (198x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+