Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Hippisch Recht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hippisch recht en krijg online een antwoord van de specialist in Hippisch recht

Zelf een vraag over Hippisch recht? Klik hier.
Meer vragen over Hippisch recht.
De huidige beheerder van de rubriek Hippisch recht:
Naam: Edgard Bogers
Bedrijf: Tact letselschade-juridisch advies-coaching
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Edgard Bogers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hippisch rechtVragen over Hippisch recht via RSS. Klik hier.
RSS over Hippisch recht op jouw website?Vragen over Hippisch recht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hippisch rechtVragen over Hippisch recht via E-mail. Klik hier.

Paard terugnemen na verkoop?

[Gesteld op: 08-10-2013]

Toelichting:
Als particulier zijnde heb ik een paard verkocht. Paard is door de koper niet gekeurd voor aankoop. Ook nooit over gesproken. Een dag na aankoop laat hij paard alsnog keuren (zonder mijn medeweten) en paard is volgens hem afgekeurd. Hij eist nu zijn geld terug en wil het paard terugbrengen. Volgens hem moet ik het paard terugnemen omdat hij dit binnen 24 uur aan mij gemeld heeft.
Het is overigens geen verborgen gebrek, maar een euvel dat hij zelf had kunnen constateren. Volgens de koper heeft het paard ataxie aan de VOORbenen. Iets dat volgens mijn eigen dierenarts zelden voorkomt en in eerste instantie aan de achterbenen te zien zou moeten zijn.
Klopt het van die melding binnen 24 uur? Moet ik dan inderdaad het paard terugnemen, ondanks dat de koper het paard bij aankoop niet heeft laten keuren? Ik hoor heel graag van u!
Met vriendelijke groet
Antwoord:

Beste mevrouw,

Bedankt voor je vraag.

De 24 uur - regel is mij niet bekend. Bij verkoop tussen particulieren (een consumentenkoop) geldt dit niet. Bij een verkoop tussen een bedrijf/handelaar en een particulier wel. Dan mag een particulier altijd binnen een bepaalde termijn op de koop terugkomen.

Wat geldt wel?

Bij een consumentenverkoop dient de verkoper alle informatie te geven aan de koper die hij of zij weet. De zogenaamde informatieplicht. De koper daarentegen heeft een onderzoeksplicht. Hij of zij dient duidelijk kenbaar te maken welke eisen en voorwaarden hij of zij aan het paard stelt, en dient ook te onderzoeken of het paard daaraan voldoet.

Een keuring kan daarbij een hulpmiddel zijn. Normaliter gebeurt dit ook voordat de koop definitief rond is en wordt dit als een voorwaarde voor de koop gezien.

In uw geval heeft de koper dit pas na de koop gedaan. Toen is er blijkbaar een medisch gebrek geconstateerd. Dit enkele feit hoeft niet persé een reden te zijn om de koop te vernietigen. Als de koper nog steeds het paard kan gebruiken waarvoor hij of zij het wilde gebruiken en kenbaar had gemaakt, dan voldoet het paard nog steeds aan zijn eisen. Daarbij geldt natuurlijk wel dat het gebrek voor u niet bekend was. Als u kennis daarover bewust heeft achtergehouden, dan heeft de koper wel alle reden om de koop terug te laten draaien.

Al met al: juridisch zijn dit geen eenvoudige zaken.

Ik zou u adviseren om het rapport van de keuring op te vragen en voor te leggen aan uw eigen dierenarts. Wat vindt hij er van? Vervolgens kunt u met de koper in gesprek gaan om een oplossing te zoeken.

Als u dit op prijs stelt, wil ik u daarbij bijstaan en u verder adviseren aan de hand van alle informatie. U kunt dan uw gegevens achter laten op mijn website www.tactdongen.nl .

Met vriendelijke groet,

Edgard Bogers

 
Reactie vraagsteller:
Beste Edgard,

Bedankt voor je duidelijke antwoord. Wij zijn in afwachting van het keuringsrapport, maar volgens mijn eigen dierenarts kan ataxie niet zomaar zonder verder onderzoek gesteld worden.
Dus ik ben benieuwd of het ook echt zo vermeld staat, want dat zal de dierenarts van de koper ook wel weten lijkt me. Dit wachten we even af en aan de hand hiervan zullen we bepalen wat we verder gaan ondernemen.

Wilde ik alleen nog vragen of je mijn naam (onderaan mijn vraag) weg wil halen, want ik zie op jullie site dat dit door iedereen te lezen is. En aangezien ik nogal een bijzondere achternaam heb, ben ik daar niet zo blij mee.

In ieder geval hartelijk dank voor de hulp tot nu toe!
 
Antwoord Beheerder:

Bedankt voor je reactie.

Mocht je nog verder willen overleggen of nader advies willen, dan mag je me natuurlijk benaderen. Het beste kan dat dan via www.tactdongen.nl .

Ik heb geprobeerd om je naam en achternaam weg te halen, maar helaas lukt mij dat niet. Ook ik heb geen beheersrechten van deze site. Ik zal het algemene loket van deze site een email sturen met het verzoek of zij dat kunnen.

Succes verder.

Met vriendelijke groet,

Edgard Bogers

 

Beantwoord door:
Edgard Bogers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Paard terugnemen na verkoop?:

De verkoopconcessiehouder?
      [Gesteld in Recht-Belgie]
2008-05-25 15:26:44
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Welke kleuren op muren en wat voor kleur gordijn.
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-01-07 12:24:22
Verkoop bedrijf
      [Gesteld in Administratie]
2015-04-02 13:20:23

Gemiddelde score Hippisch recht: 9.7 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+